Potilaat kolkuttelevat turhaan laboratorion ovea Kaarinassa – ”Toistaiseksi lappu ovessa on ainoa keino tiedottaa”

0
Pääsy Kaarinan terveyskeskuksen laboratorioon on kangerrellut pitkään. Arkistokuvassa laboratoriohoitaja valmistelee näytteitä analyysia varten.

KAARINA

Kaarinalaiset ovat usean vuoden valittaneet siitä, miten vaikeaa on päästä Kaarinan terveyskeskuksen laboratorion näytteenottoon. Nyt helmi-maaliskuussa ongelmat pahentuivat entisestään.

Toisinaan laboratorioon tulleet asiakkaat ovat törmänneet vain ovella lappuun, ettei kokeita oteta. Aikoja ei myöskään ole pystynyt etukäteen varaamaan, koska ne ovat järjestään täynnä.

Tyks Laboratorioiden johtaja, ylilääkäri Antti Hakanen vahvistaa, että Kaarinan laboratorion tilanne on ollut hyvin ongelmallinen. Pahimmillaan vuoronumeroautomaatti on jouduttu sulkemaan jo aamukymmeneltä. Kiireellisellä lähetteellä on kuitenkin päässyt sisään.

Tiedotus ontuu


Tiedottaminen kuntalaisille on osoittautunut hankalaksi.

– Toistaiseksi lappu ovessa on ainoa keino tiedottaa, jos vuoronumerolinja suljetaan työntekijöiden äkillisten poissaolojen vuoksi, Antti Hakanen harmittelee.

– Varhan tiedottaminen on vasta rakentumassa. Emme ainakaan vielä saa verkkosivuille reaaliaikaisia tietoja 40 näytteenottopaikasta ympäri maakuntaa. Kuntatasolla some-kanavat ovat toimineet hyvin, mutta meillä ei tällaisia kanavia vielä kunnolla ole. Näistä yritämme saada paremmin koppia.

Kaarinan laboratorio on pieni ja haavoittuvainen, minkä vuoksi esimerkiksi yhden työntekijän sairastuminen keikauttaa venettä herkästi. Kahta bioanalyytikon vakanssia ei ole Kaarinassa saatu täytettyä.

Rekrytointiongelmia on ollut muissakin kunnissa.

– Yritämme nyt ratkoa näitä tulipaloja sammuttamalla, mutta isompi parannus tapahtuu, kun it-järjestelmät saadaan yhdistettyä, Hakanen kommentoi.

Milloin Kaarinan laboratorion tietojärjestelmät saadaan mukaan Tyks Laboratorioiden järjestelmään?

– Kaarinan laboratorion it-fuusiointiprojekti alkaa 5.4. Optimistisen arvion mukaan se on valmis kesäkuun loppuun mennessä, huonommassa tapauksessa kesän jälkeen.

”Eihän näin pitäisi mennä”


Antti Hakanen on hyvin pahoillaan niiden puolesta, jotka ovat joutuneet tulemaan turhaan laboratorioon.

– Eihän näin pitäisi mennä. Kyllähän se vaikuttaa hoidon onnistumiseen, jos tutkimuksia ei tehdä silloin, kun pitäisi. Säästöjä syntyy, kun diagnostiikka toimii, hän miettii.

Toistaiseksi kuntalaisilla ei ole hyvää mahdollisuutta varmistaa etukäteen, onko Kaarinan pääterveysaseman laboratorio auki vai ei. Puhelimella voi soittaa, mutta puheluihin vastaaminen ruuhkauttaa entisestään laboratoriota.