“Jos asuisit Paimiossa, olisit jo kotona” – Westerit ovat malliesimerkki siitä, mistä ja minkälaisin perustein Paimioon muutetaan

0
Tero ja Taru Wester ovat asuneet pian puoli vuotta Paimiossa. Heille on tullut positiivisena yllätyksenä, miten monipuoliseksi aiemmin tuntematon maalaiskaupunki on jo lyhyessä ajassa osoittautunut.

Paimio

Kello lyö iltapäivällä 15, ja Tero Wester napsauttaa kahvinkeittimen tuttuun tapaansa päälle. Hetken kuluttua hän istahtaa yhdessä vaimonsa Taru Westerin kanssa alas ruokailutilan pöydän ääreen, ja edessä ikkunoiden takana siintää luminen talvimaisema.

– Tuonne varmaan voisi tehdä kivan grillauspaikan, Tero tuumii ja viittoo tontin pohjoiskulmaan.

– Tuonne taas sopisi ehkä jotain istutuksia, pitää katsoa sitten kun lumet sulavat, Taru jatkaa osoittaen katuun rajautuvaan tontin osaan.

Vastaavia suunnitelmia ja ajatuksia on parhaillaan varmasti useissa kymmenissä, ellei jopa sadoissa paimiolaiskodeissa näin kevään korvalla. Westerit pääsivät muuttamaan vastavalmistuneeseen omakotitaloonsa Paimion Tiilitehtaan alueelle viime vuoden lokakuussa pitkän odotuksen päätteeksi. Samalla heistä tuli malliesimerkki siitä, mistä Paimioon muutetaan.

– Muutimme Paimioon Turusta, vaikka sitä ennen toki asuimmekin pitkään Kaarinan Littoisissa. Siten ehkä miellämme itsemme enemmän Kaarinasta muuttaneiksi, vaikka tilastoihin meidät merkittiinkin Turusta saapuneisiin, Westerit hymyilevät.

Turusta virtaa Paimioon


Tosiaan, Turku on ylivoimaisesti suosituin paikkakunta, josta Paimioon muutetaan. Viime vuonna maakuntakeskuksesta Paimioon muutti kaikkiaan 212 ihmistä, ja se on reilusti yli puolet enemmän kuin tilastokakkonen Kaarinasta (84 muuttajaa). Kolmas suosikkisuunta on Salo, ja sen jälkeen muuttaminen pirstaloituukin eri puolille maakuntaa ja jopa pk-seudulle.

Vaikka Westerit ovat asuneet koko ikänsä “Paimion kupeessa”, ei paikkakunta ollut heille entuudestaan oikeastaan millään lailla tuttu.

– Ohi olemme toki ajaneet paljon Helsingin ja Turun suuntiin, mutta eihän tänne ole ollut oikein syytä poiketa. Joskus muistan pelanneeni jalkapalloa urheilupuistossa ja myös lasten muodostelmaluisteluharrastus on tuonut Paimion jäähalliin silloin tällöin. Siinä kaikki, mitä tiesimme Paimiosta ennen vuotta 2020, Tero Wester kertaa.

He olivat tiirailleet vuosikymmenen taitteessa vapaita pientalotontteja pääasiallisesti läntisestä Kaarinasta, mutta kun niiden hinnat tuntuivat vuosi vuodelta karkaavan yhä ylemmäs, kääntyi katse Piikkiön kautta Paimioon.

– Kävimme ensin katsomassa tontteja Piikkiön Pontelan nuorisotalon viereisellä vanhalla urheilukentällä ja mietimmekin sitä paikkaa aika vakavasti. Sitten kuitenkin kävimme vielä katsomassa Paimiossa tontteja ja ihastuimme aika lailla heti Tiilitehtaan alueeseen. Myös tonttien hinnat olivat selvästi huokeampia. Kaupat lyötiin lukkoon loppuvuodesta 2020, ja tammikuussa 2021 muutimme jo Turun Ilpoisiin väliaikaiseen asuntoon.

Paljon nähtävää


Visiitti Turussa venyi jonkin verran alun perin kaavailtua pidemmäksi, mutta viimein viime syksynä Westerit pääsivät siis muuttamaan uuteen omakotitaloonsa Paimioon. Sen jälkeen he ovat tutustuneet uuteen kotikuntaansa ahkerasti.

– Olemme koittaneet hyödyntää jonkin verran paikallisia palveluja ja toki Paimion mainiot ulkoreitit ovat tulleet tutuksi. Jokipuisto, Vähäjokipolku Kohisevineen, Paimion Parantola ja tietysti Hiekkahelmen ympäristö ainakin ovat jääneet mieleen, Westerit tuumivat.

He kehuvat myös Paimion kaupungin järjestämää kiertoajelua, joka tutustutti moneen sellaiseen paikkaan, mistä vasta kaupunkiin muuttanut ei ollut kuullutkaan. Paikallisille palveluntarjoajille he vinkkaavat, että verkossa ja sosiaalisessa mediassa kannattaa olla yhä vain aktiivisempi.

– Nykyihminen on vähän sellainen, että haluaisi ainakin vähän tutustua valikoimaan jo ennakkoon kotonaan ennen kuin lähtee kivijalkaliikkeeseen tekemään kauppoja. Ehkä siinä olisi sellainen vieno parannustoive myös paimiolaisille pienyrittäjille, Taru Wester vinkkaa.

Etäisyydet yllättivät


Kaikkiaan he ovat yllättyneet positiivisesti Paimiosta. Etäisyys sekä Turkuun että pääkaupunkiseudulle on kohtuullinen, ja ihan kuntarajoja ylittämättäkin pääsee monenlaiseen palveluun käsiksi.

– Varsinkin ennen tuli paljon ajettua Kaarinasta Helsingin suuntaan ja muistan aina tienvarsimainoksen, joka oli Paimion kohdalla. Siinä luki, että “jos asuisit Paimiossa, olisit jo perillä”. Nyt sen on sitten ihan konkreettisesti huomannut, että Helsingistä päin tultaessa koti tulee tosiaan mukavan nopeasti vastaan, Tero Wester naurahtaa.

Myös Westereiden vieraat ovat yllättyneet positiivisesti.

– He tulevat pääasiallisesti Turun suunnalta ja ehkä ennakkoasenne on ollut vähän sellainen, että mihin kauas maaseudulle sitä oikein joutuukaan. Perillä on oltu kuitenkin positiivisesti yllättyneitä, että eihän tänne pitkä matka ollutkaan ja ympäristö ei aivan pelkkää maaseutua olekaan, Taru Wester hymyilee.

Luonto ja lähipalvelut


Westereille tärkeitä arvoja ovat luonto ja lähipalvelut, mutta toki myös hyvät liikenneyhteydet.

– Olohuoneen ikkunasta näkyy S-Marketin kirkas valotolppa ja junaraiteet, kun taas toisesta ikkunasta näkyi kesäaikaan Vähäjoen varressa laiduntavia lehmiä. Mielestäni nämä näkymät kuvaavat aika hyvin Paimiotakin – aivan kaikkea laidasta laitaan. Ja se on ollut todella iloinen yllätys, Taru Wester iloitsee.

– Vielä kun lähijuna joskus tulevaisuudessa pysähtyisi tuohon muutaman sadan metrin päähän pudottaen kyydistään viikonloppulomille vanhempien luo saapuvat tyttäret, niin sitten voisi sanoa, että aika lailla täydellistä, Tero Wester lisää hymyn kera.

Suurin osa muuttoliikkeestä tulee lännestä


Mistä Paimioon muutetaan?


Vuonna 2022


1. Turusta 212 muuttajaa

2. Kaarinasta 84

3. Salosta 46

4. Liedosta 20

5. Raisiosta 18

6. Sauvosta 13

7. Helsingistä 13

8. Paraisilta 11

9. Vantaalta 11

10. Kemiönsaaresta 10

Kärkikymmenikön ulkopuolelta Paimioon on viime vuonna muutettu muun muassa Kurikasta, Ylöjärveltä, Kristiinankaupungista, Savonlinnasta, Oulusta, Joensuusta, Imatralta ja Rovaniemeltä.

Vuonna 2015


1. Turusta 80

2. Kaarinasta 37

3. Salosta 13

4. Sauvosta 10

5. Espoosta 6

6. Paraisilta 6

7. Liedosta 6

Muilta paikkakunnilta muuttajia oli viisi tai vähemmän.

Lähde: Paimion kaupunki

Pääkaupunkiseudulta liikehdintää


Mistä Kaarinaan ja Sauvoon muutetaan?


Kaarina vuonna 2021


1. Turusta 1 626 muuttajaa

2. Liedosta 128

3. Paraisilta 72

4. Helsingistä 64

5. Paimiosta 55

6. Raisiosta 53

7. Salosta 44

8. Espoosta 36

9. Naantalista 36

10. Tampereelta 32

Sauvo vuonna 2021


1. Turusta 41 muuttajaa

2. Kaarinasta 36

3. Paimiosta 24

4. Salosta 12

5. Helsingistä 10

6. Liedosta 10

Muilta paikkakunnilta muuttajia oli viisi tai vähemmän.

Lähde: Tilastokeskus

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän