Paimion Kamerakerhossa sparrataan, reissataan ja vaalitaan kulttuuriperintöä – ”On tärkeää, että kuvia painetaan edelleen myös paperille”

0
Luontokuvaaja Elmeri Juuti kävi pitämässä Paimion Kamerakerhon maaliskuun kerhoillassa näyttävän esitelmän palkituista luontokuvistaan. Paikalla olikin parikymmentä kerholaista kuulemassa tarinoita kuvien takaa.

Paimio

Vuodesta 1957 asti operoinut Paimon Kamerakerho on muutaman koronankin sävyttämän hiljaisemman vuoden jälkeen uudistunut alkuvuoden 2023 aikana kenties enemmän kuin sitä edeltävien kymmenen vuoden aikana. Huhtikuussa avatut uudet nettisivut kertovat nyt ajankohtaisesti kerhon toiminnasta ja myös tulevista tempauksista, mutta myös jäsenistöön on saatu uutta verta.

– Pari nuorempaa kuvaajaa liittyi viime vuonna mukaan toimintaan, ja totta kai nämä nettisivut ovat iso ja tärkeä uudistus koko kerholle, kiittelee jo vuodesta 1976 asti mukana kerhon toiminnassa ollut nykyinen puheenjohtaja, Kenneth Strömberg .

Noin 30 jäsenen Paimion Kamerakerho viettää jokakuukausittaista kerhoiltaa Pussitiellä aina kuukauden viimeisenä keskiviikkona. Maaliskuun kerhoillassa palkittuja luontokuviaan kävi esittelemässä turkulainen Elmeri Juuti, joka on pokannut vaikuttavilla valokuvillaan muun muassa luontokuvauksen Pohjoismaiden mestaruuden.

– Joka kuukausi koitetaan kerhoillan yhteyteen järjestää jotain mielekästä ohjelmaa – joskus se on koulutusta, joskus voidaan ruotia omien kuvakilpailujen satoa ja joskus saamme myös vieraita kerhon ulkopuolelta. Nyt kaikenlainen järjestäminen on taas helpompaa, kun koronarajoitukset ovat taakse jäänyttä elämää, Strömberg iloitsee.

Uusia jäseniä – Uudet nettisivut

Uusien nettisivujen takana onkin yksi tuoreista jäsenistä, äskettäin paimiolaistunut Tero Wester . Hän etsi paikkakunnalta sopivaa harrastustoimintaa ja pitkän linjan valokuvaajalle Paimion Kamerakerho tuli ensimmäisten vaihtoehtojen joukossa vastaan.

– Samanhenkistä seuraa, ja saa omista kuvistaan palautetta. Sekin on tärkeää, jotta voi kehittyä ja oppia uutta, Wester tuumii.

Toisille kerholaisille taas vuotuiset retket ovat ”se juttu”.

– Suomenlinna on ainakin jäänyt mieleen kuvauksellisena retkikohteena. Toki niitä on monia muitakin, sanoo Sirpa Lehto .

– Ja Paimiossa sekä lähiseuduilla on myös paljon hyviä retkikohteita. Askalassa käydään paljon, ja Parantola on hyvä kuvauskohde kuten on Paimionlahtikin, listaa Reijo Juusti .

Vaikka digiaikana kuvat jäävät herkästi kovalevyille sekä muistitikuille ja -korteille, pitää kamerakerho huolen siitä, että hyviä ja esittelemisen arvoisia kuvia painetaan myös paperille tasaisesti. Se on jo ihan kulttuuriperinnön säilymisen kannalta tärkeää.

– Meillä on Kairankulmassa ollut pitkään vaihtuva valokuvanäyttely, ja sen ylläpitäminen jatkuu vastakin. Mielestäni on tärkeää, että kuvia painetaan edelleen myös paperille, vaikka digiaika mahdollistaa myös ruuduilta ja näytöiltä kuvien esittelemisen. Painotuotteessa on kuitenkin aina oma viehätyksensä, sanoo Strömberg.