Livian talous vaatii tasapainottamista – ”Vuosina 2016–2017 jouduimme tekemään isoja leikkauksia”

0
Livialla on melkoinen kiinteistömassa paitsi Tuorlassa myös muualla maakunnassa. Kunnallislehden arkistokuva.

PAIMIO, KAARINA,

PARAINEN

Ammattioppilaitos Livian eli Peimarin koulutuskuntayhtymän hallitus päätti viime viikolla aloittaa henkilöstön kanssa muutosneuvottelut. Tavoitteena on saada oppilaitoksen talous tasapainoon vuoteen 2025 mennessä.

Yhtymähallituksen päätöksen mukaan säästöjä haetaan ensisijaisesti kiinteistökuluista. Henkilöstövähennykset pyritään minimoimaan.

– Henkilöstövähennykset tarkoittavat korkeintaan muutamia henkilötyövuosia ja nekin pyrimme hoitamaan luonnollisella poistumalla tai eläköitymisillä, kuntayhtymän johtaja Ilkka Harkkila täsmentää.

– Vuosina 2016–2017 jouduimme tekemään isoja leikkauksia. Silloin henkilöstön määrä väheni 180:sta 140:een, joten isot henkilöstövähennykset eivät enää ole mitenkään mahdollisia.

Kiinteistökulujen säästöistä Harkkila toteaa, että niihin pyritään pienentämällä ylläpitokuluja ja etsimällä osalle kiinteistöjä uusia käyttötarkoituksia kuten esimerkiksi vuokraamista ulkopuolisille. Oppilaitoksella on Kaarinassa, Paimiossa ja Paraisilla yhteensä noin 40 000 kerrosneliömetrin kiinteistöt.

Tasapainotuksen tarve noin 1,5 milj. euroa vuodessa


Talouden tasapainotustarpeen taustalla ovat viimevuotiset arviot, joiden mukaan oppilaitoksen vuotuiset tappiot olisivat noin kaksi miljoonaa euroa vuosina 2023–2025. Näillä näkymin tasapainottamisen tarve on kuitenkin painunut noin 1,5 miljoonaan euroon, koska energian hinta on pysynyt odotettua alhaisempana ja valtionosuuden suoritepäätös tälle vuodelle on noin 630 000 euroa suurempi kuin talousarviossa ennakoitiin. Toisaalta taas kuluja lisäävät palkankorotukset.

Harkkila toteaa, että valtionosuuksien ennakointi on kuitenkin todella vaikeaa, koska niiden saamiseen vaikuttavat monet asiat.

Muutosneuvottelut on tarkoitus saada päätökseen toukokuun puoliväliin mennessä. Niiden pohjalta yhtymähallitus tekee tarvittavat päätökset 25. toukokuuta pidettävässä kokouksessaan.

Informatiivinen vesipuisto Tuorlaan


Peimarin koulutuskuntayhtymässä on alkamassa vesiensuojeluhanke, jonka tavoitteena on rakentaa kaikille avoin informatiivinen vesistöpuisto. Se tarjoaisi konkreettista tietoa ja esimerkkejä maatalouden vesienhallinnasta.

– Ajatuksena on rakentaa vesipuisto tai -polku. Se tulee Tuorlan läpi kulkevan ja mereen laskevan Väriojan yhteyteen. Polun varrelle tulee havaintokohteita, joissa kuvataan maatalouden mahdollisia keinoja valumien pienentämiseksi, Harkkila kuvailee.

Hankkeen toteutusaika on 1.5.2023–15.6.2025. Kuntayhtymä on valmistellut hanketta yhdessä Kaarinan kaupungin, Turun ammattikorkeakoulun, Turun yliopiston ja Valonian kanssa. Hankkeen kokonaisbudjetti on 419 000 euroa, josta Varsinais-Suomen ELY-keskus rahoittaa 70 prosenttia.