Kolumni: Uusi vanha, arvokas aika

0

Elämme nyt kevättä niin kuin silloin vanhaan hyvään aikaan ennen pandemiaa. Saamme nauttia vapaudesta vailla rajoituksia tai pakotteita. Ovet maailmaan ovat jälleen avautuneet.

Viimeiset vuodet ovat koetelleet meitä ja jouduimme väkisinkin heräämään hyvinvointiunesta. Hyvinvointi ja kehitys eivät olleetkaan ikuisia. Ehkä luulimme, että kehitys on loputonta.

Vaikeita aikoja on ollut jo ennen meitä ja mitään uutta ei ole auringon alla. Sukupolvet vain toinen toisensa jälkeen unohtavat ne. Unohduksiin jää pian myös paha tauti, koska aika tikittää eteenpäin eikä edellistä hetkeä enää muista. Olemme taas hypänneet loputtoman kehityksen kärkeen, jossa kilpaillaan ihmisen ajasta. Mikä voittaa aikakilpailussa? Siitä, mihin annamme aikaa, tulevat tulokset elämäämme.

Tämä kevät voi olla uuden alku, mutta ihan varmuudella se on välivaihe johonkin toiseen aikaan. Me emme koskaan tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Ei edes tulevaisuuden tutkija tiedä sitä sen enempää kuin minäkään. Voimme vain aavistaa tai ennustaa, mutta kaikki on epävarmaa.

Hetkemme ovat vähäisiä ja ne juoksevat ohi huomaamatta. Meillä on hetkissä aina valinnan mahdollisuus. Voimme valita antaa hymyn tuntemattomalle vastaantulijalle ja voimme valita mitä hänelle puhumme. Puheella on muutettu maailmaa ja lempeä kieli voi rikkoa kovankin luun. Sanojen avulla voimme rakentaa maailmasta pahan tai hyvän. Emme ole täällä vain itseämme varten.

Onko siis pandemia opettanut meille mitään? Arvostammeko vapauttamme nyt enemmän vai joko unohdimme vapautemme määrän? Arvostammeko aikaamme niin paljon, että se tuottaa hyviä hedelmiä vai annammeko tilaa rikkaruohojen kasvulle?

Voimme siis nauttia yhtä hyvin näistä vähäisistä lämpimistä päivistä auringon alla yhtä hyvin kuin kevätsateiden virkistävästä voimasta. Niistä maa saa ravintoa ja siten me saamme riittävästi ruisleipään ja kauralatteen aineksia myös ensi vuonna. Sen takia olisi syytä koittaa myös yrittäjien elämän kevät. Sen tulisi olla täynnä vapautta, uusia kasvun ja kehityksen mahdollisuuksia. Niitä pyydämme myös uudelta hallitukselta. Meillä yrittäjillä aikaa ei ole hukattavaksi. Meille jokainen tuulenhenkäyksen hetki on otollinen.

Ulla Nuutinen

Kirjoittaja on palvelujohtaja, Suomen Haavahoito Oy:ssä ja Paimion Yrittäjäyhdistyksen jäsen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän