Nuorten vaalien tulos kallistui Paimiossa vahvasti oikealle – Kokoomus ja perussuomalaiset veivät yhteensä yli 40 prosenttia äänistä

2
Äänestystilanne pyrittiin luomaan koululla mahdollisimman realistiseksi. Vaalivirkailijoina toimivat yhteiskuntaopin valinnaisena oppiaineena valinneet Aino Taimen (vas.) ja Erika Järvinen.

Paimio

Vistan yhtenäiskoulun 9.-luokkalaisille viime perjantaina järjestettyjen Nuorten vaalien tulokset ovat vahvasti kallellaan oikealle. 108 kelpuutetusta äänestä yli 40 prosenttia meni joko kokoomukselle tai perussuomalaisille. Esimerkiksi SDP, vihreät ja keskusta joutuivat tyytymään ääntenlaskennassa vain runsaan 20 prosentin yhteispottiin.

Kokoomuksen kannatuksen takana lienee ainakin paikallisesti tunnettu eduskuntavaaliehdokas Ville Valkonen (kok.), joka keräsi ylivoimaisesti suurimman potin äänistä. Siihen taas saattoi vaikuttaa osanotto viime viikolla Vistan koulun 1-salissa järjestettyyn Paimion lukion ja Vistan yhtenäiskoulun yhteiseen vaalipaneeliin.

– Kyllä sillä varmasti oma vaikutuksensa oli, ja onhan toki Ville muutenkin tuttu ehdokas paimiolaisille jo ennestään. Toki tulos on ehkä vähän yllättäväkin, ja seuraavien viikkojen aikana vaalien tuloksia käydään yhdessä läpi yhteiskuntaopin tunneilla. Ei täällä mitenkään poliittisesti painottunutta opetusta ainakaan ole, yhteiskuntaopin lehtori ja vaaleja järjestämässä ollut lehtori Suvianna Seppälä naurahtaa.

Ääniä annettiin kaikkiaan 120, joista 12 hylättiin tarkistusvaiheessa. Suurin osa ehdokkaista sai 1–2 ääntä, mikä korostaa varmasti myös valinnan vaikeutta maakunnan 214 ehdokkaan välillä.

Räväkkä Shelby yllätti


Vaalipaneelin vaikutuksen tuloksiin saattoi huomata myös siinä, että Valkosen takana toiseksi suosituimmaksi ehdokkaaksi nousi kristillisdemokraattien Jaana Shelby . Hänen räväkät puheenvuoronsa saivat aikaan melkoiset suosionosoitukset kerta toisensa jälkeen viime viikon tiistain paneelissa.

– Shelbyn lauseet jäivät selvästi elämään ja niitä kerrattiin koulun käytävillä vielä seuraavanakin päivänä. Voi sanoa, että nuoret ovat olleet ylipäänsä ilahduttavan kiinnostuneita vaaleista ja päätöksenteosta tämän lopputalven ja kevään aikana, Seppälä kiittelee.

Nuorten vaalit ovat valtakunnallinen äänestystapahtuma peruskouluissa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja muussa nuorisotoiminnassa. Nuorten vaalien tulokset julkaistaan yhteistyössä Ylen kanssa 21.3.

– On mielenkiintoista verrata silloin Vistan koulun lukuja muun Suomen lukuihin. Toki näistäkin eroista keskustellaan sitten vielä tunneilla, Seppälä lupaa.

Valkonen ääniharavana


Nuorten vaalin tulokset


Puoluevertailu


1. Kokoomus 29,6%

2. Perussuomalaiset 13,9%

3. SDP 9,3%

4. Vihreät 8,3%

5. KD 8,3%

6. Liike Nyt 6,5%

7. Liberaalipuolue 3,7%

8. Keskusta 3,7%

9. SKP 3,7%

10. EOP 1,9 %

Kärkiehdokkaat


1. Ville Valkonen (kok.) 27 ääntä

2. Jaana Shelby (kd.) 8 ääntä

3. Niina Alho (sd.) & Heikki Olenius (Liike Nyt) molemmat 4 ääntä

Yhteensä ääniä sai 46 ehdokasta.

2 KOMMENTIT

  1. Miksi ei muiden ehdokkaiden nimiä mainittu?
    Vain voittajan ja viidenneksitulleen?
    Ei edes toiseksi tulleen !

  2. Hei! Jutun lopussa on kyllä mainittuna neljän eniten ääniä saaneen ehdokkaan nimet. Viidennen nimeä ei ole mainittu, koska vitostila jakautui huomattavan suuren ehdokasmäärän kesken, jotka kaikki saivat kaksi ääntä.

Kommenttien lisääminen on estetty.