Pullokoristeita ja rannekoruja – Kukat sopivat maljakon lisäksi muuhunkin koristeluun, tietää Paimion Kukkapalvelun Kirsi Korpela

0
Kirsi Korpela on toiminut Paimion Kukkapalvelun yrittäjänä 20 vuotta.

PAIMIO

Kevät ja kesä on kukkien aikaa ja kiireisintä sesonkiaikaa myös kukkakaupassa. 

– Maalis-huhtikussa alkaa vilkastua siinä pääsiäisen tienoilla. Sitten tulevat sipulikukat ja orvokit ja juhlakausi alkaa: ensin on vappu, sitten äitienpäivä ja myöhemmin lakkiaiset, kesällä myös rippijuhlia, Paimion Kukkapalvelun Kirsi Korpela kertoo.

Kirsi Korpelalla tulee joulukuussa täyteen 20 vuotta Paimion Kukkapalvelun yrittäjänä. Aiempi omistaja pyöritti liikettä yli neljäkymmentä vuotta.

– Ja sitäkin ennen hänen isänsä. Pitkä historia liikkeellä siis on, Korpela sanoo.

Magenta nyt

väritrendiKorpelan mukaan sesongit rytmittävät mukavasti kukkakauppiaan arkea  

– Materiaalit vaihtuvat vuodenajan mukaan, ja se tuo vaihtelua. Kohta alkaa esimerkiksi pioniaika. Myös värit vaihtelevat jonkin verran – keväällä tykätään usein vaaleammasta, kun taas syksyllä kukkien värit ovat hiukan voimakkaampia.

Joka vuosi kukkakauppa-alalla on myös jokin väritrendi. Tänä vuonna se on magenta.

– Se on sellainen vähän oranssiin tai lilaan vivahtava punainen. Väriä on esimerkiksi jaloleinikissä, gerberassa ja neilikassa, Korpela sanoo.

Ole ajoissaKukkia käytetään Korpelan mukaan juhlakoristelussa entistä enemmän. 

Tärkein ohje juhlakukkasiin liittyen on ajan varaaminen.

– Kannattaa tilata kukat ajoissa. Ja kukkakauppaan voi tulla esimerkiksi kattaukseen tulevien astioiden tai servettien kanssa, jotta saadaan varmasti koristelun väreihin sopivat kukat, Korpela vinkkaa.

Jos kimpuissa haluaa käyttää lisäksi esimerkiksi oman puutarhan kukkia, sekin onnistuu.

– Omaa materiaalia voi ottaa mukaan kukkakauppaan tullessa ja sitä voi hyödyntää. Luonnonkukkia ei kuitenkaan välttämättä kannata laittaa samoihin kimppuihin, koska niiden säilyvyys varsinkin sisätiloissa ei ole kovin hyvä, Korpela sanoo.

Vaihda vesi

päivittäinKun kukkia hankkii juhlapöytään, Korpela ohjeistaa tuomaan ne kunnolla esille.

– Ne voi vaikka korottaa pöydästä korkeammalle.

Myös kukkien säilyvyyteen kannattaa kiinnittää huomiota. Kukkiin on hyvä leikata uudet imupinnat vaikka päivittäin. Maljakko tulee täyttää täyteen vettä ja vaihtaa vesi päivittäin.

Jos haluaa, että kukat säilyvät mahdollisimman pitkään, voi ne viedä välillä ulos, esimerkiksi yöksi.

– Kunhan ilma ei mene pakkaselle, niin kukat kestävät kyllä, Korpela sanoo.

Seppele tai hattuJuhlakoristeissa kukat eivät rajoitu nykyisin pelkkiin maljakoihin. Viime aikoina uuteen suosioon ovat nousseet esimerkiksi kukkaseppeleet.

– Somen myötä ne varmasti ovat yleistyneet. Niitä menee syntymäpäiväsankareille ja esimerkiksi rippilapsille, Korpela tietää.

Myös kokonaisen kukkahatun Korpela on kukista tehnyt.

Suosittuja ovat myös pienemmät kukista tehdyt hiuskoristeet sekä rannekorut.

– Rannekoruja menee erityisesti häihin, morsiamelle sekä morsiamen äidille, Korpela sanoo.

Myös tuliaiskimppu voi olla pelkän kukkakimpun sijaan hiukan toisenlainen: Korpela on jo vuosia valmistanut tuliaispulloon kiinnitettäviä kukkakoristeita, jolloin lahjassa yhdistyvät sekä pullo että kukat. Kukkakoristeen voi pullon sijaan tehdä myös esimerkiksi suklaarasiaan.

– Kukkakoristetta voi sumuttaa, että se kestää kauemmin ja säilyttää jääkaapissa, Korpela vinkkaa.