Kaarinalainen eduskuntavaaliehdokas Anniina Lehmus: ”Eläimiä voi käyttää ruuaksi, kunhan eläimiä kohtelee hyvin”

0
– Keskustassa ja muissakin puolueissa on meneillään sukupolvenvaihdos. Nuorille on nyt tilaa nousta, eläinlääketiedettä opiskeleva Anniina Lehmus miettii.

Kaarina

Nuorilla koulutetuilla naisilla on ollut viime vaaleissa merkillepantava noste. Nyt eduskuntavaaleissa keskustapuolueella on tarjolla tähän ryhmään kuuluva piikkiöläisehdokas: eläinlääketiedettä opiskeleva Anniina Lehmus. Hän löytyy esimerkiksi keskustan nuorten piirihallituksesta ja alueellisesta ympäristöterveyslautakunnasta.

Lehmus opiskelee eläinlääkäriksi.

– Olin alun perin ajatellut hakea lääkikseen, mutta aloin seurustella maitotilallisen kanssa ja havahduin tähän vaihtoehtoon. Olen kyllä ollut todella tyytyväinen.

Lehmuksen kärkiteemat – omavaraisuus ja kotimainen ruoka – kytkeytyvät hänen tulevaan ammattiinsa.

– Jokaisen ruuan ja juoman takaa löytyy eläinlääkärin työtä. Meillä on tärkeä rooli siinä, että pöydässä on turvallista syötävää, mutta eläinlääkäreistä on jatkuva pula. Eläinlääkintähuolto pitäisi turvata, hän kommentoi.

– Lisäksi on pidettävä huoli maksuttomasta koulutuksesta ja esimerkiksi opiskelijoiden mielenterveydestä. Koulutukseen panostaminen on investointi tulevaisuuteen.

Omia arvoja tulee puolustaa


Keskustapuolue on saanut moitteita lipsumisista hallitussopimuksista. Anniina Lehmus katsoo, että yhteistyön pitää sujua, mutta omia arvojakin tulee puolustaa. Häntä harmittaa, että keskusta pisti jarrua ilmastoruoka-ohjelmalle, translaille ja saamelaiskäräjälain uudistamiselle.

Yleisesti hän kokee keskustalla olevan paras asiantuntemus hänelle tärkeimmistä asioista: eläimistä ja ruuantuotannosta. Vihreät hän kokee liian radikaaleiksi.

– Näen, että eläimiä voi käyttää, kunhan eläimiä pitää hyvin ja valitsee kotimaisia tuotteita.

Hän toivoo Suomen näyttävän mallia siitä, että kestävä kehitys ei ole talouskasvun vihollinen. Lisäksi hän haluaa olla vähentämässä Suomen velkataakkaa.

– Voi tulla uusia koronaepidemian kaltaisia kriisejä, ja niihin täytyy varautua. Keinojen on oltava pitkäjänteisiä. Esimerkiksi korkeasti palkatut ihmiset tekevät nykyään töitä, joita voisi tehdä joku muukin. Sosiaaliturvasta pitäisi saada kannustinloukut pois.

Anniina Lehmus


Puolue: Keskusta

Ikä: 25

Opiskelee eläinlääke­tiedettä Helsingissä

Harrastukset: partio, lavatanssi, käsityöt, luonnossa liikkuminen

Vaalibudjetti: vain puolueen tuet.

Motto: Suosi suomalaista eli osta kotimaista.

Tätä et tiennyt: On käynyt varusmiespalveluksen eläinlääketieteen erikoistehtävissä ja on reservin alikersantti.