Kaikkien aikojen suurin musikaali Sipilänmäellä – ”Aina kun panostetaan tavallista enemmän, on siinä myös riski olemassa”

0
Kaksipäisen kotkan varjossa -suurmusikaalia varten Sipilänmäen kesäteatteriin rakennettiin toinen kerros. Se onkin tarpeen, sillä näyttelijäkaartin koko on kasvanut 21:een.

PIIKKIÖ

Lions Club Piikkiön toimihenkilöillä oli viime syksynä tiukan pohdinnan paikka. Hyväntekeväisyyttä tekevän yhdistyksen päätulonlähteellä, eli Sipilänmäen kesäteatterilla oli jälleen yksi hyvin sujunut kesä takanaan, mutta mielessä siinsi jo kirkas ajatus tulevasta:

Kesällä 2023 voisi kokeilla, riskilläkin, jotain aiemmasta ja ”sipilänmäkeläisestä” identiteetistä poikkeavaa: suurmusikaalia, joka tulisi vaatimaan selvästi aiempaa isompia taloudellisia satsauksia sekä myös näyttelijäkaartin huomattavaa kasvattamista.

– Totta kai se on iso satsaus meiltä. Aina kun panostetaan tavallista enemmän, on siinä myös riski olemassa. Mutta nyt ainakin näyttää hyvältä, sillä moni näytös on ehditty myymään loppuun hyvissä ajoin ennen ensi-iltaa, iloitsee sekä näyttelijäkaartiin että Lions Club Piikkiöön kuuluva Mikko Rosendahl .

Kaikki ongelmat ratkaistiinKun päätös Kaksipäisen kotkan varjossa -suurmusikaalin tuomisesta Piikkiön Sipilänmäkeen oli alkusyksystä tehty, alkoivat asiat rullata vauhdilla. Musikaalin ohjaajaksi kiinnitettiin sekä Sipilänmäen kesäteatterin viime kesältä että myös Paimion teatterista tuttu Laura Hurme . Hurme sovitti Timo Koivusalon elokuvamusikaalin käsikirjoituksen Sipilänmäelle sopivaksi, ja kun Koivusalo näytti sovitukselle vihreää valoa marraskuussa, alkoi sopivien näyttelijöiden etsiminen.

Puoli vuotta myöhemmin ollaan tilanteessa, jossa Sipilänmäen näyttämö on saanut yhden lisäkerroksen, ja sunnuntaina ensi-illassa lavalle astelee peräti 21 näyttelijän ryhmä.

– Ei näin isosti ole tehty koskaan aiemmin. Mutta pitää kiitellä mahtavaa työryhmää, joka on ollut alusta asti mukana sillä mentaliteetilla, että kaikki eteen tulevat ongelmat kyllä ratkaistaan, Hurme kiittelee.

Ja niille joille Koivusalon vuonna 2005 julkaisema elokuvamusikaali on tuttu, lupaa Hurme myös yllätyksiä.

– En ole tarkoituksella katsonut elokuvaa, vaan tutustunut ainoastaan käsikirjoitukseen. Siten olen saanut luoda aivan oman ajatuksen siitä, miltä eri kohtaukset näyttävät ja miten ne sopivat tähän miljööseen.

Puhuttelevaa

tässä ajassaKaksipäisen kotkan varjossa sijoittuu 1900-luvun alkuvuosiin, jolloin Suomi oli osa Venäjän keisarikuntaa. Venäjän vaikutusvalta ulottui lähes joka pirttiin ja niemenkärkeen, joten yhtäläisyyksiä nykypäivään riittää yllin kyllin.

– Musikaali on kenties ajankohtaisempi kuin koskaan. Silloin Venäjä yritti alistaa ja sortaa suomalaisia, kun taas nyt ukrainalaiset ovat samassa roolissa. Uskon, että musikaali puhuttelee katsojaa nimenomaan tässä ajassa, Hurme vakavoituu.

Mutta vaikka aihe on vakava ja Sipilänmäellä on perinteisesti totuttu kepeään huumoriin, ei kaikkia siteitä menneeseen ole haluttu katkaista suurmusikaalinkaan takia. Hauskoja hetkiäkin on siis luvassa.

– Ehdottomasti. Kyllä meidän identiteetti on vahvasti ollut kaikki neljä vuosikymmentä se, että Sipilänmäen kesäteatterissa yleisö saa nauraa. Eikä sitä ole haluttu missään nimessä karsia tälläkään kertaa. Vaikka kyse on draamasta, tulee myös hauskoja ja huumorin sävyttämiä kohtauksia ja hetkiä riittämään, Hurme lupaa.

Näyttelijäkaartiin kuuluva Jorma Ketola on samoilla linjoilla Hurmeen kanssa.

– Tavoitteena pitää olla tietysti se, että katsoja viihtyy. Työryhmällä on hauskaa riittänyt siitä lähtien, kun tammikuussa aloitettiin treenaaminen, ja se hymy välittyy ja tarttuu varmasti myös yleisöön, Ketola lupaa.