Peimarissa pääsiäisenä ladulle? Ei kannata odotella, sanoo meteorologi: “Tuollainen 20 sentin kerros voi hävitä ihan muutamassa päivässä”

0
Rivonmäen hiihtolenkki oli torstaina priimakunnossa, vaikka latujen talvikunnossapito oli ilmoituksen mukaan jo loppunut.

Paimio-Sauvo-Kaarina

Jos mielessäsi on lähteä takatalven innoittamana esimerkiksi hiihtolenkille tai vaikkapa pulkkamäkeen, ei kannata odotella pääsiäiseen. Vaikka lunta kertyikin alkuviikon sateiden seurauksena Peimariin lähes 20 sentin kerros, uhkaa tuo sulaa seuraavan viikon aikana olemattomiin.

Näin povaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Jantunen.

– Siltä näyttää, että jos meinaa lähteä Paimiossa tai lähiseuduilla hiihtämään vielä tänä keväänä, kannattaa se tehdä nyt tulevana viikonloppuna. Pääsiäisenä voi olla jo myöhäistä, tai en ainakaan ihan uusilla suksilla lähtisi silloin kokeilemaan, hän naurahtaa.

Edellisen kerran pääsiäishiihdon mahdollistanut lumipeite on seudulla ollut kymmenen vuotta sitten huhtikuussa 2013, ja muita pääsiäishiihtoja Peimarissa ei ole päästy sivakoimaan ulkoilmassa 2000-luvulla.

Lumi haihtuu

Meteorologi Jantunen perustaa ajatuksensa siihen, että vaikka öisin pakkanen yhä kiristyy jopa kymmenen asteen tietämille, haihduttaa päivisin kevätaurinko hankia petollista tahtia.

– Usein puhutaan lumen sulamisesta, vaikka käytännössä keväällä auringon lämmittäessä kyse on enemmän haihtumisesta. Lumi kirjaimellisesti häviää ilmaan. Tuollainen 20 sentin kerros voi hävitä ihan muutamassa päivässä ensi viikon loppupuolella, kun sää alkaa lämmetä. Melkein se vaatisi puoli metriä, että uskaltaisi luvata hiihtokelien säilyvän pääsiäiseen, Jantunen sanoo.

Hän tosin sanoo kuuluvansa siihen suomalaisten enemmistöön, joka ei vetäisi suksia jalkaan paksummankaan lumipeitteen edessä.

– Nuorempana tuli hiihdettyä paljonkin, mutta sen jälkeen on jäänyt vähemmälle. Hiihto ei varsinaisesti kuulu omiin suosikkeihini.

Lämpötilat tavallisessa haarukassa

Lumi onkin ollut oikeastaan ainoa erikoisuus, mitä maaliskuun lopun takatalvi on pitänyt sisällään. Vaikka öisin pakkanen on kiristynyt paikoin jopa lähelle 20 astetta, ovat päivälämpötilat pysytelleet hyvin lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa.

– Tavallisesti tähän aikaan vuodesta Paimiossa ja lähiseuduilla päivälämpötilat ovat olleet muutaman asteen plussalla, ja aika lähellä noita lukemia ollaan nytkin. Mistään erikoisen kylmästä jaksosta ei siis voi puhua, nyt vain sateet sattuivat tulemaan lumena räntä- tai vesisateen sijaan, Jantunen sanoo.

Toisaalta tilastojen valossa aprillipäivää on Peimarissa vietetty lumipeitteen alla yhdeksänä keväänä 2000-luvulla. Eli mistään kovin harvinaisesta ilmiöstä ei ole siinäkään mielessä kyse.

14 senttiä lunta

Torstaina Yltöisten virallisella mittausasemalla Piikkiössä lumipeitteen paksuudeksi ilmoitettiin 14 senttimetriä, ja sääennusteen mukaan lumipeite ei tuosta ainakaan merkittävästi ohene huomiseen lauantaihin mennessä.

Vaikka päivälämpötilat kääntyvät kevätauringon lämmittäessä tulevina päivinä plussalle, lupailee ennuste ensi viikon alkupuolelle jopa muutamaa lisäsenttiä lunta. Vaikka meteorologi skeptinen pääsisäishiihtojen suhteen olikin, ei suksia siis ainakaan vielä kannata paketoida varaston ylimmälle hyllylle.

Yltöisten sääasemalla havaintoja on tehty vuodesta 1959 lähtien, ja kaikkein lumisimmat keväät ajoittuvat mittaushistorian alkupäähän: vappuaattona 1966 lunta oli mittausasemalla peräti 15 senttimetrin kerros, ja lähellä lumista vappua oltiin myös neljä kevättä myöhemmin 1970, jolloin viimeiset lumet sulivat vappuaaton aikana.

FAKTA: Lumipeite Piikkiön Yltöisissä aprillipäivänä vuosittain 2000-luvulla

 • 2023: ?
 • 2019–2022: 0 cm
 • 2018: 6 cm
 • 2014–2017: 0 cm
 • 2013: 32 cm
 • 2012: 0 cm
 • 2011: 42 cm
 • 2010: 30 cm
 • 2009: 18 cm
 • 2007–2008: 0 cm
 • 2006: 10 cm
 • 2005: 0 cm
 • 2004: 4 cm
 • 2003: 0 cm
 • 2002–2003: 0 cm
 • 2001: 2 cm
 • 2000: 0 cm