Sanna Oksasesta jo viidettä kertaa Paimion vuoden urheilija – ”Lähtökohtiin nähden vuosi 2022 ei olisi kyllä voinut paremmin mennä”

1
Sanna Oksanen harjoittelee pääsääntöisesti Salossa Hanhivaaran keilahallilla.

Paimion vuoden 2022 paras urheilija on keilaaja Sanna Oksanen. Oksanen vastaanotti palkinnon Paimion Parhaat -gaalassa kaupungintalolla tänään keskiviikko-iltana.

– Ehkä sitä osasi vähän odottaa, koska kisat sujuivat viime vuonna varsinkin lähtökohtiin nähden niin hyvin. Oli se silti yllätys, että valinta lopulta osui minuun. Varsinkin, kun pari edellistä vuotta taas olivat todella rikkonaisia, silminnähden iloinen voittaja tuumi.

Oksanen valittiin edellisen kerran Paimion parhaaksi urheilijaksi vuonna 2019, mutta sen jälkeen alkoi vastoinkäymisten kierre. Ensin vuoden 2020 alkua varjosti korona, ja myöhemmin kesällä kun kilpailuja taas alettiin järjestää, repesi heittokäden lihaskalvo.

– Siinä meni oikeastaan koko loppuvuosi 2020 ilman heittotreenejä ja kisoja. Leikkauksen jälkeen haava ei meinannut mennä umpeen millään ja toipuminen pitkittyi ja pitkittyi. Nyt onneksi kädessä on muistona vain enää arpi, heittämiseen vamma ei vaikuta, Oksanen kertaa.

Ballmaster Open yllätti kaikki

Vuonna 2021 Oksanen pääsi taas heittämään, mutta jälleen korona saapui sotkemaan kilpailukuviot. Alkukesästä Oksasen perhettä kohtasi ilouutinen.

– Tulin keväällä raskaaksi ja se muuttikin sitten loppuvuoden 2021 suunnitelmia aika tavalla. Minut oli jo valittu EM-kisoihin, ja kun kisoja vain lykättiin ja lykättiin koronan takia, en sitten lopulta päässyt mukaan sinne. Linnea-tytär syntyi loppuvuodesta 2021, ja sen myötä keilaamisessa piti ottaa jälleen uusi startti vuoteen 2022, Oksanen kertaa päätään pyöritellen.

Uusi startti onnistui kuitenkin kaikkien, myös heittäjän itsensä yllätykseksi lähes täydellisesti. Vain kuukauden heittotreenin jälkeen Oksanen osallistui viime vuoden tammikuussa Suomen suurimpaan keilauskisaan, Ballmaster Openiin ja sijoittui maailman mies- ja naishuippujen joukossa neljänneksi.

– Lähdin kisaan ilman mitään tavoitteita, ja yllätyin itsekin, kun pääsin aina vain seuraavaan ja seuraavaan vaiheeseen mukaan. Lopulta olin finaalissa neljäs, mikä tuntui ihan käsittämättömältä.

Oksaselle nelossija oli samalla uran toiseksi paras sijoitus arvostetussa rahakilpailussa, jonka voittaja kuittaa 10 000 euron potin, ja sijoille 3–4 päätyneetkin saavat komean 4 000 euron potin.

– Kerran olen päässyt Ballmasterissa kolmanneksi, mutta muuten sijoitukset ovat olleet kymmenen parhaan ulkopuolella. Se on ihan älyttömän kova kisa kansainvälisestikin, jota arvostetaan todella paljon, Oksanen kertoo.

Sanna Oksanen on voittanut Paimion parhaan urheilijan palkinnon jo viidesti. Sillä lukemalla hän on kaikkien aikojen tilaston jaetulla kärkipaikalla yhdessä ralliautoilija Lasse Lammen kanssa.

Kultajuhlien vuosi

Ballmaster Openin jälkeen Oksanen pokkasi myöhemmin kauden aikana SM-liigan ykkössijan, SM-parikilpailun kuin myös joukkuekisan kultaa. Henkilökohtaisessa SM-kisassa hän oli kolmas.

– Lähtökohtiin nähden vuosi 2022 ei olisi kyllä voinut paremmin mennä. Mutta toki, tänä vuonna tavoitteena on kirkastaa tuo henkilökohtaisen SM-kilpailun mitali vielä, Oksanen hymyilee Salon Hanhivaaran keilahallilla, jossa hän pääsääntöisesti harjoittelee.

Hanhivaaran lisäksi osa treeneistä sijoittuu logistisista syistä Turun Kupittaan keilahalliin.

– Olen töissä päiväkodissa Turun Varissuolla, joten työpäivien jälkeen on joskus loogisempaa mennä heittämään Kupittaalle. Useimmiten koitan kuitenkin päästä Saloon, koska täällä pääsee samalla valmentaja Jani Koivukankaan valvovan silmän alle, Oksanen sanoo.

Tasoihin Lasse Lammen kanssa

Vaikka parina viime vuonna Paimion parhaan urheilijan pysti menikin suunnistaja Topias Arolalle, on Oksanen ollut historiaa peilaten yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä paimiolaisurheilijoista. Tämänkertainen voitto oli kesällä 29-vuotta täyttävälle keilaajalle jo viides valinta Paimion parhaaksi urheilijaksi. Edelliset neljä tosin tulivat Pasanen-sukunimellä vuosina 2014, 2016–2017 ja 2019.

– Totta, se sukunimi on ainakin viime kertoihin verrattuna muuttunut, Oksanen naurahti.

Viidennen voiton myötä Oksanen nousi samalla tasoihin ralliautoilija Lassi Lammen kanssa, joka voitti pystin myös viidesti 1980- ja 1990-luvuilla. Kolmantena kaikkien aikojen vertailussa on ampumaurheilussa menestystä 2000-luvun alkuvuosina niittänyt Reino Uuttu , joka voitti palkinnon neljästi.

Eikä ole mikään mahdottomuus, että ensi vuonna Oksanen siirtyy yksin tilastokärkeen. Ainakin kovia kansainvälisiä kisoja on tarjolla kenties enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

– Kesäkuussa lähdemme kolmen muun heittäjän ja valmentajan kanssa kiertämään Yhdysvaltoihin kolmeen ammattilaiskisaan, ja syksyllä edessä ovat MM-kisat. Ja toki toukokuun SM-kisoista Talista hamutaan myös menestystä, Oksanen listaa kuluvan vuoden päätavoitteitaan.

Paimion Parhaat 2022

Vuoden urheilijat top 10

 • 1. Sanna Oksanen (keilailu)
 • 2. Topias Arola (suunnistus)
 • 3. Emma Tainio (yleisurheilu)
 • 4. Lotta Kukkonen (lentopallo)
 • 5. Sonja Lehto (taekwondo)
 • 6. Katri Lindeqvist (suunnistus)
 • 7. Aatu Kukkonen (lentopallo)
 • 8. Jutta Salmela (judo)
 • 9. Inga Dambe (suunnistus)
 • 10. Selina Arola (jääkiekko)

Paras seurajoukkue

Paimion Ruoska miesten salibandyjoukkue

Paras viestijoukkue

Paimion Rasti, Venla-joukkue

Vuoden valmentaja

Satu Tahvonen

Kunnon kuntalainen

Pertti Kuokkanen

Vuoden nuori

Saara Käkönen

Vuoden kulttuuriteko

Paimion seudun ympäristöyhdistyksen pitkäjänteinen työ Paimionjokilaakson perinnemaiseman ylläpitämisessä

Vuoden liikuntateko

AM Dance kevät- ja syysnäytökset

1 KOMMENTTI

 1. Kymmenen parhaan listalla peräti 2 miespuolista kisaajaa. Viekö jääkiekko ja jalkapallo nuorten miesten enemmistön mukanaan.

Kommenttien lisääminen on estetty.