Hätäkeskuksen toiminta syynissä – nuoriin ei ole otettu yhteyttä

0

SAUVO

Sorakuormasta Sauvontiellä tuli viime viikolla valtakunnallinen uutinen. Kunnallislehden tekemä nettiuutinen levisi tuoreeltaan medioihin laajasti. Perjantaina Hätäkeskuslaitos antoi julkisuuteen tiedotteen, jossa se myönsi ettei tilanteeseen reagoitu Turun hätäkeskuksessa riittävän nopeasti.

− Tämän hetkisillä tiedoilla voimme todeta, että meillä tilanteeseen ei reagoitu riittävällä kiireellisyydellä. Selvitämme tarkemmin tapahtuman kulkua ja tarkistamme omat ohjeistuksemme. Iso kiitos nuorille, jotka toimivat tilanteessa erinomaisesti, totesi Hätäkeskuslaitoksen ylijohtaja Taito Vainio Turun Sanomille perjantaina.

Operatiivisen osaston johtaja Marko Nieminen vahvistaa, että laitoksen sisällä selvitys tapahtumien kulusta käynnistyi jo viime viikolla. Hätäpuheluista on luonnollisesti olemassa tallenteet, jotka käydään läpi.

– Selvitämme mitä oikeasti on tapahtunut ja mitä toimenpiteitä siitä seuraa. Onko toimintaohjeissa jotain korvattavaa tai koulutustarvetta. Asianomaisia päivystäjiä kuullaan, hän tarkentaa.

Hän muistuttaa, että jossain tilanteessa on mahdollista, että väärinkäsitys syntyy ihan vain koska jotakin kuullaan tai ymmärretään väärin.

– Hätäkeskuspäivystäjällä ei ole käytössään muuta tietoa kuin se hälytystilanne. Tilannekuvaa lähdetään maalaamaan valkoiselle taululle. Se on aina vaikea tilanne, mutta meille tulee noin kolme miljoonaa hätäilmoitusta vuosittain, ja on äärimmäisen harvinaista, että tilannekuva menee pieleen.

Nieminen arvioi, että selvitys valmistuu muutamassa viikossa.

Toimintaohjeissa korjattavaa?Alustavasti tiedetään, että Turun hätäkeskus sai sorakasasta ensimmäisen hätäilmoituksen klo 1.53. Ilmoitus ohjattiin Finntraficin tieliikennekeskukselle jatkotoimenpiteitä varten. Sieltä tiedon olisi hätäkeskuksen nykyisen ohjeistuksen perusteella pitänyt mennä poliisille.

Hätäilmoitukset kuitenkin jatkuivat, ja yhteensä tilanteesta tehtiin yön aikana 11 eri hätäilmoitusta. Poliisi- ja pelastusviranomaiset hälytettiin tapahtumapaikalle kuitenkin vasta noin kahden tunnin kuluttua ensimmäisestä hätäilmoituksesta.

Liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin mukaan kyseisessä tapauksessa sen tehtäviin ei ole kuulunut häiriötiedon välittäminen eteenpäin poliisille ja pelastuslaitokselle, vaan se olisi ollut hätäkeskuksen tehtävä. Näyttää siis siltä, että tässä kohden toimintaohjeissa on epäselvyyttä.

– Finntrafficin tieliikennekeskuksen rooli näissä tilanteissa on hälyttää paikalle urakoitsija, joka huolehtii esteen poistamisesta, sanoi yksikönpäällikkö Mika Jaatinen Finntrafficilta Turun Sanomille .

Tieliikennekeskus on vastaanottanut hätäkeskuslaitokselta ensi-ilmoituksen asiasta klo 1.57, josta on tehty toimenpidepyyntö urakoitsijalle klo 2.00. Urakoitsija on kuitannut työn vastaanotetuksi klo 2.10 ja antanut lopetuskuittauksen tehdystä työstä kello 4.10.

Poliisitutkinnasta ei tietoaLounais-Suomen poliisilla ei tällä hetkellä ole tapauksesta uutta kerrottavaa. Aiemmin poliisi kertoi sillä olevan tiedossa henkilön, jota epäillään maa-aineksen kippaamisesta tielle. Epäiltyä ei ainakaan tuolloin oltu vielä kuultu.

Tapauksen tutkintavastuu on siirtynyt rikosylikonstaapeli Kalle Ahvenjärvelle.

Yhteyttä ei ole toistaiseksi otettu myöskään nuoriin, jotka tekivät hätäilmoituksen ja ohjasivat liikennettä. Heistä Kia Mäkirinne kertoo maanantaina aamupäivällä, että ei häneen, eikä hänen tietääkseen kehenkään muuhunkaan ole poliisi ollut yhteydessä.

Tapauksen saama julkisuus on ollut yllättävää ja hämmentävääkin.

– En ajatellut, että tämä saisi näin ison mediahuomion. Meille ei suoraan ole paljonkaan palautetta tullut, mutta onhan se hyvä, että nuorista on kerrankin jotain hyvää kerrottavaa.

Kia vahvistaa, että nuoret ovat itsekin tehneet hätäkeskukselle palautekanavia pitkin ilmoituksen nimenomaan siksi, että tapahtumat tutkittaisiin.

Kuntsarin alkuvuoden levinnein juttuKunnallislehden nettisivuilla Sauvontien sorakuormasta lauantaina 6.5. ja maanantaina 8.5. julkaistut jutut nousivat vuoden luetuimmiksi.

Kuntsarin uutista lainattiin myös valtakunnallisissa medioissa, ja paikallinen uutistyö herkisti Hätäkeskuslaitoksen selvityksiin.

Myös sosiaalisessa mediassa juttu sai valtavasti huomiota. Esimerkiksi Facebookissa Kuntsarin juttulinkille on kertynyt 2 400 tykkäystä, sitä on kommentoitu 127 kertaa ja jaettu 75 kertaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän