Kolumni: Joko olet kytkenyt itsesi kesämökkivaihteelle?

0

Huhtikuu on mielestäni paras aika vuodesta. Joka vuosi ihmettelen aina enemmän kevätauringon taikaa. Miten maisema voi muuttua muutamassa aurinkoisessa päivässä harmaan ruskeasta loskamaasta vehreäksi ja valoisaksi? Parhaina päivinä pihan raparperikin kasvaa kymmenen senttiä päivässä!

Yksi parhaista hetkistä on päivä, jolloin lumet ovat sulaneet ja pääsen herättämään kesämökkiä talviunilta. Talven, hiiren papanoiden ja pimeyden puhdistaminen mökin nurkista puhdistaa myös oman mieleni.

Talvisin en mökkikautta paljonkaan ajattele, paitsi päivinä, jolloin tapaamme etänä Sauvon vapaa-ajanasukkaiden toimikunnan kanssa. Me toimikuntalaiset asumme ympäri Etelä-Suomea, joten vain kesäisin tapaamme kasvotusten. Vapaa-ajanasukkaiden toimikunnan jäsenyys kunnan viranhaltijan roolissa on yksi työni parhaita puolia, sillä me kaikki toimikuntalaiset olemme yksituumaisen samanmielisiä parhaasta vapaa-ajanviettotavasta. Se on tietysti kesä Sauvossa. Kokousten lopussa usein tunnelmoimme jo tulevaa kesää ja jaamme parhaita kesämuistoja menneiltä vuosilta. Hivenen erimielisyyttä aiheuttaa lähinnä se, mikä paikka Sauvossa on kesällä se kaikkein paras. Minun ääneni menee paikasta parhaimmalle eli Karunalle.

Kesämökki ja siihen liittyvät muistot ja tunnelmat yhdistävät meitä ihmisiä ikäryhmästä toiseen. Hetket mökillä ovat tärkeitä kaikenikäisille. Viime sunnuntain Turun Sanomissa palvelutaloon muuttanut Kaija Nyman kertoo lämpimiä ja rakkaita muistoja Karunan mökiltään ja harmittelee, ”että hänellä ei enää ole käytössä autoa, jolla pääsisi hurauttamaan Sauvon Karunassa sijaitsevalle mökilleen koska tahtoo”. (Turun Sanomat, Koti -liite 23.4.2023).

Yksi parhaista puolista Sauvossa kesämökkikuntana onkin sen läheisyys isoihin Etelä-Suomen kaupunkeihin, sillä kaupungista todella hurauttaa autolla Sauvoon yhdessä hujauksessa.

Moni mökkiläinen haaveilee asumisesta mökillä myös syksyisin, talvisin ja keväisin. Myös yhteisöön kuuluminen ja vapaaehtoistyö vapaa-ajalla ovat teemoja, joista olemme paljon keskustelleet vapaa-ajanasukkaiden toimikunnassamme. Ihmiset haluavat tuntea kuuluvuutta yhteisöön myös vapaa-ajallaan.

Kolme vuotta sitten ensimmäisenä koronakesänä toimikuntamme järjesti kyselyn vapaa-ajanasumisesta ja vapaa-ajan viettämisestä Sauvossa. Silloin sauvolaiset ja kesä-sauvolaiset antoivat Sauvolle mökkikuntana neljä tähteä viidestä. Nyt on uuden kyselyn aika. Toistuvien kysymysten lisäksi kysymme tällä kertaa myös ajatuksia yhteisöön kuulumisesta sekä mökkipaikkakunnalle muuttamisesta.

Tule mukaan ja osallistu kyselyyn, jotta voimme yhdessä jalostaa Sauvoa vieläkin paremmaksi lomaparatiisiksi ja lämpimien muistojen tuojaksi. Ties vaikka Sauvosta tulisi kotipaikkakuntasi ihan ympärivuotisesti. Kysely lähetetään tällä viikolla kaikille Sauvon vapaa-ajanasukkaiden uutiskirjeen lukijoille ja jaetaan kunnan verkkosivuilla sekä sosiaalisessa mediassa.

Sauvolaisten vapaa-ajanasukkaiden uutiskirjeen voit tilata lähettämällä sähköpostia osoitteeseen:

vapaa-ajanasukkaat.sauvo@sauvo.fi

Kesää odotellen,

Elli Sainio

Sivistysjohtaja, Sauvon kunta