Kolumni: Kreivin aikaan!

0
Kanssani kuvassa oikealla Essi Lahti, joka on näytelmässämme toinen kaksosista.

Kun aloitin syksyllä opiskelun Turun yliopistolla, olin päättänyt, että yliopistopiireistä on jokin teatteriporukka löydyttävä. Jo ensimmäisellä viikolla eräs vanhempi opiskelija mainosti minulle HybridiSpeksin toimintaa. Tämä akateeminen teatteriperinne oli minulle – kuten monille muillekin – hämärän peitossa. Speksit ovat interaktiivisia, humoristisia ja improvisaatiopainotteisia teattereita, jotka ovat yhteydessä eri tiedekuntiin; Turussa speksejä on yhteensä seitsemän. HybridiSpeksi on siis luonnontieteitten ja tekniikan alan opiskelijoiden teatteri.

Haku näyttelijäksi koostui neljän viikon ajalle jakautuvista valintaimprokerroista, joissa tutustutettiin ihmisiä speksin saloihin ja etsittiin sopivat näyttelijät tämän vuoden produktioon. Jännityksen ja innostuksen sekaisin tuntein heittäydyin mukaan keskelle porukkaa, josta en tuntenut yhtä ainoaa – ja se kannatti. Yhtenä iltana sain iloisen puhelun ohjaajilta, jossa kuulin päässeeni mukaan näyttelijäksi. Pienen voitontanssin jälkeen hihkaisin tulevani mukaan, ja siitä alkoi taipaleeni Kreivin aikaan -esityksen Peppinä, toisena impulsiivisista kaksosista. Tarinassamme seikkaillaan 1500-luvun Suomessa, jossa aatelistoperheen yllättää kaksi hyvin erilaista vierasta.

Vaikka spekseissä hauskanpito on keskiössä, produktioon suhtaudutaan vakavasti. Harjoittelusali täyttyy yhteistreeneissä näyttelijöistä, tanssijoista, bändistä, maskeeraajista, lavastajista ja monista muista tärkeistä teatterintekijöistä. Kokonaisuudessaan joukkomme on yli satapäinen.

Ensi-iltaan on nyt noin viikko, ja olo on jännittynyt mutta odottava. Esiinnymme Manillalla 15.–25.3. ja käymme Tampereellakin kiertueella 31.3. Speksit ovat erottamaton osa yliopistokulttuuria. Ne ovat vahvoja yhteisöjä, jotka tarjoavat tekijöilleen tilaisuuksia kokeilla rajojaan ja muodostaa vahvoja ihmissuhteita taiteen parista. Vielä vuosi sitten en edes tiennyt speksien olemassaolosta, ja nyt viikoissani ei juuri ole päiviä, jolloin en ole rakkaiden speksikavereideni ympäröimänä. Nähdään siis teatterilla – odotamme sinua keskiajalla!

Aada Sevón

Kirjoittaja on tieteilevä taiteilija ja

HybridiSpeksin ylpeä näyttelijä.