Sunnuntaista muodostui vilkas äänestyspäivä Paimiossa – “Puolenpäivän jälkeen kertyi jonoja”

0
Samu (vas.), Nina ja Sanni Kalsi kävivät yhdessä Paimion kaupungintalolla äänestämässä. Siinä missä Ninalle ehdokas löytyi tutun puolueen sisältä, voivat perheen pienimmät pohtia omia äänestysvalintaa vielä muutaman vaalikauden yli.

Vaikka jo ennakkoääniä annettiin Paimiossa, Sauvossa ja Kaarinassa meneillään olevissa eduskuntavaaleissa enemmän kuin edellisellä kerralla neljä vuotta sitten, ei into näyttänyt laantuvan myöskään virallisena vaalipäivänä.

Paimiossa äänet annettiin kaupungintalolla, ja kaikkiaan oman numeronsa äänestyslipukkeeseen oli iltakuuteen mennessä ehtinyt antaa jo reilusti yli 2 000 paimiolaista. Vaalilautakunnasta arvioitiin, että lopullinen vaalipäivän äänestyslukema saattaisi kivuta jopa reilusti yli 2 500:n.

– Aika vilkasta on ollut, nämä vaalit kiinnostavat selvästi äänestäjiä. Puolenpäivän jälkeen äänestyspaikalle kertyi parin tunnin ajan jopa jonoja, ja muutoinkin virta on ollut aika tasainen. Onhan tätä ilahduttavaa seurata, sanoi Paimion vaalilautakunnan puheenjohtaja Jaana Paasonen.

Hän veikkaili, että vaikka äänestysaktiivisuus on kasvussa neljän vuoden takaiseen verrattuna, ehtii vaalilautakunta käymään annetut äänet läpi tunnissa–puolessatoista.

– Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, hän korosti.

Paimion kaupungintalolla riitti kuhinaa pitkin vaalipäivää.

Vaalit kiinnostavat – ja puhuttavat

Kaupungintalon ovi kävi tiuhaan alkuillasta, ja oman äänensä kävi antamassa lastensa Samun ja Sannin kanssa Nina Kalsi. Hänelle ehdokkaan löytäminen oli tällä kertaa ehkä hieman tavanomaista vaikeampaa.

– Puolue oli aika selvä, mutta ehdokasta puolueen sisällä piti miettiä. Kyllä vaalit kiinnostavat nyt enemmän kuin neljä vuotta sitten, hän tuumi.

Jere Ratia löysi oman ehdokkaansa vaalikoneen kautta. Sen enempää hän ei ole ehdokasvalintaa miettinyt.

– Pitää luottaa siihen, mitä pari eri vaalikonetta sanoi. Politiikkaa tulee muuten seurattua aika vähän, mutta totta kai kansallisvelvollisuus pitää hoitaa, hän hymyili.

Vaali-illan ääntenlaskentaa hän tuskin kuitenkaan merkittävästi seuraa.

– Enpä varmaan kovin tarkkaan, katsotaan aamulla sitten miten kävi.

Samoilla linjoilla oli myös Mika Koski.

– Ehdokas löytyi aika helposti, mutta olihan se haarukointi vaikeampaa kuin ennen. Nyt on aika moni valtakunnallisesti tärkeä asia tapetilla, joten siksi ehdokasvalintaa piti pohtia vähän tarkemmin, hän tuumi.

Mika Koski (vas.), Johanna Mäki-Laurila, Matilda Koski, Jenni Koski ja Jere Ratia sekä 2-vuotias Doris-koira kävivät porukalla antamassa oman äänensä.