Ehdokasmäärä nousi maakunnassa kymmenellä prosentilla – Kuntsarin kyselyssä leikattaisiin työttömyysturvasta, liikunnasta ja ilmastotavoitteista

0
Varsinais-Suomessa on tänä keväänä huomattavasti enemmän eduskuntavaaliehdokkaita kuin neljä vuotta sitten. Arkistokuva neljän vuoden takaisesta vaalikampanjoinnista.

Paimio–Sauvo–Kaarina

Varsinais-Suomesta paikkaa eduskunnassa hakee kaikkiaan 214 ehdokasta. Määrä on noussut noin kymmenellä prosentilla neljän vuoden takaisesta, jolloin ehdokkaita oli maakunnassa 191.

Maksimimäärän, eli 17 ehdokasta listoilleen ovat saaneet seuraavat puolueet: kristillisdemokraatit, keskusta, vasemmistoliitto, perussuomalaiset, liike nyt, RKP, vihreät, SDP, kokoomus ja sinimusta liike. Muista puolueista vapauden liitolla ehdokkaita on 16, VKK:lla ja liberaalipuolueella kummallakin 11.

Huomionarvoista ehdokkaissa on myös se, että Varsinais-Suomesta mukana on peräti 48 yrittäjäehdokasta. Neljä vuotta sitten heitä oli 35 ja kahdeksan vuotta sitten 28. Eniten yrittäjäehdokkaita on Liike nyt -puolueen listoilla, yhteensä yhdeksän. Kakkossijaa pitää perussuomalaiset, joilla on kahdeksan yrittäjäehdokasta. Kolmanneksi eniten yrittäjäehdokkaita on kokoomuksen ehdokaslistalla (7).

Kuntsarin vaalikoneesta lisätietoja

Peimarin seudulla ehdokkaat jakautuvat eri paikkakuntien välillä seuraavasti: Paimiosta ehdolla on Heikki Olenius (Liike Nyt) ja Sauvosta Silvia Koski (PS). Kaarinasta puolestaan ehdolla on kaikkiaan 12 ehdokasta.

Eduskuntavaaleissa jokaisella 13:lla vaalipiirillä on omat ehdokkaansa. Varsinais-Suomesta eduskuntaan valitaan 17 kansanedustajaa, joten puolueet eivät voi asettaa ehdolle maakunnassa tuota määrää enempää ehdokkaita. Kustakin ehdokkaasta löytyvät tiedot ovat ehdokasnumero, nimi, arvo, ammatti tai toimi sekä kotikunta ja ehdokkaan asettanut puolue tai yhteislista. Voit tutustua tarkemmin paikallisiin ehdokkaisiin Kunnallislehden verkkosivujen vaalikoneessa osoitteessa www.kuntsari.fi.

Vuoden 2023 eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 2. huhtikuuta. Ennakkoäänestysaika kotimaassa on 22.–28. maaliskuuta ja ulkomailla 22.–25. maaliskuuta.

FAKTA

Peimarin seudun eduskuntavaaliehdokkaat

Paimio
 • Heikki Olenius, Liike Nyt
Sauvo
 • Silvia Koski, PS
Kaarina
 • Jouni Aaltonen, VL
 • Jaana Shelby, KD
 • Rauli Dahl, VKK
 • Susanna Rågel, VKK
 • Anniina Lehmus, Kesk.
 • Katri Kapanen, Vas.
 • Jarno Silvonen, Vas.
 • Markku Agge, PS
 • Åsa Gustafsson, RKP
 • Sofia Virta, Vihreät
 • Niina Alho, SDP
 • Anne-Mari Virolainen, Kok.
FAKTA

Kuntsarin eduskuntavaalikysely: Kokoomus kärjessä, Keskusta kaukana

Mistä ei saisi mielestäsi seuraavien vuosien aikana karsia?

1. Koulutus & opetus (24% vastauksista)

2. Terveys- ja hyvinvointipalvelut (21%)

3. Varhaiskasvatus (18%)

4. Maanpuolustus (11%)

5. Tiet ja liikenne (9%)

6. Ympäristö- ja ilmastotavoitteet (6%)

7. Työttömyysturva (5%)

8. Liikunta ja kulttuuri (5%)

Minkä puolueen uskot toteuttavan toivomaasi politiikkaa?

1. Kokoomus (22%)

2. SDP (20%)

3. Perussuomalaiset & Vasemmistoliitto (14%)

5. Vihreät (10%)

6. Keskusta (6%)

7. RKP (2%)

Loput puolueet keräsivät prosentin tai pienemmän kannatuksen. 3% vastanneista ilmoitti, ettei aio äänestää vaaleissa.

Minkä arvosanan antaisit nykyhallitukselle?

10: 3%

9: 7%

8: 33%

7: 20%

6: 15%

5: 5%

4: 18%

Keskiarvo 6,8.

Kysely on kerännyt maanantai-iltapäivään 6.3. mennessä 80 vastausta. Vastaamaan pääset Kunnallislehden verkkosivuilla www.kuntsari.fi.

Kuntsarin kysely: Työttömyysturva, liikunta ja ilmastotavoitteet leikkuriin

Kunnallislehden helmi–maaliskuun aikana käynnissä ollut eduskuntavaalikysely paljasti, että Peimarin seudun väki ei olisi valmis leikkaamaan seuraavan hallituskauden aikana ainakaan koulutuksesta, terveys- ja hyvinvointipalveluista tai varhaiskasvatuksesta. Sen sijaan leikattavaa löytyisi vastausten perusteella työttömyysturvasta, liikunnasta ja kulttuurista sekä ympäristö- ja ilmastotavoitteista.

Puolekannatuskyselyssä vastaukset jakautuivat melko samalla tavalla kuin valtakunnallisissa gallupeissa: ykköspuolueeksi nousi 22 prosentin kannatuksella kokoomus, ja kakkosena seurasi 20 prosentin kannatuksella SDP. Kolmossijan jakoivat 14 prosentin kannatuksella perussuomalaiset ja vasemmistoliitto. Keskustan kuuden prosentin saalista voidaan pitää jopa valtakunnallisia mittauksia heikompana.

Nykyhallitukselle kyselyssä annettiin varsin kehno kouluarvosanojen keskiarvo 6,8, joskin yleisin annettu arvosana oli 8.

Kysely on kerännyt maanantai-iltapäivään mennessä 80 vastausta. Vastauksista 45 prosenttia oli annettu Paimiosta, 27 prosenttia Kaarinasta ja 12 prosenttia Sauvosta. Loput 16 prosenttia vastauksista oli annettu Kunnallislehden levikkialueen ulkopuolelta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän