Sauvon koulussa alkoi hävikkiruuan jako

0
Jenna Suomi haki tyttärensä Artinan kanssa valmiit ruuat kolmehenkiselle perheelle. Hän oli iloinen siitä, että aikaa säästyy lieden ääreltä ulkoiluun.

SAUVO

On tiistai-iltapäivä kello 13, kun Sauvon koulun ruokalasta kokki Minna Peipponen työntää aulaan kaksi kärryä, joissa on useita ruoka-astioita. Alkamassa on ensimmäinen hävikkiruuan jako Sauvon koulukeittiöstä.

Tarjolle tuli maanantain ja tiistain kouluruokailuista ylijäänyttä ruokaa jauhelihakeittoa, linssikeittoa, punajuurilinssipataa, smetanabroileria ja pastaa. Peipposen mukaan ylijäävän ruuan määrä vaihtelee kovasti ruuasta ja päivästä riippuen, mutta kasvisruokaa on tarjolla tyypillisesti vähemmän, koska sitä tehdäänkin aina vähemmän.

– Hävikin määrää riippuu ihan päivästä. Välillä ei jää mitään, hän sanoo.

Sauvon kunnan ruokapalvelujen palvelupäällikkö Esa Jokioja vahvistaa, että ylijäävän ruuan määrä vaihtelee kovasti ruuasta ja päivästä riippuen.

– Hävikkiruuan määrään ollaan kiinnitetty jo vuosia erityistä huomiota ja pyrimme päivittäin minimoimaan valmistetun ruuan hävikin. Toisinaan ennustettavuus on kuitenkin mahdotonta ja hävikkiä väistämättä syntyy jonkin verran. Koululaiset käyvät lounaalla porrastetusti jolloin pystymme seuraamaan paljonko ruokaa tarvitaan ja valmistusta jaksottamalla pystymme reagoimaan päivittäiseen tarpeeseen.

– On siis aivan mahdollista, että aina ei ole mitään mitä jakaa ja se tietysti on ihanteellisin tilanne. Saattaa myöskin olla, että kokonaisia ateriakokonaisuuksia ei riitä jaettavaksi. Voi siis olla, että toisinaan on tarjolla esim. pelkästään salaattia tai perunoita, hän selventää.

Tällä kertaa jauhelihakeittoa on tarjolla varsin reilusti, kun taas esimerkiksi linssikeittoa vain vähän.

Ensimmäisessä hävikkiruokajaossa on paikalla kolme noutajaa. Heillä on mukana, kuten ohje kuuluu, omat astiat.

Hävikkiruuan vähentämisen aloite tuli kuntaan SPR:n Sauvo-Karunan osastolta tammikuussa. Jokioja sanoo, että ruokapalvelut haluavat toimia vastuullisesti ja kestävästi joten yhteistyöhön lähdettiin mielellään.

– Kiitokset keittiöhenkilökunnallemme ja SPR:n henkilöille jotka omalta osaltaan mahdollistavat nämä järjestelyt.

SPR:n puolesta paikalla ruokajaossa olivat tiistaina Eeva Moilanen , Tarja Jokiniemi , Kenneth Finnholm . Aloitusta oli seuraamassa myös Varsinais-Suomen piirijärjestöstä Miika Norro , joka toimii Ruokaa ja apua kaikille -hankkeen projektityöntekijänä. Hankkeen tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä Varsinais-Suomen alueella.

Helppo ekoteko– Huomasin facebookista kunnan sivuilta, että nyt ruokajako alkaa, ja päätin tulla. Jokainen ateria, joka poissa hävikistä, on helppo ekoteko, miettii Jenna Suomi ojentaessaan astiat täytettäviksi.

– Kiitokset Sauvon kunnalle ja SPR:lle tästä mahdollisuudesta, että saamme kuntalaisina osallistua vastuullisiin tekoihin paikallisesti, hän jatkaa.

Hän arvelee, että kolmihenkisessä perheessä tekevät todennäköisimmin kauppansa broiler ja jauhelihakeitto.

– Nyt vapautui ruuanlaitolta aikaa ulkoiluun, eikö vain, tuumi hän tyttärelleen.

Koulujen ylijäämäruuan jako alkoi Varsinais-Suomessa Kaarinasta jo huhtikuussa 2018, kun Suomen Punaisen Ristin Kaarinan-Piikkiön osasto käynnisti hävikkiruokajaon Hovirinnan koululla, Ristikallion päiväkodissa, Kotimäen koululla ja viimeksi myös Piikkiön yhtenäiskoululla.

Suomen tasolla ainutlaatuinen idea hävikkiruoan jakamisesta käynnistyi Kaarinan kaupunginvaltuuston aloitteesta. SPR pyydettiin järjestämään kyseistä toimintaa ja vähitellen yhä useampia jakopisteitä syntyi innokkaiden vapaaehtoisten ansiosta.

Tällä hetkellä SPR:n vapaaehtoisten avulla koulujen ylijäämäruuan maksuton jako toimii jo mm. Turussa, Raisiossa, Uudessakaupungissa, Nousiaisissa ja Naantalissa.

FAKTAKoulujen ylijäämäruokaa jaetaan hakijoille tulojärjestyksessä omiin astioihin tiistaisin ja perjantaisin kello 13 -13.30 Sauvon koululla.

Ruokaa voi noutaa kuka vain, hakijoita ei kirjata, eikä perusteluja kysellä.

Jakelun järjestävät Sauvon kunta ja SPR:n Sauvo-Karunan osasto.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän