Sali on aina täynnä, kun naperosirkus aloittaa – ”Kyllä tämä on meidän Ilselle jokaviikkoinen kohokohta”

0
Naperosirkuksen ohjaaja Suvi Vuorinen saa ohjata liikkeitä yhdessä 9kk ikäisen apuopettajan kanssa, kun Venla-vauva on aina mukana tunneilla.

PAIMIO
Teksti: Hanna Kammi-Rahnasto

Paimion naisvoimistelijat aloittivat alkuvuodesta vetämään perheen pienimmille uutta hullunkurista naperosirkusta. Tillintuvalle on saapunut äitejä alle 2-vuotiaiden lastensa kanssa joka perjantai niin sankoin joukoin, että liikuntasali on ollut aina täynnä.

Sirkuksen tavoitteena on saada lapsi ja vanhempi liikkumaan yhdessä. Samalla vauvat oppivat uusia taitoja erilaisten temppujen, rytmikkäiden lorujen ja musiikin avulla.

Tillintuvan sali täyttyi jälleen viime perjantaina innokkaista äideistä, jotka tunnin alussa kokoontuivat rinkiin kuuntelemaan ohjeistuksia tulevista tempuista.

Taaperoita nostettiin ilmaan rakettien elkein ja keinutettiin sylikeinuissa. Naurunkiljahdukset kajahtivat ympäri salia, kun vatsanpohjassa kutittelevat liikkeet saivat lapset riemuitsemaan.

Liikettä ja vuorovaikutusta

Monet äidit ovat yhtä mieltä siitä, että naperosirkukseen osallistuminen tuo mukavaa vaihtelua normaaliin arkeen. Liikuntaryhmiin osallistuessa pääsee tapaamaan muita vanhempia ja vaihtamaan heidän kanssaan kuulumisia, ja samalla lapsi oppii jo varhain vuorovaikutustaitoja.

Paikalle olivat saapuneet ensimmäistä kertaa Marika Serola yhdessä yli vuoden ikäisen Lykke -taaperonsa kanssa. Serola kertoo, että hän on käynyt aiemmin vanhemman lapsensa kanssa liikuntaryhmissä ja tahtoi lähteä kokeilemaan liikkumista nuoremman sisaruksen kanssa. Alkuun suosittuun sirkusryhmään ei mahtunut, mutta heti, kun paikkoja avattiin lisää hän ilmoittautui mukaan.

Alkuun Lykkea hieman vaivasi alkujännitys suuren ryhmän keskellä ja temppujen tiimellyksessä, mutta äiti uskoo sen laantuvan nopeasti. Serolan mukaan äidillä ja lapsella on tärkeää olla yhteinen harrastus, sillä siten aikaa tulee vietettyä eri tavalla kuin normaalisti kotioloissa. Lisäksi osallistuminen tuo vanhemmalle hyötyliikuntaa, mikä on positiivista.

– Kyllähän siinä hieman kuuma tulee, kun vajaan tunnin verran nostelee noin kymmenen kilon kokoista elävää painoa.

Viikon kohokohta

Kerttu Rinne ja hieman yli vuoden ikäinen Ilse , sekä Nina Laiho ja hänen 10 kuukautinen tyttärensä Saga ovat käyneet sirkuksessa miltei alusta saakka. Äidit ovat olleet todella tyytyväisiä ryhmään ja kertovat lasten nauttineen lennokkaista tunneista huimasti.

– Kyllä tämä on meidän Ilselle jokaviikkoinen kohokohta. Hän on aikamoinen hurjapää ja nauttii paljon temppuilusta, Rinne toteaa.

Paimion naisvoimistelijoiden jumpat olivat Nina Laiholle tuttuja entuudestaan, mutta alkuun ajatus sirkuksesta jännitti, sillä hän ei tiennyt, mitä tuleman piti. Sagan isä oli puolestaan todennut saman tien, kun oli kuullut sirkusryhmästä, että heidän tyttärensä tulisi päästä siihen.

– Isä on temppuillut Sagan kanssa kotona paljon. Siitä on varmasti ollut sirkuksessa hyötyä, että häntä on roikotettu jaloista ylösalaisin, Laiho nauraa.

Yhdeksänkuukautinen apuopettaja

Ryhmän vetäjä Suvi Vuorinen iloitsee, että uusi konsepti on saanut niin paljon kannatusta, sillä ryhmään on avattu lisäpaikkoja pitkin kevättä. Vuorinen on kokenut lasten liikuntaryhmien ohjaaja ja toteaa, että hän on aina tykännyt kehitellä monipuolista ohjelmaa ja erilaisia liikuntamuotoja.

Idea sirkukseen lähti esikoisen harrastuksesta, jossa Vuorinen oli ollut myös itse mukana. Musiikkiliikunnan ja temppuilun avulla lapsella kehittyvät erilaiset taidot, jotka tukevat kasvua ja kehitystä.

– Liike tekee aina hyvää niin lapselle kuin aikuiselle, ja ryhmän isoin tavoite onkin tuoda liikunnan riemua vanhemman ja lapsen elämään. Lisäksi toiminnallisessa sirkuksessa vauvoilla ja taaperoilla kehittyvät rytmitaju, kehonhahmotus ja liikkumisen taidot.

Vuorisen mukaan ryhmien ohjaamisessa on parasta kuulla lasten ilonkiljahduksia ja huomata heidän kasvoiltaan välitön palaute tehdyistä tempuista. Vuorisella on tunneillaan mukana hänen oma yhdeksänkuukautinen Venla -vauva, joka pääsee toimimaan malliesimerkkinä äitinsä ohjatessa liikkeitä muille.

– On se aika hyvä bonus, että pystyn ottamaan tunneille tällaisen apuohjaajan mukaan, Vuorinen naurahtaa.