Koirarekisteri auki – muista ilmoittaa omasi

0
Koirarekisteri on lakisääteinen ja sinne tulee ilmoittaa kaikki maassa olevat koirat vuoden loppuun mennessä. Sähköinen rekisteröinti maksaa 10 euroa.

Ruokaviraston koirarekisteri saatiin lopultakin auki toukokuun 8. päivänä ja sinne kansalaisten kuuluu nyt rekisteröidä kaikki koiransa. Koirarekisteri on avoinna osoitteessa koirarekisteri.ruokavirasto.fi

Ensimmäisten päivien aikana rekisteriin on ilmoitettu jo yli 14 000 koiraa. Innokkaimmin rekisteriin on ilmoitettu muita kuin rotujärjestöjen rotulistauksessa olevia rotuja (yli 2 000 koiraa), seuraavaksi suurimmat ryhmät ovat labradorinnoutajat ja suomenlapinkoirat. Yhteensä rekisterissä on jo 280 eri koirarodun edustajaa. Rekisterissä olevista koirista 85 % on syntynyt Suomessa.

Koirarekisterin asiakaspalvelu on antaa apua mahdollisissa ongelmatilanteissa ja palautetta palvelusta voi antaa myös palautelomakkeen kautta. Koirarekisterin asiointi avautuu vaiheittain ja viimeistään elokuussa myös y-tunnuksille rekisteröitävät koirat voidaan ilmoittaa rekisteriin.

Koirarekisteri on lakisääteinen. Maa- ja metsätalousministeriö päätti vuonna 2021, että kaikki Suomessa asuvat koirat tulisi jatkossa tunnistusmerkitä ja rekisteröidä. Monessa muussa EU-maassa tällainen säädös oli jo aiemmin olemassa.

Pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat yksi lisäkeino parantaa koirien hyvinvointia. Tällä tavoin pyritään esimerkiksi samaan näkyväksi niitä toimijoita, jotka myyvät huomattavia määriä joko maahantuotuja tai Suomessa kasvatettuja koiria. Erittäin tärkeää olisi, että koiraa hankkiessa varmistuttaisiin siitä, että koira on ilmoitettu rekisteriin. Jos näin ei ole, koiran ostajien on syytä pohtia, onko myyjän toiminnassa jotain sellaista, mitä halutaan pitää piilossa.

Myös tuleva eläintenhyvinvointilaki tuo säännöksiä koirien kauppaamiseen ja maahantuomiseen myyntitarkoituksessa. Lisäksi eläinlääkäreille tulee velvollisuus ilmoittaa koirilla diagnosoimistaan eläimen jalostuskäyttöä rajoittavista vioista ja sairauksista. Nämä ilmoitukset tehdään tulevaisuudessa Ruokaviraston koirarekisteriin.

www.koirarekisteri.fi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän