Äitienpäivässä perinteet tärkeitä – ”Kyllä croissantia ja mehulasia odotetaan”

0
Venla ja Ida Silmunen sekä heidän 2-vuotias Nuutti poikansa ovat tuttu näky Piikkiön perhekahvilassa.

KAARINA

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Piikkiön osaston järjestämässä perhekahvilassa askarreltiin viikolla kortteja tulevaa sunnuntaita varten. Kortteja väkerrettiin äitienpäivän tunnelmissa niin kotiin viemisiksi kuin isoäideille.

Kullakin perheellä on erilaisia tapoja viettää äitienpäivää, mutta monet kertovat, että isovanhempien tapaaminen kuuluu perinteisiin. Tärkeintä on, että päivän aikana saa rauhoittua viettämään kiireetöntä aikaa läheisten kanssa.

Aamupala vuoteeseenPerhekahvilan vetäjä on saapunut paikalle yhdessä puolisonsa ja melkein 2-vuotiaan Nuutti poikansa kanssa. Venla ja Ida Silmunen eivät ole vielä päättäneet kumpi tekee kummalle aamupalan valmiiksi vuoteeseen, mutta se on ollut aina perinne heidän perheessään.

– Kyllä croissantia ja mehulasia odotetaan aina äitienpäivän aamuna sänkyyn tarjoiltavaksi.

Pari kertoo nauttivansa juhlapyhistä ja se näkyy myös heidän vanhemmassa kerhoikäisessä lapsessaan, sillä hän tykkää järjestellä asioita pyhiä varten. Äidit odottavatkin hänen osallistuvansa äitienpäivän järjestelyihin innokkaasti.

Perheen kuopus, Nuutti nakertaa korvapuustia pöydän ääressä. Kun häneltä kysyy millaisia äidit ovat, hän huudahtaa:

– Äiti on pulla!

Pöydän ääressä välipalahetkeä on viettämässä myös Janessa Koukamo sunnuntaina vuoden täyttävän kuopuksensa kanssa. Koukamolla on työvuoro, kun äitienpäivän aamu koittaa. Hän odottaa työvuoron jälkeen rentoa yhdessäoloa perheen kanssa.

– Hoitotyössä juhlapäivät eivät takaa vapaapäiviä.

Päivä tärkeä, nimi ei niinkäänKeskustelut siirtyvät viime aikoina julkisuudessa esiintyneeseen ideaan, jossa sukupuoliroolittuma poistuisi äiti- ja isänpäivästä. Keskustelua on käyty, voisiko päivät korvata esimerkiksi yhteisellä vanhempainpäivällä. Niin Silmuset kuin Koukamo ovat yhtä mieltä siitä, että päiviä ei pidä korvata.

– Ehkä siihen rinnalle voisi miettiä uuden päivän, mutta ei äiti- tai isänpäiviä voi lakata viettämästä.

Toinen kahvilan vetäjistä touhuaa leikkipaikalle yhdessä 2-vuotiaan Bea tytön kanssa. Hannele Lehtinen toteaa, että hänelle äitienpäivä on tärkeä juhla.

– Silloin juhlitaan tärkeää työtä, jota jokainen äiti tekee. Kyllä äitinä kaipaa välillä hemmottelua kiireisen lapsiarjen keskelle.

Lehtisen yksi mukavimmista äitienpäivämuistoista on, kun hän teki itsekseen luontoretken keväiseen Halikkoon. Usein perheen ajanviettotapoihin kuuluu yhdessä ulkoilu ja sitä tulee harrastettua, mitä luultavimmin tulevanakin sunnuntaina.