Paimiolainen Esko Holma on vienyt Viroon 250 rekkalastia lahjoitustavaraa – ”Ihan kaikkea kodin tavaraa voi lahjoittaa”

0
Esko Holma ajaa itse rekkalastit Etelä-Viroon.

PAIMIO

Virossa on taas erityisen kova tarve tavaralahjoituksille, sillä inflaatio on iskenut sinne pahiten koko euroalueella.

– Inflaatio on siellä jopa 25 prosenttia. Nyt jopa virolaiset rakennusmiehet vievät Helsingistä ruokaa mennessään kotiin, koska siellä ruuan hinta on jopa kalliimpaa kuin Suomessa. Palkat ovat kuitenkin paljon pienemmät, keskimäärin 700–1200 euroa, paimiolainen Esko Holma sanoo.

Holma tietää mistä puhuu, sillä hän vienyt Viroon rekalla lahjoitettavaa tavaraa jo 32 vuoden ajan, lähes kuukausittain.

– Yhteensä olen vienyt sinne 250 kuormallista tavaraa, hän kertoo.

Holma kerää lahjoitustavaraa aina rekkalastillisen täyteen, minkä jälkeen hän lähtee ajamaan kuorman itse Etelä-Viroon. Etelä-Viroon siksi, että se on Viron köyhintä aluetta.

Lahjoitusasioissa hän on tehnyt jo vuosia yhteistyötä Jokelan koulun vanhempainyhdistyksen kanssa. Seuraavan kerran Jokelan koululla järjestetään tavaran lahjoitustapahtuma ensi maanantaina 24.4. kello 18. 

– Ihan kaikkea kodin tavaraa voi lahjoittaa, esimerkiksi vaatteita, käyttötavaroita ja leluja, Holma sanoo.

Tyksistä pyörätuoleja


Holma kertoo, että tekee lahjoitusasioissa yhteistyötä virolaisen hyväntekeväisyysjärjestön kanssa.

– Aluksi vein itse lahjoituksia esimerkiksi lastenkoteihin, mutta pian huomasin, että tarvitsen yhteistyökumppanin, sillä muuten tavara menee hamstraajille. Sen takia pitää olla paikallinen toimija jakamassa. Tämä avustusjärjestö on Viron suurimpia avustusjärjestöjä, jolla on kirpputoreja ympäri Viroa. Näillä kirpputoreilla on niin alhaiset hinnat, että ihmiset voivat hankkia sieltä tuotteita tarpeeseen, Holma sanoo.

Holma on vienyt Viroon myös Tyks:istä tarpeetonta tavaraa.

– Tuhansia ja tuhansia rollaattoreita ja pyörätuoleja. Pari vuotta sitten Tyksistä kuitenkin päätettiin, että he mieluummin heittävät roskalavalle kuin antavat Viroon lahjoituksena, Holma puhahtaa.

– Virossa olisi kova tarve sairaaloissa näille tavaroille ja sinne kelpaisi vähän rikkinäisetkin, koska he korjaavat niitä. On todella harmi, ettei Tyks enää tee lahjoituksia.

Vapun tienoilla Viroon


Kun Holma vei lahjoitustavaraa ensimmäisen kerran Viroon 32 vuotta sitten, oli Viro juuri itsenäistynyt.

– Siellä oli vielä neuvostosotilaita maassa, Holma muistelee.

Tuon ajan hän muistaa muutenkin Virossa levottomana. Maa oli köyhä ja lahjoitettavalle tavaralle oli tarvetta. Viron talous on noussut vuosien varrella, mutta nyt erityisesti inflaation myötä köyhyys on maassa lisääntynyt. 

Lahjoitukset ovat sen sijaan Holman mukaan hivenen laskussa. 

– Korona-aika vähän hiljensi toimintaa ja Ukrainan sodan alettua moni lahjoitti pääasiassa sinne. Nyt alkaa toiminta taas vähän piristyä, hän sanoo.

Lahjoitettavaa tavaraa voi viedä Jokelan koululle 24.4. kello 18.

– Lähden niitä sitten vapun tienoilla viemään Viroon, Holma kertoo.

Ukrainaan autoja


Esko Holman tytär Hanna Rei on isänsä tavoin aloittanut hyväntekeväisyystoiminnan hiljattain. Kun Holma vie avustuslasteja Viroon, on Rei käynyt viemässä lahjoitettua tavaraa ja autoja Ukrainaan.

Ukrainassa on Holman mukaan nyt erityinen tarve käytetyille autoille.

Rein toiminnasta on tulossa Kunnallislehteen juttua piakkoin – kunhan Rei palaa takaisin Suomeen Ukrainasta, jossa hän on tämän lehden ilmestymishetkellä.