Pääkirjoitus: Älä uuvuta tekijää

0

Soteuudistus tehtiin ja hyvinvointialueet synnytettiin, että palvelujen järjestämiseen saataisiin leveämmät hartiat, lisää tehoa ja kustannusten kasvuakin saataisiin hillittyä. Nyt iso kuva maallikolla on, että on rakenneltu uusi iso hallinto, nimetty isoja ja kohtalaisen mutkikkaita organisaatioita ja siirretty tekijät hallinnollisesti isoon kokonaisuuteen.

Kaiken tämän päällä leijuu silti edelleen huutava pula tekijöistä ja tekemisen kankeus ja ruuhkia, eikä rehellisesti sanoen näytä siltä, että kovin äkkiä kirkastuu.

Kansa vanhenee ja vähenee. Elämme yhä pidempään mutta kera vaivojen. Voimme esimerkiksi sillä tavalla liiankin hyvin, että voimme paksusti: joka kolmas työikäinen on ylipainoinen.

Avun ja hoidon tarve kasvaa, mutta tekijöitä ei ole riittävästi. Eikä tekijöitä sieltä ulkomailtakaan – toisin kuin jossain pelätään – ole jonoksi asti tulossa. Esko Kiviranta tuumi, että vaikka yleisötilaisuudesta lähdettäisiin samantein lastentekoon, niin se auttaa hoitoalan työvoimatilannetta aikaisintaan kahden-kolmenkymmenen vuoden päästä. Ja valitettavasti harva yleisötilaisuudessa ollut, jos yksikään, oli lastentekoiässä.

Juho Järvelin puolestaan puki sanoiksi sen, mikä itseäkin on kauan kummastuttanut. Valittaminen ja vastustelu on niin helppoa, ratkaisujen ehdottaminen ei. Pienikin odotus vaikkapa terveyskeskuksen odotustilassa tuottaa nopeasti marinaa. Toisaalta onhan sekin tyypillistä, että monesti osaisimme jonkun toisen työt paremmin kuin tämä itse. Maailman onnellisin kansa – ja tyytymättömin?

Sorrun tähän kyllä nyt itsekin. Paimiosalissa järjestetty yleisötilaisuus herätti odotuksia. Sitten kuitenkin kompuroitiin aika laillakin kapulakieleen ja yhdeksän eri henkilön ”kolmen minuutin” alustukset venähtivät. Yleisön kysymyksille ja kommenteille jäi valitettavan vähän aikaa, kun toista tuntia kului alustamiseen ja aika monta kaaviotakin nähtiin.

Toki väkisinkin kiinnostavia ja yleisöstä esille nousseita asioita riittäisi varmasti moneksikin illaksi. Aina asiat jäävät helposti raapaisuiksi, ja toki tärkeää on tuoda sitäkin esille, että vaikuttamiseen on väyliä ja nämä ihmiset näitä tehtäviä hoitavat. Josko tällaista yhteydenpitoa voisi jatkaa? Syksyllä uudelleen vaikka aihealueittain?

Tiistaina kuultiin, että esimerkiksi kotipalvelussa tilanne hoitajien osalta on jopa kaoottinen. Jospa jokainen laitamme sen omalle kohdalle, että kun jään lomalle, en tiedä kuka työni hoitaa.

Voimia tekijäportaaseen on toivottava ja toivotettava. Muutos vie aikaa, eikä marina ketään auta.

Kiitä ja kannusta siis ennemmin hoitajia, ja jätä antamatta ne happamimmat palautteet.