Pääsiäisen tarjoilupöydässä on pashaa ja potaattikakkaroita

0
Karjalaseuran pääsiäispöydässä oli muun muassa perinteistä kahvikakkua, Hanna-tädin kakkuja ja jamakkapiirakkaa, eli rahkapiirakkaa.

SAUVO

– Tässä perinteisessä pashassa on kermaa, voita, munaa, sokeria ja paljon kilojouleja. Toisesta tein vähän kevyemmän version, Sauvon Karjalaseuran sihteeri Ulla Holopainen esittelee tekemiänsä pashoja.

Karjalaisessa pääsiäispöydässä pasha on mämmiä tutumpi jälkiruoka ja sitä oli tarjolla luonnollisesti myös viime tiistaina Sauvon Karjalaseuran järjestämässä pääsiäisen perinneruokaillassa. Perinneruokailta järjestettiin Huuhkan tehtaan tiloissa ja illan emäntinä toimivat Ulla Holopainen ja Pirita Huuhka

Karjalaseuran perinneruokaillat ovat seuran puheenjohtaja Pauli Rastaan mukaan yhdistyksen suosituimpia tapahtumia. Edellisen kerran perinneruokailta järjestettiin vuoden 2020 alussa ennen koronapandemian alkua. Pääsiäisteemalla perinneruokailta järjestettiin nyt ensimmäisen kerran ja mukaan maistelemaan ja muistelemaan karjalaisia perinneruokia tuli kolmisenkymmentä seuran jäsentä.

Lihapotti ja sieniäHolopainen kertoo, että perinteisessä karjalaisessa juhlapöydässä oli aina karjalanpaistia.

– Lihapotiksi sitä sanottiin. Siinä ei yleensä ollut nautaa, vaan ainoastaan possua, hän kertoo.

Myös sienet ovat karjalaisessa perinteessä suosittua ruokaa. Sienikeittoa perinneiltaan valmisti Pirita Huuhka itsekeräämistään kantarelleista ja suppilovahveroista.

– Mummuni oli Karjalasta ja hänen perässään minä olen aina sienestänyt täällä Sauvossa, Huuhka kertoo.

Holopaisen ja Piritan lisäksi useat seuran jäsenet olivat tuoneet yhteiseen pöytään perinneruokia. Tarjolla oli pashan ja sienikeiton lisäksi kauraleipää, uunijuustoa, kaalipiirakkaa, Hanna-tädin kakkuja, kahvikakkua sekä jamakkapiirakkaa, eli rahkapiirakkaa niin rusinoilla kuin ilman ja pyöreitä perunapiirakoita.

– Kuka muistaa, mitä nämä olivat nimeltään?, Holopainen kyseli illan osallistujilta ja sai vastaukseksi niin vatruskat kuin sultsinatkin. Oikea vastaus oli kuitenkin potaattikakkara.

Pasha Ulla Holopaisen tapaan:500g rahkaa

2 dl kermaa

150g voita

1 muna

2 dl sokeria

Mausteeksi esimerkiksi mantelirouhetta ja

sitruunamehua

Koristeeksi hedelmiä

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää muna. Vaahdota kerma ja sekoita kaikki aineet keskenään. Valuta kahvinsuodattimen ja suodatinpussin lävitse noin vuorokauden ajan. 

Kippaa tarjolle ja koristele hedelmillä.