Roope Kivimaan sävellysten pohjalta syntyi musiikin ja tanssin suurproduktio ”Above”

0
Paimiolainen Roope Kivimaa opettaa, soittaa viulua ja säveltää.

PAIMIO–SAUVO-KAARINA

Turun konservatorion Sigyn-salissa – osana Lasten musiikkijuhlia – saa torstai-iltana 23. maaliskuuta live-esityksensä tanssiteos Above . Sen musiikki on peräisin paimiolaisen Roope Kivimaan runsas vuosi sitten julkaisemalta saman nimiseltä albumilta.

Above -teoksen musiikki on sävelletty neljälle viululle, pianolle ja lyömäsoittimille. Koreografioista vastaa neljä Musiikkiopisto Arkipelagin tanssinopettajaa ja koreografia: Solveig Ekholm , Marianne Petters , Katariina Gonzales ja Hanna-Riikka Nordman .

Nuoret tanssijat ovat Arkipelagin oppilaita Kemiönsaarelta, Paraisilta ja Kaarinasta. Kyseessä on paitsi Arkipelagin oman väen taidonnäyte myös suurproduktio, sillä esiintyjiä on yli kahdeksankymmentä.

Luvassa on luontoteemoissa viipyilevää nykytanssia ja balettia, jotka houkuttelevat katsojan ja kuulijan tulemaan lähelle uutta musiikkia ja virittymään sen vahvoihin tunnelmiin.

Lavalle nousee myös kuusihenkinen orkesteri: viulussa Roope Kivimaa, Johanna Schwela, Riikka Lehtimäki ja Wilma Kurvinen, pianossa Henrik Järvi ja lyömäsoittimissa Mikko Väärälä.

Above on suunnattu kouluikäisille ja sitä vanhemmille. Esityksen kesto on noin 45 minuuttia.

Taustalla korona-ajan päähänpistoSäveltäjä ja viulisti Roope Kivimaa oli positiivisesti yllättynyt, kun Arkipelagin tanssinopettajat ja tanssijat innostuivat Abovesta ja tarttuivat siihen.

– Kun lähdin työstämään ensimmäistä tee-se-itse -sooloalbumiani alkuvuodesta 2021, kyseessä oli korona-ajan päähänpisto ja sellaisena se oli hyvin yksinäistä puurtamista. Niin paljon kuin siitä nautinkin, en silloin osannut kuvitellakaan, että projekti poikisi tämän kaltaisen tanssiteoksen, pohtii Kivimaa, joka työskentelee Paimiossa luokanopettajana ja lisäksi pari iltaa viikossa opettajana Musiikkiopisto Arkipelagissa, jonka toinen vahva osa-alue on tanssi.

Arkipelagin tanssinopettaja Solveig Ekholm kuuli teoksen ensimmäisen kerran Luola soi -kävelykonsertissa Paraisilla noin vuosi sitten.

– Näin heti musiikin edessäni visuaalisena, Ekholm kertoo.

– Musiikki oli todella inspiroivaa, ja on mahtavaa, että säveltäjä on oman opiston opettaja ja kollega.

Teoksen tanssit ovat luonto-teemaisia. Mukana on muun muassa merten saastumista käsittelevä moderni tanssi. Muita lavalla nähtäviä lajeja ovat baletti ja nykytanssi.

Paraisten Luola soi -konsertissa videolle taltioitu Kivimaan kappale Piece III on nähtävissä ja kuunneltavissa verkossa. Helpoiten se onnistuu kirjoittamalla Googlen hakukenttään: PIECE III live.

Above on Musiikkiopisto Arkipelagin kevään huomattavin produktio.

Se tuo ensimmäistä kertaa samalle lavalle tanssioppilaita opiston kaikilta kolmelta alueelta, Paraisilta, Kaarinasta ja Kemiönsaarelta.

Teokseen tekee koreografioita tekee yhteensä neljä Arkipelagin opettajaa. Esitykseen osallistuvien oppilaiden määrä lasketaan useissa kymmenissä.

Above esitetään Turun Sigyn-salissa ensi torstaina kello 19 osana Lasten musiikkijuhlia.

Kiehtova musiikillinen synteesiKivimaa on nimennyt Above-musiikkinsa ”kamariprogeksi”. Aineksia löytyy siis muun muassa kamarimusiikista ja progressiivisesta rock-musiikista. Ja olisikohan seassa myös ripaus bluesia ja heviä. Niin tai näin, kuulijoiden mukaan synteesi on erittäin onnistunut ja mielenkiintoinen.

Roope Kivimaa, minkälaisin mielin ja odotuksin valmistaudut tulevan torstai-illan konserttiin?

– Live-esiintyminen on aina eri juttu kuin äänittäminen kotioloissa, joten pientä jännitystä on ilmassa. Yhteistä harjoitusaikaa on ollut melko niukasti, koska esiintyjiä on niin suuri määrä. Spotify-treenit ovat kuitenkin onnistuneet hyvin, joten olen esityksen suhteen varsin luottavainen.

Kivimaa on joutunut tekemään musiikkiin pieniä muokkauksia, koska kaikki esitetään livenä, ilman mitään efektejä tai virtuaalisoittimia.

– Oli myös mielenkiintoista nuotintaa ensimmäistä kertaa sellaisia osuuksia, jotka alunperin olivat täysin improvisoituja, hän kertoo.