Langat värjäytyvät kasveilla, sienillä ja jopa hyönteisillä

0
Heidi Palm pyörittää verkkokauppaansa kotoaan käsin.

LITTOINEN

– Olen aina vannonut, ettei minusta koskaan tule yrittäjää, littoislainen  Heidi Palm  nauraa.

Nyt hän on kuitenkin yrittäjä ja ollut jo kolmen ja puolen vuoden ajan. Palmilla on verkkokauppa, Undreamt, jossa hän myy itse värjäämiään lankoja. Värjäysaineina hän käyttää ainoastaan luonnonmateriaaleja; kasveja, sieniä ja jopa hyönteisiä. Ison osan väriaineistaan hän kerää itse lähiluonnosta.

– Sienet kerään kokonaan itse ja esimerkiksi pujon. Tilaan myös paljon kuivattuja kasveja ja hyönteiset, kokenillit, joita käytetään elintarviketeollisuudessakin antamaan punaista väriä. Lisäaineena sen koodi on E120, Palm kertoo.

Ala vaihtoonPalm kertoo aina olleensa innokas käsitöiden tekijä. Aikoinaan hänen ei kuitenkaan ollut tarkoitus tehdä työtään alalla, vaan hän oli töissä ensin merillä, sitten logistiikka-alalla.

– Työ oli likaista ja raskasta. Jalkani eivät kestäneet sitä ja minun oli pakko vaihtaa alaa. Menin opiskelemaan artesaaniksi ja valmistuin vuonna 2019. Tämä ei ole fyysisesti raskasta ja saan työskennellä ihanien lankojen parissa, hän hymyilee.

Pelkkää sujuvaa langanjuoksua Palmin yrittäjäura ei kuitenkaan ole ollut. Siitä piti huolen pian yrityksen perustamisen jälkeen alkanut koronapandemia.

– Tässä työssä tärkeitä ovat tapahtumat, joissa ihmiset pääsevät hypistelemään lankoja. Tapahtumien kautta tulee sitten verkkokauppa-asiakkaitakin. Kun en vielä ollut ehtinyt käymään monissa tapahtumissa, ei verkkokauppaanikaan heti löydetty, Palm kertoo.

MessujaKoko ajan Palmin yritys kuitenkin on saanut enemmän tunnettuutta. Hän kiertää vuodessa Suomen suurimmat käsityömessut ja myy lankojaan myös esimerkiksi Turun Suurtorin joulumarkkinoilla. 

Lankojen lisäksi hän tekee jonkin verran myyntiin myös itsekutomiaan huiveja ja shaaleja.

– Lähinnä tilaustöinä niitä teen, minkä lisäksi Turun Taito-shopissa niitä on muutamia myynnissä, Palm kertoo.

Heidi Palm on yksi Taito Varsinais-Suomen yhteistyökumppaneista Maalta kaupunkiin – elinkeinoa ja elinvoimaa -kartoituksessa. Kartoituksen tavoitteena on löytää haja-asutusalueelta käsityöalan yrittäjiä, käsityöohjaajia tai artesaanielintarvikkeiden valmistajia yhteistyöhön järjestön kanssa.

– Etsimme koko ajan yhteistyökumppaneita, joiden kanssa kehittää suomalaista arteesaanikulttuuria entistä elinvoimaisemmaksi. Erityisesti haluamme löytää Varsinais-Suomen alueen ammattimaisia yrittäjiä – tai yrittäjäksi aikovia – jotka asuvat kaupunkikeskusten ulkopuolella, Taito Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja  Tiina Aalto  kertoo.

Yhteistyö Taitoliiton kanssa on Palmille tarkoittanut esimerkiksi sitä, että hän on saanut tuotteitaan myyntiin Taitokeskuksiin. Lisäksi suunniteilla on Taitokeskuksissa hänen järjestämiään kursseja. 

– Ja esimerkiksi 22.4. on tulossa Turun Taitokeskukseen avoin neuletapahtuma, jossa minäkin olen mukana. Taitokeskukselta tullut henkinen tuki ja kannustus ovat olleet myös tosi tärkeitä minulle, Palm kertoo.

Kursseille kysyntääTaitoliiton kartoituksen taustalla on huomio, ettei maaseudun ja kaupunkien välinen palvelutuotanto toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

– Artesaanialan yrittäjistä ja ohjaajista iso osa toimii kaupunkikeskusten ulkopuolella. Samaan aikaan on nähtävissä, että erilaisille kädentaitoalan kursseille on kaupungeissa kasvavaa kysyntää. Erityisesti kiinnostusta herättää erilaiset perinne- ja luonnonmateriaalikäsityöt, Aalto sanoo.

Yksi haaste on ollut juuri se, miten tavoittaa näitä pienyrittäjiä.

– He kun eivät välttämättä kuulu minkään edunvalvontahon piiriin, eikä heillä välttämättä ole täyttä varmuutta siitä, miten yhteistyötä edes voisi edistää. Tätä kuilua haluamme kuroa umpeen.

Ihan pystymetsästä yhdistys ei hankkeeseen ole lähtemässä, sillä onnistunutta yhteistyötä on käsityöläisten kanssa tehty jo vuosien ajan.

Kartoituksen lisäksi Turun taitokeskuksen yhteyteen yhdistys on rakentamassa pop up -tilaa, jossa käsityöyrittäjät voivat sopimuksen mukaan tavata asiakkaittaan matalalla kynnyksellä. Tiloissa on tarkoitus edistää erityisesti suomalaista artesaaniosaamista.

– Jo ennakkokyselyiden pohjalta on tullut selväksi, että kysyntää palvelulle olisi. Harvat pienyrittäjät kykenevät vuokraamaan esimerkiksi Turun kokoisesta kaupungista tiloja tällaiseen toimintaan. Meillä on jo nyt sovittuna kaksi asiakasiltaa yrittäjiemme kanssa, Aalto kertoo.