Mielenterveys yhdisti, mutta leikkauskohteet vetivät ääripäihin – Paimion lukion suuri eduskuntavaalipaneeli nosti tapetille nuoria askarruttavat asiat

0
Kahdeksan ehdokasta sai tiiviin tunnin päätteeksi raikuvat aplodit yleisöltä, joka koostui peruskoulunsa pian päättävistä ja lukiossa opiskelevista nuorista.

Paimio

Mitä mieltä olet oppivelvollisuuden pidentymisestä? Miten nuorten hyvinvointia voisi parantaa? Mitä mieltä olet translaista? Entä miten arvioisit Suomen nykyhallituksen toimia?

Muun muassa näihin kysymyksiin vastattiin tiistaina Vistan koulukeskuksen 1-salissa pidetyssä Paimion lukion suuressa eduskuntavaalipaneelissa. Paneelin kuvaukselle antoi tukea se, että paikalla oli peräti kahdeksan seudun eduskuntavaaliehdokasta, mutta ennen kaikkea pitkästi pari sataa yläkoululaista ja lukiolaista kuuntelemassa ehdokkaiden vastauksia kysymyksiin.

Ensimmäiset suuret aplodit yleisöltä keräsikin kaarinalaisehdokas Jaana Shelby (kd.), joka haluaisi keventää koulujen opetussuunnitelmaa nykyisestä.

– Opetussuunnitelmassa on tällä hetkellä jo liikaa kaikkea, ja on selvää, että nuoret kokevat ahdistusta ja ylikuormitusta yrittäessään oppia niin paljon, Shelby tuumi aplodien edellä.

Turkulainen Sara Koiranen (vas.) oli samoilla linjoilla Shelbyn kanssa, mutta muistutti myös henkilökunnan jaksamisesta.

– Tarvitsemme myös lisää henkilökuntaa kouluihin tukemaan oppilaita.

Kristillisdemokraattien Jaana Shelby nousi vaalipaneelissa räväköillä mielipiteillään yleisön suosikiksi. Hän kannusti nuoria nousemaan muun muassa barrikadeille ja vaikuttamaan, jos joku asia harmittaa tai painaa mieltä.
Nina Alho (oik.) antoi nykyhallitukselle hyvän arvosanan. Sara Koiranen puolestaan muistutti, että sukupuolen määritteleminen pitää olla ihmisen henkilökohtainen päätös.

Mielenterveys yhteisenä huolena

Puhuettaessa nuorten hyvinvoinnista, nosti paikallisista ehdokkaista Ville Valkonen (kok.) esiin koulukiusaamisen, liikkumattomuuden ja mielenterveyspalvelut.

– Kiusaamiselle pitäisi olla ihan ehdoton nollatoleranssi. Jos näette kiusaamista tai koette sitä – puuttukaa asiaan välittömästi. Toinen ongelma on nuorten liikkumattomuus. Totta kai siinä alkaa pää voimaan huonosti, jos vain möllöttää kotona eikä liiku. Mielenterveyspalvelut pitäisi järjestää niin, että nuoret saavat ajoissa apua, hän painotti.

Keskustan piikkiöläisehdokas Anniina Lehmus tarttui mielenterveyspalveluihin ja ehdotti mielenterveyspalveluiden tuomista kouluun samaan yhteyteen kouluterveydenhuollon kanssa.

– Kun on terveystarkastukset niin pitäisi olla samalla tavalla myös mielenterveystarkastukset, hän sanoi.

Ville Valkonen (kok.) muistutti, että koulukiusaamiselle pitää olla ehdoton nollatoleranssi.
Vihreiden Janna-Riia Koivu ja Keskustan Anniina Lehmus olivat eri linjoilla siitä, kuinka paljon lihantuotantoa pitää Suomessa tukea.

Marinin hallitukselle raippaa ja kiitosta

Nykyhallitus sai sekä raippaa että myös kiitosta sen mukaisesti, minkä puolueen ehdokas oli vastausvuorossa. SDP:n kaarinalaisehdokas Niina Alho kiinnitti huomiota siihen, miten hyvin hallitus on pärjännyt suhteutettuna koronaviruksen ja Ukrainan sodan aiheuttamiin kriisivuosiin.

Kokoomuksen kansanedustaja Valkonen sen sijaan kritisoi rajusti Sanna Marinin (sd.) hallituksen taloudenhoitoa.

– Jos katsoo isoja asioita, on nykyhallitus mielestäni epäonnistunut täysin. On otettu yli 40 miljardia euroa uutta velkaa ja taloudenpito on ollut aivan retuperällä.

Translaki jakoi ehdokkaiden mielipiteet laidasta laitaan, ja yhden aplodeja keränneen puheenvuoron piti jälleen yleisön suosikiksi räväkkyydellään noussut Shelby.

– Mielestäni translaki on karnevalisoinut vakavan asian, ja juuri sitä ei toivottu. Nyt on tapahtunut se mitä pelättiin, että koko hommasta on tullut karvaisten uimahallimiesten vitsi, hän ihmetteli.

Silvia Koski (ps.) sanoi, että Suomen pitäisi määritellä, mistä maista maahanmuuttajia otetaan vastaan.
Liike Nytin paimiolaisehdokas Heikki Olenius oli huolissaan siitä, miten paljon nuorilla on keskenään kanssakäymistä sosiaalisen median ulkopuolella.

Leikkauskohteita laidasta laitaan

Kun ehdokkailta kysyttiin sitä, mistä he olisivat valmiita leikkaamaan, erosivat erityisesti Alhon ja Valkosen mielipiteet toisistaan.

– Julkinen sektori on tällä hetkellä aivan liian suuri. Myös passivoivasta sosiaaliturvasta pitäisi päästä eroon ja kannustaa ihmisiä työntekoon, Valkonen mainitsi.

– Se on ihan puppua, ettei muuta säästökohdetta ole kuin julkinen sektori tai sosiaaliturva. Emme me voi huonontaa niiden asemaa entisestään, joilla jo nyt menee huonosti. Se on aivan selvä asia, Alho painotti.

Keskustan Lehmus taas nosti esiin Turun tunnin junan, jonka aika ei hänen mukaansa ole lähivuosina.

– Lähi- ja paikallisjunaliikenteen lisääminen voisi olla sellainen kohde, mihin kannattaisi satsata. Sen sijaan suuret raideliikenneuudistukset eivät ole tässä taloustilanteessa järkeviä, hän näki.

Kun leikkauskohteet oli käyty läpi, päättyi tunnin mittainen vaalipaneeli raikuviin koko salin aplodeihin. Sen perusteella nuoret saivat mitä paneelista toivoivatkin: vastauksia niihin kysymyksiin, jotka peruskouluaan päättäviä tai toiseen asteen opiskelijoita mietityttävät.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän