Talviuimarit jonottavat Ankkalammella saunaan – ”Siinä loppuu väkisin tila kesken”

0
Talviuimarit kehuvat Ankkalammen avantouintipaikkaa, mutta saunarakennus on heidän mukaansa nykyisellään tiensä päässä.

Paimio

Paimion Ankkalammen sauna on ainakin osan käyttäjien mielestä liian pieni ja epäkäytännöllinen. Siksi asiasta tehtiin helmikuussa kuntalaisaloite, joka sai runsaassa viikossa taakseen 61 nimeä.

Aloite lähti maaliskuun alussa kaupungin käsittelyyn, ja parhaillaan saunalla tehdään viikoittaista kävijämääräkartoitusta. Ensimmäisten viikkojen osalta luvut tukevat saunan aktiivikäyttäjien sanomaa: ahdasta on, usein jopa liian ahdasta.

– Parhaimmillaan meitä on ollut pelkästään naisten puolella 18 talviuimaria samaan aikaan ja kyllähän siinä loppuu väkisin tila kesken. Saunaan mahtuu sujuvasti neljä tai tiiviisti viisi kerrallaan. Sitten odotellaan suihkun puolella ja pukuhuoneessa vuoroa, viikoittain avannossa käyvä ja kuntalaisaloitteen tehnyt Anu Toukonen päivittelee.

Samoilla linjoilla on myös toinen aktiivikävijä Johanna Öman .

– Suihkutilan katossa on hometta ja kiuas on liian pieni nykyiselle kävijämäärälle. Sinne kun istuu lauteille neljä–viisi avannonkylmää naista samaan aikaan niin koko sauna viilenee eikä kiukaassa riitä potku. Mutta ihan ensisijaisesti tarvittaisiin lisää tilaa.

Terveys edelläKyse on myös terveydestä. Talviuinnin olennainen ja tärkeä osa on, että kylmästä vedestä noustuaan pääsee ripeästi löylyihin lämmittelemään. Ruuhkaisimpina iltoina omaa saunavuoroaan voi joutua odottelemaan suihkun puolella pitkäänkin.

– Jos nyt vertaa muihin lähialueen suosittuihin avantouintipaikkoihin niin onhan siinä iso ero. Salon Kokkilassa tai Liedon Järvelässä isoihin saunoihin mahtuu aina ja sauna- sekä pukuhuonetilat on fiksusti järjestetty. Ankkalammella avannosta mennään ensin pukuhuoneiden läpi suihkuun, ei sekään ratkaisuna fiksuimmasta päästä ole, Toukonen sanoo.

Kuntalaisten vuoro on Ankkalammella aina tiistai-iltaisin. Siinä missä naisten puolella käy kuhina heti vuoron alkajaisiksi iltaseitsemän jälkeen, on miesten puolella aavistuksen hiljaisempaa. Lähes joka viikko vuorolla käyvä Petteri Laitakari ymmärtää sen, että osalle uimareista tila voi tuntua ahtaalta ja ehkä aikansa eläneeltä, mutta hänelle se on riittävän hyvä.

– Olen yleensäkin aika vähään tyytyväinen, Laitakari hymähtää ja jatkaa:

– Toki jos sauna olisi vaikkapa viikonloppuisin vuokrakäytössä, olisi tiloja ehkä hyvä vähän päivittää. Mutta tällaiseen arkiseen avantouintiin ainakin miesten puolella tilat ovat ihan sopivat. Vaikka välillä vähän ahdasta onkin.

Toiveissa iso sekasaunaKuntalaisaloitteessa ehdotetaan, että Paimion kaupunki alkaisi valmistelemaan Ankkalammen saunarakennuksen remonttia tai uudisrakennusta vanhan paikalle sillä välin, kun lampi tyhjennetään ja puhdistetaan ensi syksyn ja talven aikana. Vaikka puhdistusoperaatio tarkoittaa sitä, ettei Ankkalammella ensi talvena avantouida, näkevät käyttäjät sen samalla hyvänä hetkenä uudistaa virkistyspalvelua.

– Se on toki valitettavaa, että oletettavasti yhden hölmön takia sekä uimarit että talviuimarit kärsivät, mutta samalla tyhjennysoperaatio antaisi hyvän mahdollisuuden päivittää saunaa, Toukonen muistuttaa.

Harrastajien toiveissa olisikin iso sekasauna, joka mahdollistaisi noin 35 talviuimarin samanaikaisen käytön. Lisäksi molempiin pesuhuoneisiin toivotaan nykyisten kahden suihkun sijaan 3–4 suihkua peseytymisen sujuvoittamiseksi.

– Suihkutiloista voisi olla suora käynti uimaan, kuten muissakin suosituissa avantouintipaikoissa on. Siten pukuhuone ei olisi enää jatkuva kulkuväylä.