”Kaikki ovat yhdessä paimiolaisia” – Paimion seurakuntakeskuksessa vietettiin viime viikolla Ukraina-iltaa, joka veti paikalle yli 120 osallistujaa

0
Olena Shurhay piti tilaisuudessa puheen, jossa totesi olevansa hyvin kiitollinen suomalaisille heidän tarjoamastaan avusta.

Paimio

Sankoin joukoin seurakuntatalolle oli saapunut niin paikallisia suomalaisia kuin ukrainalaisiakin. Kirkkoherra Miika Rosendahlin mukaan ilta ylitti odotukset, sillä osallistujamäärä oli paljon suurempi, mitä alun perin odotettiin.

Kirkkoherran mukaan tapahtuma on ollut muutenkin positiivinen järjestää, ja se huomattiin jo heti suunnittelupalaverissa. Kaikki osalliset tahot olivat heti innoissaan mukana järjestämässä ja ideoita illan ohjelmanumeroista sinkoili edestakaisin. Kirkkoherran mukaan yhteisen illan järjestäminen kahden maan kansalaisille, jotka puhuvat täysin eri kieltä voi olla välillä haastavaa. Aina kaikkeen löytyy kuitenkin lopulta ratkaisut ja kahden kielen väliseen kommunikointiin tottuu.

– Tällainen toiminta vaatii puhdasta hyvää tahtoa ja suunnitelmallisuutta.

Idea Ukraina-iltaan lähti keskusteluista, joissa kävi ilmi, että ihmisillä olisi halua järjestää pakolaisten hyväksi jotain hätäavun lisäksi. Kirkkoherra toteaa, että Ukrainan sotatilanteen jatkuttua syntyi ajatus, että pakolaisten ja paikallisten välille olisi hyvä järjestää kohtaamisia.

Herkkuja ja

yhteistä aikaaTapahtumailtaa järjestäneet Paimion kaupungin maahanmuuttokoordinaattori Tiia-Maria Tiittanen ja diakoni Hannele Airola ovat yhtä mieltä siitä, että tällaiset tapahtumat ovat todella tärkeitä sotaa paenneille ukrainalaisilla. Tiittasen mukaan yhdessä vietetyt iltamat lisäävät osallisuutta ja yhteisöllisyyden tunnetta.

– Kun paikalliset ja sodan vuoksi Paimioon saapuneet ukrainalaiset viettävät aikaa yhdessä, välittyy sellainen tunne, että olemme nyt kaikki paimiolaisia emmekä ole jakaantuneet eri joukkoihin.

Airolan mukaan yhteisen illan järjestäminen on lähtenyt riemusta ja halusta viettää aikaa yhdessä. Illan on mahdollistanut seurakunta, kaupunki, sekä paikalliset yritykset ja rahoitukset.

Illan aikana kuultiin puheita, Mikaela –kuoron musiikkiesityksiä, nautittiin erilaisia syötäviä ja juotavia, sekä hiljennyttiin pitämään hiljainen hetki sodan uhrien kunnialle. Herkut paikalle olivat loihtineet ukrainalaiset sekä suomalaiset naiset yhteistuumin ja pöytä notkui pullollaan erilaista syötävää. Esillä oli muun muassa ukrainalaisia lettuja, perunamuusia ja kanaa. Suomalaisia perinneherkkuja edustivat ainakin karjalanpiirakat ja korvapuustit.

Ainoa ratkaisu

on voittoSuomessa jo muutaman vuoden ajan työskennellyt Olena Shurhay suree kotimaansa tilannetta. Hän kertoo sopeutuneen hyvin Suomeen ja kokee kotiutuneensa Paimioon, mutta sydän on tietenkin aina omassa kotimaassaan. Vaikka Shurhaylla on välillä yksinäinen olo, hän toteaa olevansa kiitollinen kaikesta avusta, jota suomalaiset ovat tarjonneet hänen maansa kansalaisille hädän keskellä.

Ukrainan presidentti Volodyrym Zelenskyi vieraili viime viikolla myös Suomessa ja Shurhay toteaa olevansa tyytyväinen siihen, että maidemme välit ovat hyvät ja lämpimät. Hän korostaa sen näkyvän myös tilanteen puhjetessa siinä, että moni suuntasi pakoon Suomeen.

– Olen kuitenkin harmissani siitä, että ratkaisua ei ole vieläkään saavutettu. Voittoa me kaikki tietenkin odotamme ja luotan myös, että se tulee. Ei ole muuta vaihtoehtoa.