Oda alkoi toimittaa ruokaa myös Paimiossa – ”Jos se olisi helppoa, olisi tänne jo varmasti tullut muitakin yrittäjiä”

0
Turun alueen Oda-kuljettajien esimies Ville Partanen hyppäsi pääsisäisen alla itse kuljetusauton puikkoihin ja toimitti paimiolais-asiakkaiden tilaukset.

PAIMIO-KAARINA

Ruoan verkkokauppa Oda laajensi toiminta-aluettaan vuoden alussa Turun seudulle, ja helmikuusta alkaen toimituksia on tehty myös Kaarinaan ja Paimioon. Paimiossa toimitusverkosto kattaa jo koko kaupungin alueen, ja siten myös toimitusten määrä on ollut viikko viikolta tasaisessa kasvussa.

– Voi sanoa, että olemme ihan tyytyväisiä starttiin. Ruokaa toimitetaan sekä Kaarinaan että Paimioon jo päivittäin, ja voidaan puhua kymmenistä toimituksista per päivä. Sen tarkemmin lukuja ei voida lähteä avaamaan, sanoo Oda Suomen kaupallinen johtaja Anne Terimo.

Norjasta alkunsa saanut Oda haluaa haastaa Suomessa valta-asemaan päässet K- ja S-ryhmän nimenomaan vaivattomuudella. Kivijalkakaupan osalta kahden suurtoimijan asema maassa on sementoitu, mutta verkkokaupan puolella markkinassa on vielä huomattava rako kasvatettavaksi.

Helppoa oman jalansijan löytäminen ei silti ole.

– Jos se olisi helppoa Suomessa, olisi tänne jo varmasti tullut muitakin yrittäjiä. Suomi on Euroopan toiseksi keskittynein markkina, mitä tulee elintarvikkeiden myyntiin. Uskomme kuitenkin, että nimenomaan verkkokaupalla ja suoraan kotiin joustavasti toimitetulla ruoalla on kasvavaa kysyntää, Terimo sanoo.

Vaikka Oda saapuikin Suomen markkinoille ulkomailta, ovat yrityksen toimittavat tuotteet yli 80-prosenttisesti kotimaisia.

Vantaalta Raision kautta kotiovelle

Kilpailuvaltteina Odassa nähdään se, että ruokatoimituksia on joka vuorokausi saatavissa ilman lisättyä kuljetusmaksua mutta myös se, että sovittu aikataulu pitää. Yrityksellä on iso tuotteiden keräilykeskus Vantaan Viinikkalassa, josta kuorma-autot kuljettavat tilatut tarvikkeet ensin Raision terminaaliin, josta pienemmät jakeluautot lähtevät varsinaisille toimituskierroksille eri puolille Turun seutua.

– Tehokkuus on avainsana, mutta myös se, että asiakas saa tuotteet vaivatta, edullisesti ja juuri haluttuun aikaan toimitettuna kotioevelle. Totta kai satsauksia on alkuun pitänyt tehdä paljon, jotta Suomen kaltaiseen markkinaan on edes kannattavaa yrittää lähteä kilpailemaan. Mutta voi sanoa, että selkänoja on aika vahva myös ottaa riskiä, Terimo näkee.

Sauvoon Odan toimitukset eivät vielä yllä, mutta mitenkään mahdottomalta sekään vaihtoehto ei Odan suuntaan kuulosta. Se vaatii toki paikallisten aktiivisuutta.

– Yhden toimituksen takia ei varmasti vielä lähdetä, mutta jos tilaajia olisi vaikka jo lähemmäs kymmenen, kynnys kokeilla laskisi merkittävästi. Kannattaa laittaa viestiä suoraan meille ja tiedustella asiaa, siten asia etenee jos Sauvossakin on halukkuutta tilata kauppaostokset suoraan kotiovelle, Terimo vinkkaa.

Mikä Oda? – Norjasta alkunsa saanut verkkokauppa

  • Ruokakauppa, joka on rakennettu kokonaan verkkokaupan ja kotiovelle toimitettujen tuotteiden varaan.
  • Perustettu Norjassa vuonna 2013.
  • Suomeen yritys rantautui loppuvuodesta 2021, ja Varsinais-Suomessa toimitukset alkoivat alkuvuodesta 2023.
  • Suomessa toimitusalueina on toistaiseksi pääkaupunkiseutu, Tampereen seutu ja Turun seutu.
  • Kaarinassa ja Paimiossa Oda toimittaa ruokaa koko kuntien alueella, mutta Sauvossa ruokatoimituksia ei vielä ainakaan ole saatavilla.

“Paikallisesti olemme valtakunnan keskiarvoa edellä”

Paimion K-Supermarketista on voinut tilata tuotteet kotiintoimituksella juhannusviikolta 2019 lähtien. Vuonna 2020 kotiinkuljetusten suosio kasvoi vauhdilla koronapandemian vauhdittamana, mutta viime vuonna palattiin pandemian rauhoittuessa takaisin “vanhaan normaaliin”.

Kauppias Hannu Viitanen näkee silti, että verkkokaupan osuus tulee ottamaan yhä suuremman jalansijan kaupankäynnissä.

– Verkkokaupasta on tullut selvästi vakiintunut tapa osalle asiakkaista, vaikka ihan samanlaisia määriä ruokaa ei enää toimitetakaan kuin vielä 2020 ja 2021 koronan vauhdittamana. Verkkokaupassa asioiminen on kuitenkin yhä enemmän ja enemmän jokaisen ihmisen arkea, eikä ruokaostosten tekeminen ole tässä kehityksessä mikään poikkeus.

Verkkokaupan osuus oli viime vuonna 2,7 prosenttia päivittäistavarakaupasta. Verkkokauppa kasvatti suosiotaan kuitenkin lähes kymmenen (9,4%) prosenttia vuodesta 2021.

– Ja paikallisesti voin sanoa, että olemme valtakunnallisen keskiarvon yläpuolella. Paimio on kuitenkin maantieteellisesti iso alue, jolloin matka kotoa kauppaan voi olla edestakaisin helposti 20 kilometriä.

Sesonkiaikoina Paimion K-Supermarket toimittaa ruokaa koteihin kahdella autolla, mutta muina viikkoina kuljetukset järjestyvät yhden auton kapasiteetilla.

– Korona-aikana käytiin keskustelua siitä, pitäisikö kaupan hankkia toinen auto kuljetuksia varten, mutta nykyisillä tilausmäärillä pärjätään kyllä pääsääntöisesti hyvin vielä yhdellä autolla, Viitanen vahvistaa.

Tyypillisimpiä verkkokauppatilaajia ovat hänen mukaansa isot lapsiperheet ja ikäihmiset.

– Kun ostosten koko kasvaa, on totta kai tuotteiden kantaminen kaupasta kotiin työläämpää. Ja toisaalta ikäihmisille se mahdollistaa kotona asumisen pidempään, kun voidaan hyödyntää kotiinkuljetusmahdollisuutta. Se on sanottava, että verkossa asioimisen taito on kehittynyt ikäihmisillä paljon viime vuosina, Viitanen kehuu.