Teemu Keskisarjan apokalyptiset ennustukset

0
Teemu Keskisarja tykitti tuttuun tapaan.

PAIMIO-SAUVO-KAARINA

Kriiseihin varautuminen sekä Euroopan ja maailman tulevaisuus puhuttavat näin eduskuntavaalien alla. Ukrainan sota ja Nato ovat otsikoissa päivittäin, ja myös eduskuntavaaliehdokkaat ottavat taajaan kantaa turvallisuustilanteeseen.

Kunnallisalan kehittämissäätiö järjesti vuosittaisen ”Kriisit ja selviytyminen” -seminaarinsa helmikuun puolessavälissä Helsingin Pikku-Finlandiassa.

Esitelmöijäksi kutsuttu historioitsija Teemu Keskisarja katsoi, etteivät nykyiset vaikeudet ole juuri mitään verrattuna edellisten vuosisatojen ankariin koettelemuksiin. Toisaalta Keskisarja ennakoi lähivuosille kaikkein pahinta eli jopa ydinkatastrofia. Pientä lohtua kuulijoilleen hän toi toteamalla olleensa aina surkea ennustaja.

Sotahullut suurmiehet– Sotahulluus ei lähde suurmiesten päästä mihinkään, sanoi Keskisarja todeten, ettei meitä auta pahantahtoisten naapurien ikeessä muu kuin tosiasioiden tunnustaminen.

– Tosiasioiden tunnistaminen oli kuitenkin Paasikivellekin vaikeaa, hän jatkoi.

Paasikivi oli sortokauden myöntyväisyysmies, mutta terästäytyi sittemmin.

”A-Studion jokailtaisille sotaviisaille” Keskisarja suositteli tutustumista J. K. Paasikiven ja Väinö Tannerin ajatustenvaihtoon.

– Tanner sanoi, että sota Euroopassa tuskin syttyy, sillä niin järjettömäksi maailma ei voi mennä. Paasikivi puolestaan kysyi, että missä olet nähnyt järjen vallitsevan viimeisen 40 vuoden aikana.

”Eikö meitä hävetä?!”Keskisarjan mielestä Suomessa valitetaan nykyisin aika vähästä.

– Olemme Suomen historian ylivoimaisesti etuoikeutetuin sukupolvi. Eikö meitä hävetä elää näin kiittämättömässä ajassa?!

– 1600-luvun kreivien ränsistyneet kartanot eivät nykyisin kelpaisi edes rappioalkoholisteille. Tai sen ajan ruuat. Nykyinen laitosruoka on luksusta siihen verrattuna.

Keskisarja huomautti myös, että menneiden vuosisatojen ainoa saatavilla oleva psyykelääke oli paloviina.

Hän muistutti kuitenkin, että ”meillä kaikilla on uinuvia sielunvoimia, jotka aktivoituvat käyttöön absoluuttisen kriisin keskellä”.

”Pitää olla optimismia”Presidentti Tarja Halonen oli Pikku Finlandiassa luovuttamassa vuosittain jaettavia Arjen turvaaja -palkintoja. Palkitsemisia ei tällä kertaa kohdistunut Varsinais-Suomeen.

Kenties eräänlaisena pehmennyksenä Keskisarjan näkemyksille presidentti Halonen totesi, että ”optimistisen myönteisen tulevaisuudentoivon varassa tätä maata rakennetaan”.

– Ihmisillä pitää olla optimismia ja uskoa, että me voimme tämän planeetan pelastaa, Halonen jatkoi.