Pääsiäisen sää lupaa lämpenevää ja aurinkokin pilkahtelee – toki öisin pakastaa vielä

0
Yöpakkaset koettelevat narsisseja tässä Juhani Peltosen ottamassa sääkuvassa. Mutta aurinkoa ja plusasteita on tähän pääsiäiseen luvassa!

Lämpötilat nousevat esimerkiksi perjantaina ja lauantaina aurinkoisessa säässä kymmenen asteen tuntumaan tai vähän sen ylikin.

Ilmatieteen laitoksen ennusteiden mukaan korkeapaine vaikuttaa Suomen säähän koko pääsiäisen ajan. Toki ei ole poissuljettua, että täällä seudulla voi olla vähän kosteuttakin ilmassa maanantaina. Joka tapauksessa lumipeite saa kyytiä, vaikka edelleen yöpakkasiakin on ainakin paikoin luvassa.

Tilastojen mukaan päivälämpötilat ovat huhtikuun toisella viikolla tyypillisesti maan etelä- ja keskiosassa +5:n ja +9 asteen välillä, pohjoisessa nollan ja +5 asteen välillä. Lähinnä länsi- ja etelärannikolla lämpötila pysyttelee öisin nollan vaiheilla, muualla maassa on öisin tyypillisesti pakkasta. Huhtikuun alku on ollut tänä vuonna toistaiseksi kylmä etenkin alhaisten yölämpötilojen takia.

Lunta on maassa huhtikuun toisella viikolla vielä suurimmassa osassa maata 5‒30 senttimetriä, idässä ja pohjoisessa 30‒80 senttimetriä. Tänä vuonna lumetonta on pääsiäisenä lähinnä tosiaan täällä lounaisrannikolla. Aurinkoisissa ja suojaisissa rinteissä maa alkaa tulla näkyviin nopeasti.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) varoittaa heikoista kevätjäistä, sillä paksukaan jää ei välttämättä enää ole turvallista. Meri ja isot järvet ovat pitkälti jo auki meillä Etelä-Suomessa, mutta myös pohjoiseen matkaavien kannattaa muistaa, että jään kantavuuden arviointi on hankalaa ja virhearvioinnin voi tehdä kuka vaan.

Kaikissa jääkansissa on heikkoja kohtia, joita saattaa olla vaikea havaita. Kevätaurinko tekee jään arvioinnista entistä hankalampaa.

–  Jään heikkeneminen voimistuu sen jälkeen, kun lumi on sulanut päältä pois ja lumea tummempi jään pinta imee auringonsäteitä ja lämpöä. Jää haurastuu ja puikkoontuu, jolloin monikymmensenttinenkin jää voi pettää alta, sanoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tiedotteessa viestintäasiantuntija Niko Nieminen.