Eduskuntavaaliehdokas Sofia Virta: ”Kaikki päätökset heijastuvat jotain kautta lapsiin ja nuoriin”

0
Kaarinalainen Sofia Virta (vihr.) on jatkossa Kunnallislehden levikkialueen ainoa kansanedustaja.

TURKU

Lastensuojelutyössä, opettajana ja terapeuttina työskennellyt kaarinalainen Sofia Virta (vihr.) nousi neljä vuotta sitten lähes tuntemattomuudesta kansanedustajaksi.

– Minua ajaa halu vaikuttaa. En oikein osaa tehdä mitään puolivaloilla ja kieltämättä olen kunnianhimoinen. Töitä olen tehnyt 16-vuotiaasta ja myös koko opiskeluajan.

Palo politiikkaan tulee edelleen nimenomaan lasten ja nuorten edun ajamisesta.

– Lapset liittyvät kaikkeen, jopa valtion talouden tasapainottamiseen.

Kutsumustyö antaa virtaaVirta on normaalin eduskunta- ja valiokuntatyön kupeessa perustanut ja johtanut useita lasten ja nuorten, odottavien perheiden ja eläinten aseman parantamista ajavia työryhmiä. Hän ei mieti kansanedustajuutta niinkään työnä, vaan kutsumuksena.

Hän kaipaa politiikkaan kokonaisvaltaisempaa näkökulmaa.

– Loppupeleissä pitäisi miettiä enemmän yhteistä etua. Jos koko maan etu toteutuu, alueetkin hyötyvät, hän sanoo, ja paljastaa aina hiukan hämmentyvänsä, kun kysytään, miten hän aikoo ajaa juuri Varsinais-Suomen etua.

– Eihän se voi olla ristiriidassa koko maan edun kanssa!

Tärkeinä asioina hän listaa niin ympäristön, ilmaston kuin taloudellisen turvallisuuden. Yrittäjäperheessä kasvaneena hän näkee yrittäjyyden olevan maan kasvumoottori.

Maalittaminen nousi esiinVirta on ollut avoin omasta elämästään ja vastoinkäymisistään, joiden seurauksena hänestä on tullut nelivuotiaan tyttären yksinhuoltaja. Vastikään hän avautui julkisuudessa siitä, että on joutunut maalittamisen kohteeksi. Muun muassa Virran some-seuraajille, yhteistyökumppaneille ja kansanedustajatovereille yli puoluerajojen läheteltiin rajuja valheellisia väitteitä Virran yksityiselämästä niin somessa kuin sähköpostein.

Haastatteluhetkellä hän löytää asiassa sen lohdun, että edustajatoverit eri puolueista ovat laajasti kertoneet tuestaan.

– En olisi koskaan halunnut joutua puhumaan näistä asioista julkisesti, sillä tyttäreni ei pitäisi joutua jonakin päivänä lukemaan tällaisia asioita perheestään. Mutta törkeiden valheiden levittämisen ollessa niin laajaa ja rajua ei jäänyt enää muuta vaihtoehtoa. Eikä ole tyttärenkään etu, että äidistä valehdellaan.

Armottomuus ja raadollisuus politiikassa on lisääntynyt, mutta Virtaa auttaa jaksamisessa oma ammattitausta ja vuosien varrella vahvistunut resilienssi, eli psyykkinen palautumiskyky.

– Seuraava kausi ei ole kellekään nostekausi, ja valtiontalouden vuoksi valittavana on hyvin kipeitäkin päätöksiä. Jos pääsen jatkoon, haluan yhä avata läpinäkyvästi ja ymmärrettävästi päätösten perusteita. Lasten oikeuksista ja ihmisoikeuksista en ikinä tingi.

Sofia VirtaPuolue : Vihreät

ikä: 32 vuotta

ammatti, koulutus : opettaja, terapeutti, kansanedustaja

Vaalibudjetti noin 7000 euroa, mikä kertyy lähinnä lahjoitusvaroista.

Motto : Yhdenkään pienen mielen ei pidä särkyä (tuttu gradusta)

Tätä et tiennyt : Olisin halunnut poliisiksi, rikostutkijaksi. Pidän vauhdista ja extremelajeista.