Joogaohjaaja Maija Grace kerää joogaajia salille ja ruudun ääreen: “Sohaisen joskus ampiaispesää, kun laitan ihmiset ajattelemaan omia tarpeitaan”

0
Joissain harjoituksissa hyödynnetään äänimaljoja. Äänimaljat ovat tiibetiläisiä käsin taottuja metallisia kulhoja. Niitä on erilaisia mm. ulkomuodon, mallin, koristelun ja painon perusteella. Jokaisesta maljasta lähtee erilainen ääni.

SAUVO

Kaikki alkoi uupumuksesta. Maija Grace oli tehnyt monta vuotta putkeen töitä niin terveys- kuin liikunta-alalla. Työt olivat määrittäneet elämää pitkään, ja Maijan mukaan on hyvin yleistä, että liikunta-alalla olevat ammattilaiset uupuvat jossain vaiheessa. On seurattava liikuntatrendejä, pysyttävä ajan hermoilla, mutta silti keskityttävä tekemään omaa juttuaan.

Yhteiskunta vaatii paljon, eikä länsimainen suorituskeskeinen kulttuuri tarjoa kauheasti tilaa pysähtymiselle tai hengähdyksille.

– Jossain vaiheessa raja tuli vastaan ja huomasin, etten voi hyvin omassa arjessani.

Kun voimavarat alkoivat hiipua, hän pohti, mistä voisi saada energiaa omaan jaksamiseensa. Silloin kuvioihin astui jooga.

Zumba tempaisiMaija Grace ohjaa suosittuja joogatunteja niin verkossa kuin livenä. Lisäksi hän tarjoaa henkilökohtaista valmennusta oman kehon ja sisäisen maailman äänien löytämiseen sekä niiden tasapainottamiseen. Tunnejooga -nimisen yhteisön Internetiin hän on luonut kotoaan käsin Sauvosta, ja oppeja sekä tietotaitoa on haettu maailmalta.

Seudun yhdeksi suosituimmaksi joogaohjaajaksi noussut Maija liikuttui, kun kuuli, että toimitukseen oli tullut juttuvinkki hänestä ja hänen työstään.

– Meni kuitenkin hetki ennen kuin suostuin haastatteluun. Olen ollut ennenkin median kanssa aktiivisesti tekemisissä, kun aikoinaan olin yksi Zumba-tanssin kasvoista Suomessa. Sain silloin antaa lajin tiimoilta paljon haastatteluja, enkä jaksa lähteä enää sellaiseen rumbaan mukaan.

Aiemmin uutena ilmiönä maailmalta Suomeen rantautunut Zumba tempaisi nykyisen joogaohjaajan mukaansa ja hänestä tulikin lajin edelläkävijä. Maija koulutti, opetti ja kiersi ympäri Suomea ja maailmaa opettaen uutta tanssiliikunnan muotoa. Laji vei mennessään, mutta niin on käynyt aina, kun eteen on sattunut jokin itseään kiinnostava ja puhutteleva ilmiö.

Kaikki tai ei mitäänMaija toteaa kuuluvansa sellaiseen ihmistyyppiin, joka tekee kaiken aina täysillä sata lasissa, eikä hän osaa tehdä asioita puolivillaisesti. Erityisesti liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvät asiat ovat aina olleet lähellä sydäntä.

– Nyt on käynyt samalla tavalla joogan kanssa kuin aiemmin zumban parissa. Hurahdin lajiin täysin. Kun minä sytyn jostain, en osaa painaa jarrua.

Nyt tilanne on voimavarojen suhteen kuitenkin erilainen kuin ennen. Aiempien vuosien virheistä on otettu opiksi ja hän on hyvin tarkka, ettei vaihde ole liian suurella ja kiihtyvä vauhti lähde ottamaan turhan kovia kierroksia. Omasta jaksamisestaan ei ole enää tinkimistä.

Ei tarvitse vääntyä sataan asentoonJoogasta innostuttuaan Maija halusi hakea lajista kaiken tiedon, mitä saatavilla oli. Erityisesti häntä houkutteli mennä liikuntamuodon alkulähteelle, joten tie vei Intiaan joogaohjaaja koulutukseen.

Pariinkin otteeseen Aasiassa matkaillut joogaohjaaja kertoo Intian karujen olojen pysäyttäneen hänet, mutta samalla tuonut ihmisyyden ja inhimillisyyden äärelle. Omaan matkaansa joogan parissa matkailu antoi paljon enemmän, mitä osasi kuvitellakaan.

– Oma käsitykseni joogasta laajeni järisyttävällä tavalla. Yhteys, mitä aloin koulutuksessa tuntemaan oman kehoni ja mieleni välillä oli sanoinkuvaamatonta.

Jooga ymmärretään usein väärin. Monet mieltävät lajin sellaiseksi, jossa pitää kääntyä ja vääntyä moneen erilaiseen venytysasentoon, osata seistä päällään ja tasapainotella hedelmäkorien kanssa. Tämä ei missään nimessä pidä paikkansa. Ohjaajan mukaan parasta on se, että lajissa kaikki tekevät liikkeitä oman kehonsa rajojen mukaisesti. Keltään ei vaadita yhtään mitään vaan päinvastoin.

