Pääkirjoitus: Perustehtävien äärellä – uutisen takaa

0

Paikallisen median tehtävä on nostaa esiin lukijoita koskettavia ja kiinnostavia asioita, ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia. Uutisia asioista, jotka koskettavat ihmisten arkea, mutta myös ajattomia ja paikallista elämää kuvaavia artikkeleita.

Reilu viikko sitten Kunnallislehti uutisoi siitä, miten liikenne häiriintyi keskellä yötä Sauvossa, kun tielle oli kipattu sorakuorma. Liikenne vaarantui, mutta paikalliset nuoret hoksasivat hienosti jäädä varoittamaan muita kulkijoita. Uutisessa nousi selvästi ja nopeasti esiin myös se, että viranomaistoiminta kompuroi. Useita kertoja hätäkeskukseen soitelleet nuoret kokivat tulleensa sivuutetuiksi. Heitä ei omasta mielestään otettu todesta, kun he tekivät hälytyksen ja kertoivat, että tiellä on vaaratilanne.

Selvisi, että puheluja hätäkeskukseen oli lukuisia, mutta tiedonkulku sakkasi. Hätäkeskuksen hälyttämä Finntraffic tieliikennekeskus ei hälyttänyt poliisia liikenteenohjaukseen ja sekin on oikeastaan vieläkin hiukan epäselvää, kuka sen kasan tieltä lopulta siivosi.

Onni onnettomuudessa oli, että vaaratilanne pysyi hallinnassa, kellekään ei käynyt mitään ja ehkä lopputulemana hyvä on myös se, että tapahtumat ja hälytyksen eteneminen käydään läpi ja siitä opitaan.

Omalla tavallaan pienestä paikallisesta uutisesta kasvoi juttu, jolla on yhteiskunnallista merkitystä. Juttua luettiin tarkasti muuallakin kuin Peimarissa ja Turun seudulla.

Tämä uutinen oli hyvä muistutus myös meille tekijöille työmme perustehtävästä: nostaa esiin aiheita ja asioita, jotka vaikuttavat lukijoiden arkeen, tässä tapauksessa ihan turvallisuudesta lähtien. Se muistutti ja muistuttaa myös siitä, että viranomainen ei ole erheetön eikä viranomaistoiminta virheetöntä tai aukotonta, kuten ei mikään inhimillinen toiminta. Virheitä tapahtuu, mutta niistä pitää oppia.

Median ja meidän toimittajien kannalta tämä oli jälleen muistutus siitä, että teemme työtä, jolla on merkitystä. Kuntsarin uutinen lähti “lentoon”, kuten nettiuutisista sanotaan, ja sen seurauksena tapahtuma on saanut ansaitsemansa huomion, se tutkitaan ja sillä on seurauksia.

Vastaamme toisinaan kysymyksiin, miksi jokin juttu ei ole vapaasti luettavissa, ja miksi lehden nettisivuilla on maksumuuri. Siksi, että pystymme näitä uutisia tekemään. Uutisointi on meidän työtämme ja sen seurauksena syntyy paikallinen media, jota myydään tilaajille ja jonka huomioarvoa myydään ilmoittajille. Paikallislehti on samalla tavoin paikallisesti toimiva yritys kuin lähikauppa tai -kampaamo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän