”Neljän talven talvi” päästi auraajat yllättävän helpolla – ”Ei ole ollut sellaista yllätyksellisyyttä mitä viime vuonna oli”

0
Lunta on aurattu Paimion Vistalla talven aikana useasti, mutta siitä huolimatta talvi on ollut katujen kunnossapidon näkökulmasta yksinkertainen.

Paimio

Vaikka loppusuoralleen pikkuhiljaa ajautuva kuluva talvi on ollut säiden puolesta vaihteleva, ei se ole työllistänyt Paimion kaupungin teknisiä ja ympäristöpalveluja keskiarvotalvea enemmän. Näin arvioi tekninen johtaja Juha Saarinen , joka laskee, että esimerkiksi aurauskierroksia on tehty maaliskuun puoliväliin mennessä 17.

– Tavallisena talvena on menty sinne hiukan reiluun 20:een aurauskertaan. Ei voi ainakaan sanoa, että mitenkään tavallista enemmän olisi työllistänyt, vaikka lämpötila onkin sahannut nollan asteen molemmin puolin läpi talven ja lumi on ehtinyt sataa ja sulaa monestikin menneiden kuukausien aikana, Saarinen miettii.

Hän korostaa, että talvi on ollut siinä mielessä ”helppo”, että säävaihteluita on pystytty ennustamaan aika hyvin.

– Ei ole ollut sellaista yllätyksellisyyttä mitä viime talvena oli ja periaatteessa jos kunnossapito jää pitkälti lumen auraamiseen kuten nyt on jäänyt, on työ aika helppoa ja yksinkertaista.

Helppo talvi


Saarinen kertoo, että kaupunki varaa tieverkoston talvikunnossapitoon talvikaudeksi aina runsaan 100 000 euron määrärahan, jolla varaudutaan ”keskiarvotalveen”.

– Lopulliset laskelmat päästään tietysti tekemään vasta keväämmällä, mutta ei mikään nyt ainakaan viittaa siihen, että keskiarvoa enemmän kuluisi myöskään varoja.

Myös hiekoituksen suhteen tilanne on ollut hyvä, sillä tammi–helmikuun pitkä lumeton jakso piti sepelin tien pinnassa hyvin.

– Ei tarvinnut montaa kertaa tehdä kierroksia, kun ei luntakaan tullut ja sääolosuhde oli aika vakaa pitkän aikaa.

Toisaalta liikuntapaikkojen osalta talvi on ollut haastava. Moneen kertaan satanut ja sulanut lumi sekä talven plussajaksot ovat tehneet sekä latuverkoston että jääkenttien ylläpidosta haasteellista.

Viime talvena haasteita riitti


Viime talvena oman lisähaasteensa toi jo marraskuussa alkanut pakkasjakso, joka ei kuitenkaan sisältänyt juuri lumisateita ennen vuodenvaihdetta.

– Maa jäätyi ja routakerros oli jo melko syvällä ennen kuin lunta alkoi satamaan. Se aiheutti lumien sulaessa sen, että jäätyneet viemärit ja ojarummut olivat tukkeessa ja vesi jäi makaamaan moneen paikkaan. Se työllisti aika paljon viime talvena ja teki siitä silloin yhden hankalimmista talvista kunnossapidon näkökulmasta vuosikymmeniin, Saarinen muistelee.

Vaikka maaliskuusta on näillä näkymin tulossa jo neljäs peräkkäinen kuukausi, jolloin keskiarvolämpötila jää pakkasen puolelle, ei mitään kovia pakkasjaksoja ole kuitenkaan koettu. Itse asiassa 20 pakkasasteen rajaa ei ole tänä talvena rikottu Yltöisten mittausasemalla Piikkiössä kertaakaan.

Yksi erikoisuus on myös se, että talven kylmin lämpötila mitattiin poikkeuksellisesti vasta maaliskuun puolella. Elohopea laski kuun 7. päivänä -19,1 asteeseen, ja se jää myös näillä näkymin talven korkeimmaksi pakkaslukemaksi.