Pääkirjoitus: Positiivinen ongelma

0

Muuttovirta isoista kaupungeista maaseudulle on kiihtynyt. Edellä mainitun kaltaisia otsikoita sai lukea lehdistä tämän tästä kesällä ja syksyllä 2020, kun korona-pandemia jylläsi pahimmillaan. Skeptikko epäili, että näinköhän tuo buumi kantaa seuraavaa suvea pidemmälle.

Ainakin Paimion osalta tilastot tukevat tämänkin tekstin ensimmäistä lausetta hyvin. Muuttovirta maakunnan kasvukeskuksesta, Turun, Kaarinan ja Raision muodostamasta noin 250 000 asukkaan kolmiosta on kiihtynyt sekä Paimion että myös Naantalin, Liedon ja Maskun suuntaan viime vuosina. Oman pienen hyötynsä ilmiöstä on saanut myös Paimion eteläinen naapuri Sauvo.

Vaikka muuttovirran seurauksena asukasluku on Paimiossa kasvanut vielä melko terveellä runsaan prosentin vuosivauhdilla, on pientä kasvukipuiluakin jo havaittavissa. Ensimmäisenä tila uhkaa loppua kesken varhaishoidosta, eikä peruskoulumaailmassakaan ole enää varsinaisesti väljää.

Periaatteessa ongelma on hyvin positiivinen – paikkakunta mielletään sellaiseksi, että sinne halutaan muuttaa. Ja vieläpä niin hyväksi, että se menee kilpajuoksussa rajanaapureiden ohi. Sitähän lopulta kaikki suomalaiset kunnat tavoittelevat; uusia asukkaita ja veronmaksajia.

Siinäkin mielessä Paimion tilanne on vielä hyvä, että nykyiseen kasvutahtiin pystyy vielä melko hyvin vastaamaan. Jo pelkästään ensi vuonna näillä näkymin valmistuva Oinilan päiväkoti ja sen perään kaksisarjaistettava Kriivarin koulu luovat Paimioon sen verran kaivattua lisätilaa lapsiperheille, että kasvu-uran jatkuvuudelle on helppo nähdä perusteita.

Kaarinassa, jossa kasvuvauhti on viime vuodet ollut jo kahden, jopa kolmen prosentin luokkaa, koulujen seinät ovat tulleet vääjäämättä vastaan. Parakkiratkaisut ovat olleet tuttuakin tutumpia, eikä varmasti kaikkien mielikuvissa vireään, notkeaan ja raikkaaseen kasvukaupunkiin muuttaneiden odotuksiin ole täysin pystytty vastaamaan. Pientä viitettä tulevasta saattoi saada jo viime vuoden kasvuluvuista, joissa Naantali porhalsi väkiluvun kasvussa maakunnan kakkoseksi Kaarinan ohi.

Jotta Turun ympäryskunnat nähdään jatkossakin houkuttelevina muuttokohteina lapsiperheiden näkökulmasta, eivät sanat parakki ja väliaikaisratkaisu saa toistua liian usein päätöksenteossa.

On ymmärrettävää, että kasvavassa kunnassa uudisrakentamisen ja remontoinnin tarve on jatkuva, ja joskus joitain tärkeitäkin päätöksiä on yksinkertaisesti pakko lykätä. Silloinkin on hyvä ainakin pohtia sitä, että Suomessa on toista sataa kuntaa, jotka ottaisivat kiljuen vastaan Paimion muutto- ja kasvuluvut.