Pysähtymistä, rauhoittumistaJoogassa tarkoituksena on tuoda pysähtymistä, rauhoittumista ja tasapainoa hetkisen arjen keskelle. Tarkemmin jooga on määritelty olevan kokonaisvaltainen harjoitusmenetelmä, joka sopii kaikille terveydestä, hyvinvoinnista sekä henkisestä kasvusta kiinnostuneille. Harjoitteet yhdistävät fyysisen liikkeen, hengityksen ja mielen keskittymisen, ja vaikuttavat sekä fyysiseen, että psyykkiseen hyvinvointiin.

Erityisesti yksi tapaus Intiassa ollessaan kolahti erityisen paljon. Oppitunnilla joogatessaan hän oli koittanut päästä tiettyyn asentoon. Taivuttaminen teki kipeää eikä se tuntunut hyvältä, minkä opettaja oli huomannut. Joogaopettaja oli kävellyt Maijan viereen ja todennut, että miksi pitää yrittää taipua väkisin asentoon, joka ei onnistu eikä palvele häntä. Siihen perään opettaja totesi, ettei hän ymmärrä länsimaista kulttuuria, jossa on koko ajan pakko suorittaa ja tehdä asioita. Erityisesti hän ihmetteli sitä, miksi lännessä ihmiset tekevät niin paljon asioita, joista he eivät pidä tai haluaisi tehdä.

– Tokaisu laittoi minut ajattelemaan todella outoa yhteiskuntaa, jossa elämme. Se oppi meni perille ja on jäänyt elämään. Mielestäni kenenkään ei pitäisi tehdä mitään väkisin tai kenenkään muun odotusten mukaisesti. Sitä ajattelua ammennan myös Tunnejooga -yhteisössä.

Sitä, mitä ihmiset tarvitsevat– Olen mielestäni osannut vastata niihin tarpeisiin, mitä ihmisillä esimerkiksi kiireisissä ruuhkavuosissa on. Kaikki on tapahtunut oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa myös omassa elämässäni. Olen kiitollinen kaikesta palautteesta ja iloinen, että pystyn todella vaikuttamaan positiivisesti muiden elämään.

Tunnejooga -konseptin idea on ollut laittaa ihmiset pysähtymään ja miettimään suorituskeskeistä yhteiskuntaa, jossa elämme. Monet ihmiset sairastuttavat itsensä ylisuorittamisella ja huomaavat asian vasta, kun on liian myöhäistä. Maijan mukaan hänen joogakurssinsa tarjoavat suorittamiselle vastapainoa.

Kursseilla mennään pään sisältä kehoon ja kuunnellaan, mitä kukakin sillä hetkellä tarvitsee.

– Pyrin sohimaan aina hieman ampiaispesää, jossa herätän ihmiset ajattelemaan omaa elämäänsä. Onko se todella sellaista, mitä kukakin haluaa ja kaipaa. Sellaisten asioiden kohtaaminen ei aina ole helppoa, mutta teen paljon myös henkistä valmennusta näiden aiheiden parissa.

Vaikka vastaanotto on ollut positiivinen ja ihmiset ovat kaivanneet pienemmälläkin paikkakunnalla joogan kaltaisia palveluita, ei ennakkoluuloilta olla vältytty. Maija kertoo monen luulevan, että joogassa on kyse jostain uskonnollisesta toiminnasta, mikä ei pidä paikkansa.

– Se on vain erilainen ja uusi liikuntamuoto, se on vain erilainen, joogan tuhansia vuosia vanhaan terveysfilosofiaan liittyvä liikunta- ja meditaatiomuoto, joka tarjoaa kehon ja mielen yhteyttä. Siihen ei minun ohjaamana liity mitään uskonnollisia aspekteja tai muita rituaaleja. Joogaa voivat harrastaa kaikki, omista lähtökohdista riippumatta.

Kasvava Internet-yhteisöJoogasta ei pitänyt alkuun tulla tapa, jolla Maija Grace elättäisi itsensä. Sen oli tarkoitus tuoda lisää voimavaroja ja jaksamista omaan elämään kiireisen arjen keskelle.

Pienellä paikkakunnalla sana kuitenkin kiiri. Pian häneen otettiin yhteyttä ja pyydettiin, jospa hän voisi järjestää muutamia tunteja, vaikka ihan vaan sauvolaisille.

Maija tarttui pienen pohdinnan jälkeen tuumasta toimeen. Pian hänellä oli pieni ryhmä koolla, ja he kokoontuivat kerran viikossa joogaamaan yhdessä. Sen jälkeen oli luonnollista ottaa mukaan jooga muiden terveyspalveluiden rinnalle, joita hän tarjoaa. Kiitoksia on sadellut, mikä tuntuu ohjaajasta upealta.

Tunnejooga Internet-yhteisökin on kerännyt kannatusta, sillä osallisia siellä on kaiken kaikkiaan jo yhteensä 13 000.

Maija naurahtaa, että alunperin kaiken ei ollut tarkoitus levitä näin voimalla liikkeelle, mutta sattumaa kaikki ei ole ollut. Hän on aina osannut tarttua asioihin, jotka ovat ajankohtaisia ja viedä niitä oikealla tavalla eteenpäin.