Salvelan kartanon kauppa peruuntumassa: taustalla saattaa piillä kytkös Katiska-vyyhtiin

0
Salvelan kartanon helmikuinen huutokauppa näytti hyvältä. Nyt sitä ollaan perumassa.

KAARINA

Salvelan kartano huutokaupattiin helmikuussa lähemmäs puolella miljoonalla huutokaupat.com-sivustolla. Sen jälkeen on ollut kumman hiljaista, ja tulevana maanantaina Kaarinan kaupunginhallituksen käsissä onkin esitys, jonka mukaan myynti perutaan.

– Huutokaupan sääntöjen mukaan kaupungilla on oikeus hyväksyä tai hylätä ostotarjous. Esitän, että käytämme oikeuttamme olla hyväksymättä tarjous. Tässä kohtaa emme halua avata syitä enempää, kaupunginjohtaja Harri Virta kommentoi perjantaina Kaarina-lehdelle.

Esityslistalla ei tarkenneta, mikä tarjouksessa on vikana, mutta voittaneen huudon tehnyt helsinkiläinen sijoitusyhtiö Bure Capital Oy linkittyy Katiska-vyyhtiin, joka on Suomen kaikkien aikojen laajin huumerikos-oikeudenkäynti. Hovioikeus antoi Katiskasta tällä viikolla tuomionsa, päivää ennen kuin Kaarinan kaupunginhallituksen esityslista julkaistiin.

Julkisesti saatavilla olevien taloustietojen perusteella Bure Capital Oy on perustettu vuonna 2006, sen toimitusjohtaja on Esa Halmari ja työntekijöitä on 40. Bure Capitalin aiempi toimitusjohtaja ja prokuristi on kilpapurjehtija Janne Järvinen, joka sai käräjäoikeudessa Katiskaan osallistumisesta 2,5 vuoden vankeuden, mutta tuomio aleni nyt hovissa 8 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Tuomio tuli törkeästä rahanpesusta. Käräjäoikeudessa Järvisen oli katsottu syyllistyneen myös avunantoon törkeässä huumausainerikoksessa.

Järvisen osuus Katiskasta on vaatimattomampi kuin päätekijöiden, Niko Ranta-ahon ja Janne Tranbergin. Lehtitietojen mukaan Järvinen on Tranbergin lapsuudenystävä. Ylen tietojen perusteella, Järvinen oli lunastanut Tranbergin omaisuutta panttilainaamosta sekä vuokrannut tälle veloituksetta yhtiönsä varastotiloja. Kyseistä varastoa käytettiin huumausaineiden säilyttämiseen.

Katiska-vyyhdissä on kyse mittavasta doping- ja huumausaineiden maahantuonnista ja levityksestä vuosien 2017–2019 aikana. Vyyhti alkoi purkautua, kun poliisi sai naapurien tekemän kotihälytyksen puukotuksesta yksityisasuntoon Helsinkiin Katiskapolulle. Asunnosta löytyi mittava määrä huumausaineita ja puukotukseen osallistuneet osoittautuivat huumeliigan pyörittäjiksi.

Salvelan kartanon lähtöhinta helmikuussa oli huutokaupat.com- sivustolla nolla euroa, ja hinta kipusi helmikuussa siis 470 470 euroon. Kartanosta käytiin kilpahuutoa kahden tarjoajan välillä. Kaupunki ei Virran mukaan ole aikeissa hyväksyä myöskään toiseksi korkeinta ostotarjousta. Sen tekijästä ei ole tietoa.

Kaarinan kaupunki on aiemmin koettanut myydä kartanoa 710 000–950 000 eurolla. Historiallisesti arvokkaassa kartanossa on runsaasti remontoitavaa.