Naantali riisui Ruoskan finaaleissa aseista – ”Ei voi olla kovin pettynyt, koska pelasimme kuitenkin hyvän pelin”

0
Naantalin puolustus ja maalivahti Ville Suominen pelasivat huippuottelun lauantaina toisessa finaalikohtaamisessa. Vaikka Ruoskan Miikka Tuomola (maassa) ja Samuli Luoma yrittivät kaikkensa muurin murtamiseksi, ei mikään tuntunut auttavan. Kuva: Rainer Lönnbäck

Nousiainen

Salibandy, II-divisioonan finaalit

25.3. SB Naantali–Ruoska 4–3

24.3. Ruoska–SB Naantali 6–7

Paimion Ruoskan edustusjoukkue joutui lauantaina myöntämään, että tulosurheilussa ei aina riitä se, että pystyy luomaan vastustajaa enemmän maalipaikkoja ja näennäisesti myös hallitsemaan kenttätapahtumia.

Vaikka paimiolaisryhmä loi 60 minuutin aikana Nousiaisten Nouste-areenalla kymmenkunta laadukasta maalipaikkaa SB Naantalia vastaan, ei joukkue kyennyt ohittamaan huippuottelun pelannutta naantalilaisten maalivahti Ville Suomista kuin neljästi. Ja yhdessä näistäkin ohituksista kimposi maalin pystytolpasta takaisin kentälle.

– Jos perjantain pelissä olimme ihan rehellisesti perässä ja huonolla jalalla liikkeellä, tänään ei ollut sitä ongelmaa. Mielestäni olimme parempi joukkue ja loimme tarvittavat maalipaikat voittoon, mutta viimeistely sakkasi. Toki naantalilaiset myös puolustivat tiiviisti, kehui Ruoskan parhaana palkittu Toni Lindell.

Löysä perjantai – ryhdikäs lauantai

Ruoska oli ajanut itsensä ahtaalle jo perjantain finaalisarjan avausottelussa häviämällä kotikentällään löysähkön esityksen päätteeksi maalilla naantalilaisille. Siitä sisuuntuneena joukkue saapui Nousiaisissa pelattuun toiseen finaalisarjan otteluun aivan eri ilmeellä.

Vaikka tulostaululla Naantali johtikin ensimmäisen erän päätteeksi 1–0, ei paimiolaisryhmällä tuntunut olevan ottelussa mitään hätää. Toisessa erässä tahti jatkui kuitenkin samana: Ruoska piti palloa, yritti murtaa Naantalin puolustusta ja onnistuikin siinä useasti. Tulos jäi kuitenkin laihaksi, kun Juuso Raitasen sijoitus takanurkkaan jäi lopulta erän ainoaksi paimiolaisosumaksi. Ja samalla naantalilaiset rokottivat kahdesti kolmesta maalipaikastaan.

Viimeisessä erässä Ruoska kiri vielä Miikka Tuomolan ja Tatu Niekan maaleilla osuman päähän, mutta loppuhetkien rynnistys ei enää tuonut vierailijoita tasoihin. Ison sulan voitosta voi myös laittaa maalivahti Suomisen hattuun, joka torjui ottelussa peräti 35 kertaa.

– Siinä mielessä ei voi olla kovin pettynyt, että pelasimme kuitenkin hyvän pelin. Naantalin kanssa on ollut aina tällaisia tasaisia, mutta hyvähenkisiä vääntöjä. Nyt numerot vain kääntyivät kahdesti heille, Lindell tuumi.

Sarjan kestomenestyjä

Viime kaudella sarjan finaalipelit jäivät koronan typistämän kauden seurauksena väliin, ja molemmat välierävoittajat, Ruoska mukaan lukien, etenivät Suomi-sarjan karsintaan. Tällä kaudella finaalit pelattiin, mutta edelleen kahdelle parhaalle on tarjolla myös jatkopelit nousukarsintojen myötä.

Varmasti osin myös siksi Ruoska-leirissä ei suoranaisesti harmiteltu finaalien lopputulosta. Lindell kuuluu Ruoskan kokeneeseen kaartiin, joka oli voittamassa II-divisioonan Länsirannikon lohkon mestaruutta keväällä 2017, ja pääsi nauttimaan finaalitunnelmasta myös vuotta myöhemmin. Ruoska on siis edennyt sarjassaan kahden parhaan joukkoon jo neljästi viimeisen kuuden vuoden aikana.

– Pelit jatkuvat, ja tällaisiin kevään peleihin on aina mukava päättää kausi. Lähdetään nauttimaan ja haastamaan samalla aika kovaa vastustajaa parhaamme mukaan, hän mietti.

Mystinen Amerikaarto vastaan

Ruoskan haaste karsintapeleissä on tosiaan melkoinen, sillä Länsirannikon lohkossa toiseksi sijoittunut joukkue kohtaa Pohjanmaan lohkon ykkösen, Merikaannosta tulevan Amerikaarton.

– Joukkue on ryyditetty aika monella ex-liiga- ja -divari-pelaajalla, joten varmasti kovaa vauhtia on luvassa. Katsotaan, mitä tuleman pitää, Lindell virnisti.

Amerikaarto hävisi omassa lohkossaan ainoastaan kaksi ottelua kauden aikana. Joukkueen maaliero runkosarjassa oli messevästi 184 osumaa plussalla. Joukkueet kohtaavat tulevana lauantaina Pohjanmaalla lauantaina, ja Ruoskan kotipeli pelataan heti seuraavana päivänä sunnuntaina. Jos kolmas ottelu vaaditaan, pelataan se jälleen Pohjanmaalla ensi viikon keskiviikkona.

Kommentti: Pistäisikö Paimio pikkuisen paremmaksi?

Kiivaan Ruoskan ja SB Naantalin välisen finaaliottelun tuoksinassa oli hyvä hetki tutustua myös siihen, miten Nousiaisissa on ratkaistu Paimiossakin akuutti ja puhuttava aihe, nimittäin sisäliikuntahalli.

Vuoden 2021 alussa Nousiaisten keskustan kupeeseen noussut Nouste-Areena maksoi lopulta kunnalle runsaat 3 miljoonaa euroa, ja kustannukseen nähden lopputulos on oikein mairitteleva: hallista löytyy ennen kaikkea riittävän iso pelikenttä, mutta myös kohtalaiset oheistilat. Ehkäpä juuri oheistiloissa näkyy konkreettisin ero ja kompastuskivi, mikä Paimion olisi hyvä omassa mahdollisessa sisäliikuntahalliprojektissaan kiertää.

SB Naantali onnistui houkuttelemaan kotiotteluunsa, vaikkakin se pelattiin yli 30 kilometrin päässä Naantalista, 116 katsojaa. Määrä ei ole valtava, mutta jo sekin alkoi olla liikaa katsomokapasiteetiltaan melko pienelle yleisölehterille. Noin sata istumapaikkaa olivat täynnä, ja sen lisäksi parikymmentä ihmistä sai seistä kahden penkkirivin takana koko kaksituntisen ajan. Ja mitä kauempana kentästä oltiin, sitä enemmän katsomon etuosan tuki- ja lasiaitarakenteet haittasivat näkyvyttä matolle.

Jos ja toivottavasti kun Paimioon uusi halli suunnitellaan ja rakennetaan, ei katsomoa piirtäessä kannata hakea mallia ainakaan Nousiaisista. Lisätilaa on oltava, ja myös näkyvyys kentälle pitää olla katsomosta esteetön.

Kuten sanottua, Nouste-Areenassa on myös paljon hyvää, mistä voi ammentaa Paimioonkin. Peliareena on riittävän iso käytännössä kaikille sisäliikuntalajeille, ja hallin rakenne on toimiva. Pukukoppitilat muine teknisine tiloineen löytyvät pelikentän tasalta ensimmäisestä kerroksesta. Katsomotilat, eteisaula ja kahvio ovat omassa eristyksessään toisessa kerroksessa. Liikkuminen hallissa on selkeää ja vaivatonta, ja hallissa on puitteet kohtalaisten ottelu- ja muidenkin tapahtumien luomiseen.

Paljon ei tarvitse Paimiossa pistää paremmaksi, mutta jos edes pikkuisen.

Jan Sundman