Jalapenosta twistiä Ramin fast-food stroganoviin – Paimiolaislähtöinen Rami Oksanen osallistuu Fastfood Champion -kilpailuun Helsingin Messukeskuksessa

0
Viime kesänä Rami Oksanen teki omalla nimellään pizza cateringia, ja niin hän tekee myös tulevana kesänä. Rami on valmis tulemaan pienehköihin kesätapahtumiin paistamaan vaihtoehtoisesti myös burgereita.

PAIMIO

Paimiolaislähtöinen, nykyisin Helsingissä asuva Rami Oksanen viihtyy keittiössä paitsi ruokapöydän myös lieden ääressä.

– Olen kotikokkaillut vuosikausia. Ruuanlaitto-innostukseni on kuitenkin sillä tavoin kausittaista, että yhden vuoden opettelin pastantekoa ja seuraavan vuoden täydellisen pihvin paistamista. Nyt on vuorossa pizza-periodi, hän kertoo.

Paimiolaisetkin ovat saaneet maistella Ramin paistamia pizzoja, joista kukin valmistuu 450 asteen pizzauunissa noin minuutissa.

– Tein kesällä Paimiossa Pizza Pop Upin ja samalla hieman hyväntekeväisyyttä. Pizzoja valmistui 85 kappaletta.

Niistä 15 meni Paltanpuiston Palvelukeskukseen. Ei ehkä aivan sattumalta, vaan luultavasti siksi, että 41-vuotias Oksanen on varsinaiselta ammatiltaan seniorikeskuksen sosiaaliohjaaja pääkaupunkiseudulla.

Paimiolainen pizza tehtiin yhteistyössä paimiolaisten lähituottajien kanssa, jauhoineen päivineen.

Rami suosii erittäin hienojakoisia niin sanottuja nolla-nolla jauhoja.

– Leivon oikeastaan kaiken tuollaisilla, usein italialaisilla jauhoilla. En oikeastaan edes käsitä, miksi Suomessa halutaan leipoa puolikarkeilla jauhoilla. Ehkä syynä on hinta, hän pohtii.

”Menen fiilistelemään”



Ensi keskiviikkona Rami osallistuu Fastfood Champion -kilpailuun, jossa etsitään Suomen parasta pikaruokaosaajaa. Live-kilpailu käydään Fastfood & Café & Restaurant Expo -tapahtuman yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa 22.–23. maaliskuuta 2023.

Järjestäjät ovat valinneet Messukeskuksen live-karsintaan 12 kilpailijaa, joista Rami on yksi.

– Ruoka, jolla lähdin mukaan tähän kisaan, oli kehittelemäni ukrainalainen stroganov, Rami kertoo.

Torstain semifinaaliin etenee kahdeksan kilpailijaa, joista finaaliin pääsee neljä. Myös finaali käydään torstaina.

– Ei ole odotuksia. Menen fiilistelemään ammattikeittiöön ja keräämään kokemuksia, tuumii Rami ja on innoissaan siitä, että päätuomarina on ”Suomen kovin keittiömestari” Pekka Terävä .

Kilpailijat valmistavat kolme annosta: yhden burgerin, yhden hotdogin ja yhden vapaavalintaisen fastfood-annoksen.

– Mennään katsomaan, mitä tapahtuu. On mulla ihan hyvä suunnitelma, Rami sanoo.

Kotiruokaa päivittäin



Treeniäkin on takana, sillä Rami tekee paitsi pizza-keikkoja tilauksesta myös päivittäin kotiruokaa perheelleen.

– Viikoittain kehittelen jotain spessua ja pyrin samalla kokeilemaan erilaisia valmistustekniikoita. Kotiruuan valmistaminen on parhaimmillaan oppimistapahtuma.

Italialainen keittiö on lähellä Ramin sydäntä. Mutta niin ovat myös georgialaiset ja aasialaiset vivahteet.

– Ja pakko on nostaa esille myös barbeque ja savustaminen keraamisessa Kamado-pallogrillissä.

– Tykkään makeista barbeque-kastikkeista. Hunajaa, kirsikkaa, ananasta. Keittelen omat chili-hunajat.

FastFood Champion on kilpailu, jossa etsitään Suomen parasta Fastfood-osaajaa.

Kilpailussa kisaajat valmistavat kolme annosta, yhden burgerin, yhden hotdogin ja yhden vapaavalintaisen fastfood-annoksen. Vähintään yhden annoksista tulee olla kasvisruoka.

Kilpailu on tarkoitettu Suomessa vakinaisesti asuville alalla työskenteleville henkilöille, alan opiskelijoille, kokeille ja keittiömestareille.

Kilpailu antaa tilaisuuden edistää omaa ammattitaitoa ja uraa.

Rami Oksanen on myös Pizzanpaistajat ry:n aktiivijäsenen ja kyseisen yhdistyksen hyväntekeväisyysjaoston johtaja.

– Olen saanut keksiä tittelin itse, mutta olemme käyneet useasti paistamassa pizzaa hyvään tarkoitukseen, Oksanen kertoo.

– Esimerkiksi asunnottomille, seniorikeskuksen asukkaille ja henkilökunnalle, erityisnuorille, ukrainalaisille pakolaisille sekä sateenkaarinuorille ja -senioreille.

Facebookin Pizzanpaistajat-ryhmässä on yli 35 000 jäsentä.

– Pizzanpaistajien tavoitteena on, että jokainen oppisi paistamaan kotona parempaa pizzaa, vaikka ihan kotiuunissa.

Pizzanpaistajat järjestävät myös koulutustapahtumia ja catering palveluita sekä tarjoavat pizzapisteitä vaikkapa lähikauppaan tai leffateatteriin.

– Tavoitteenamme on, että Suomessa tehdään maailman parasta pizzaa.

Pizzanpaistajat edistää suomalaista pizzakulttuuria ja haluaa, että harrastajat ympäri Suomen saisivat käyttöönsä parhaat reseptit, raaka-aineet ja välineet – sekä yhteisön tuen.

Toiminta on voittoa tavoittelematonta. Toiminnasta saadut tuotot käytetään pizzakulttuurin edistämiseen.

Rami Oksasen Ukrainalainen Stroganov



Taikina



Italialaista hienoksi jauhettua vahvaa vehnäjauhoa, vettä, kuivahiivaa, merisuolaa.

Kohotusaika 78 tuntia (josta noin 60 tuntia jääkaapissa).

Muotoilu: Paisto muottia apuna käyttäen pizzauunissa (noin 420 asteen lämmössä).

Stroganov



Perus Stroganov-ohje, lihana pitkään haudutettua naudan sisäpaistia. Oikeaoppiset mausteet, joiden rinnalla twistinä muun muassa jalapenoa ja venäläistä suolakurkkua.

Sitten vaan stroganov taikinakuppiin ja syömään!