“Kaupunginhallitus ei ole tuomioistuin” – Tommi Leppänen jätti Salvela-pykälästä eriävän mielipiteen

0
Salvelan kartano

Salvelan kartanon myynnissä palattiin takaisin lähtöruutuun. Kaarinan kaupunginhallitus päätti maanantai-iltana äänin 8–4, 1 tyhjä, ettei kartanoa myydä huutokaupassa korkeimman tarjouksen tehneelle Bure Capital Oy:lle. Päätös jakoi mielipiteitä jopa puolueiden sisällä, ja kokous keskeytettiin neuvottelutauon ajaksi.

Enemmistö kaupunginhallituksesta päätyi kaupunginjohtaja Harri Virran pohjaesityksen kannalle. Kokoomuksen Tommi Leppänen olisi ollut valmis hyväksymään ostotarjouksen. Häntä tukivat kokoomuksesta Mikko Aaltonen , SDP:stä Jere Järvinen ja keskustasta Sanna Tähkämaa.

Kaupunginjohtajan pohjaehdotuksen kannalla olivat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.), Matti Alander (kok.). Hanna Sirkiä (kok.), Hannu Rautanen (vihr.), Liinu Leiwo (vihr.), Essi Hiltunen (sd.), Hans Huttunen (ps.) ja Åsa Gustafsson (r.). Tero Kuusisto (kok.) äänesti tyhjää.

Yritys linkittyy Katiska-vyyhtiin

Huutokaupan voittanut helsinkiläinen Bure Capital Oy tarjosi kartanosta 470 470 euroa. Sen esittämässä kartanon käyttösuunnitelmassa rakennus peruskorjattaisiin ja palautettaisiin yksityiseen asuinkäyttöön. Lisäksi Bure Capitalin pääkonttori siirtyisi Salvelaan.

Kaupunginjohtaja Harri Virta ei viime viikolla halunnut perustella, miksi esitti tarjouksen hylkäämistä.

Julkisten taloustietojen perusteella Bure Capital Oy:llä näytti olevan asiat kunnossa. Yrityksen nimi kytkeytyy kuitenkin Katiska-vyyhtiin, joka on Suomen kaikkien aikojen laajin huumerikosoikeudenkäynti.

Salvelan kartanon kauppa peruuntumassa, taustalla kytkös Katiska-vyyhtiin

Kaupunginhallituksen päätöksestä eriävän mielipiteen jättänyt Tommi Leppänen pitää äänestystulosta erikoisena.

– Meillä ei ollut yhtään järkiperäistä syytä olla hyväksymättä tarjousta. Kaupunginhallituksen tehtävänä ei ole tuomita ihmisiä. Sitä varten on olemassa ihan muut instanssit, Leppänen kritisoi päätöstä.

– Pitääkö tämä nähdä ennakkotapauksena? Jatkossa, kun joku ostaa Kaarinasta tontin, kiinteistön tai maa-alueen, niin tutkiiko kaupunki jokaisen ostajat taustat? Leppänen ihmettelee.

Kaupunki ei ole kaupunginjohtajan mukaan aikeissa myydä kartanoa myöskään toiseksi korkeimman tarjouksen tehneelle ostajalle.

– Salvelan kartanosta järjestään todennäköisesti uusi kilpailutus. Ei huutokaupan kautta, vaan normaalina tarjouskauppana. Katsotaan tätä tarkemmin syksyllä, Virta toteaa.