Ehdokasesittely: Haussa jo viides kausi

0
Anne-Mari Virolainen viihtyy eduskuntatyössä mainiosti, mutta poliittinen suukopu turhauttaa. - Jauhetaan loputtomiin siitä, että mitä te teitte tai jätitte tekemättä omalla hallituskaudellanne. En osallistu siihen, vaan haluan olla ratkaisukeskeinen. Me ollaan niin pieni kansa, ettei venettä kannata turhan tähden keikuttaa, Virolainen tuumii.

KAARINA

– Luulin olevani bisnesihminen, mutta vuoden 2004 syksyllä minusta tulikin yllättäen Liedon kunnanvaltuuston puheenjohtaja.

Näin sanoo viidettä kansanedustajakauttaan hakeva kaarinalainen Anne-Mari Virolainen (kok.). Hän kipusi 2004 ääniharavana Liedon kuntapolitiikkaan. Sieltä tie johti eduskuntaan jo kolmen vuoden kuluttua.

Joviaalina, vaikutusvaltaisena persoonana Liedossa tunnettu Jaakko Kailiala sai helmikuussa 2004 puhelun kummitytöltään Anne-Marilta.

Virolainen kertoo:

– Olin sisuuntunut vakavasti sairastuneen tyttäreni Iinan tilanteesta. En kestänyt, että niin monia sairastuneiden lasten vanhempia kohdeltiin huonosti.

Siitä puhelusta alkoi hänen poliittinen uransa.

Liedon naisvalta


– Omaishoitajien asiat olivat huonosti, ja rahat loppuivat joka vuosi syyskuussa. Kaikkein heikoimmassa asemassa olevat nostettiin aina tikun nokkaan, kertaa Virolainen sen aikaisia tuntojaan.

Pitkälti samalla asialla hän on yhä. Näissä vaaleissa hänen ”erityishuolenaiheitaan” ovat muun muassa vanhuspalvelut ja nuorten mielenterveyspalvelut.

– Hoitajia ja avustavia käsiä tarvitaan lisää. Ja psykiatripula on krooninen ongelma.

Virolainen muistelee ensimmäisiä vuosiaan Liedon kuntapolitiikassa.

– Oli näyttämisen halua, hän sanoo.

– Olimme keskustan Anna-Liisa Koiviston kanssa tiivis työpari, ja sitten Lietoon saatiin myös naispuolinen kunnanjohtaja Terhi Isotalo.

Myös Merja Hermonen oli tuolloin Liedossa työteliäs kuntapoliitikko. Kunnassa oli vahva naisvalta.

– Se oli siihen aikaan niin harvinaista, että asia noteerattiin valtakunnallisestikin.

Muutto Kaarinaan


Kun Anne-Mari oli 9-vuotias, muutti perhe Turusta Lietoon. Aikuistuttuaan Anne-Mari ajatteli olevansa iki-lietolainen, mutta nyt hän asuu Kaarinan puolella Littoisissa.

– Liedossa oli yhtäkkiä kolme huonetta tyhjänä. Viiden vuoden pohdinnan jälkeen päätimme muuttaa pienempään asuntoon. Sopiva rivitalokohde löytyi Littoisista, jonne muutimme elo-syyskuun vaihteessa 2020.

Luottoa löytyi myös Kaarinan puolelta. Tätä nykyä Virolainen on paitsi kansanedustaja myös Kaarinan kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Kokoomuksen tematiikan mukaisesti Virolainen on huolissaan taloudesta.

– Terve talous on ykkösasia.

Eli missä kohdin pitäisi säästää?

– Kyse ei ole pelkästään säästämisestä, vaan myös kasvun luomisesta.

– Pidän tärkeänä esimerkiksi sitä, että työuria kyetään pidentämään. Alusta, keskeltä ja lopusta. Kun sanon, että keskeltä, tarkoitan muun muassa työurien keskellä olevia naisia, jotka ovat kotihoidon tuen turvin kotona. Heidän työvalmiuksiensa ylläpitäminen on tärkeää.

Tekoäly, vetytalous


Työvoimapulan torjumiseksi Virolainen lisäisi myös mahdollisuuksia osa-aikatyöhön. Esimerkiksi eläkeläisten kohdalla.

Selvistä säästöistä puhuttaessa hän olisi valmis leikkaamaan yritystukia. Ei kuitenkaan kategorisesti. Eikä sieltä, missä on innovaatioita ja potentiaalia.

Myös ansiosidonnaisen päivärahan kesto tulisi Virolaisen mielestä ottaa tarkasteluun.

Viimeaikaista hintojennousua hän kauhistelee.

– Työtä tekevien pieni- ja keskituloisten ostovoima on turvattava.

Positiivisina tulevaisuuden valopilkkuina hän näkee vetytalouden, tekoälyn ja kehittyvän akkuklusterin.

Anne-Mari Virolainen


Kansanedustaja, kokoomus

Syntynyt 1965 Turussa. Asuu Kaarinassa.

Perhe: mies ja kolme lasta

Herkkuruoka: sienirisotto

Motto: hihat heilumaan!