Kolumni: Väkivalta kasvussa nuorten keskuudessa – mitä tehdä?

0
Väkivalta huolettaa Paimion nuorisovaltuustoa. Kuvituskuva.

Varmasti kaikki ovat nähneet, kun nuoret tuuppivat ja tönivät toisiaan missä milloinkin. Usein tämä voi olla vain leikkimielistä, mutta kaikki eivät koe sitä niin. Se saattaa aiheuttaa turvattomuuden tunnetta niin koulussa kuin vapaa-ajallakin.

Väkivaltaisuuksien luulemme johtuvan muun muassa nuorten mielenterveyshaasteista ja pahasta olosta, joita ei uskalleta muuten tuoda julki. Lisäksi ryhmäpaine ja väkivallan normalisointi somessa madaltavat kynnystä väkivaltaan. Somessa leviää videoita, joissa ihannoidaan roadman-kulttuuria eli jengiytymistä. Siihen kuuluu teräaseiden kanniskelu mukana. Kun tällainen tapa leviää, syntyy lumipalloefekti. Nuoret kantavat teräaseita mukanaan itsepuolustautumismielessä, mutta pienen käsirysyn sattuessa kynnys vetää mukana ollut puukko esiin madaltuu huomattavasti.

Paimiossa tämä ongelma ei ole vielä suuri, mutta sitä on hyvä ennaltaehkäistä. Myös vanhempien välinpitämättömyys ja kasvatus vaikuttavat väkivaltaan suhtautumiseen.

Nuorten väkivaltaisuuteen on vaikea puuttua, mutta jotain täytyy tehdä. Yksinkertainen, mutta vaikeasti toteutettava vastaus olisi totaalinen ajatusmaailman muutos. Se on kuitenkin lähes mahdoton toteuttaa lyhyellä aikavälillä. Täytyy muistaa, että vaikka nuoret itse ovat vastuussa omasta toiminnastaan, on vanhempien esimerkki, jota on omaksuttu jo vauvasta asti, tärkeää.

Olisi tärkeää myös pitää selkeästi esillä väkivaltaisuuksien seuraukset ja haittavaikutukset myöhemmin elämässä. Kerran liian kovin päähän kohdistunut lyönti voi aiheuttaa loppuelämään vaikuttavan aivovamman. Nuorten keskuudessa pitäisi normalisoida avun hakeminen ja matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita lisätä ja kehittää.

Lopuksi on tärkeää muistaa, että pelkän kauhistelun sijaan olisi hyvä pohtia, miten itse asiaan suhtautuu ja mitä asialle voisi tehdä. Jos aikuisena kävelee tuuppivan porukan ohi, ei välttämättä ole huono idea huomauttaa asiasta. On tärkeää myös muistaa, ettei väkivaltaisuus koske ollenkaan kaikkia nuoria ja liiallinen syyllistäminenkään ei ole hyvä. Sen sijaan on hyvin tärkeää yrittää ymmärtää ja huomioida nuoria.

Tuuli Rinne ja Laura Metsälä

Kirjoittajat ovat Paimion Nuorisovaltuuston jäseniä.