Lasten ylipaino on lisääntyvä ongelma – ”On tärkeää, että perheellä on aikaa esimerkiksi tehdä ruokaa ja syödä yhdessä”

0
Aarteenetsijät-ryhmä kokoontuu Tuorlassa. Seikkailun lomassa nuotiopaikalla pääsee myös kokkailemaan hankevastaava, toimintaterapeutti Essi Jokinen (vas.) ja hanketyöntekijä psykiatrinen sairaanhoitaja Marika Väärä kertovat.

PAIMIO, SAUVO, KAARINA

Piikkiön Tuorlassa on viime kesästä asti toiminut perheille suunnattuja maksuttomia toimintaryhmiä, jotka liittyvät Lapsen arvokas keho -hankkeeseen. Aarteenetsijät-ryhmä on tarkoitettu 7–12-vuotiaille lapsille perheineen, jotka miettivät lapsen painoon ja ruokailutottumuksiin liittyviä asioita sekä kaipaavat innostusta liikkumiseen. 

– Meillä on ollut jo yhdeksän ryhmää, joista jokaisessa ryhmässä on maksimissaan kuusi perhettä, hankevastaava, toimintaterapeutti Essi Jokinen kertoo.

Ryhmät kokoontuvat 3–6 kertaa Tuorlassa.

– Arki-iltana toimivat ryhmät kokoontuvat kuusi kertaa ja lauantairyhmät kolmesti, koska tapaamiskerrat voivat silloin olla pidempiä, Jokinen sanoo.

Lapset seikkailevat, aikuiset keskustelevat


Aarteenetsijät-ryhmätoimintaa kuuluu nimeen viittaavasti metsäisiä seikkailuja lapsille. Sillä välin aikuiset voivat puolestaan pohtia perheen hyvinvointiin liittyviä asioita vertaistuellisesti yhdessä. 

– Perheellä voi olla huolta alakouluikäisen painonnoususta, liikkumattomuudesta ja syömiseen liittyvistä asioista. Lasten kanssa emme painosta keskustele, vaan lapset saavat seikkailla luonnossa ja aikuiset voivat keskustella, Jokinen sanoo.

Jokinen sekä hanketyöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja Marika Väärä kertovat, että ryhmässä keskitytään perheen vahvuuksiin ja erityisesti positiivisiin asioihin.

– Yritetään vahvistaa kaikkea hyvää, mitä perheessä on ja auttaa ihmisiä tietoisemmiksi omasta arjestaan ja siihen littyvistä seikoista, he sanovat.

Kokataan ja valokuvataan


Ryhmässä paitsi keskustellaan ja seikkaillaan, myös esimerkiksi kokataan.

Jokainen ryhmä pääsee Lounais-Suomen Marttojen avustuksella kokkaamaan terveellisiä koko perheen ruokia.

– Kun olemme täällä [Tuorlan nuotiopaikalla] kokkailleet, niin moni perhe on havahtunut siihen, että esimerkiksi retkellä voi aivan hyvin tehdä ihan tavallisia ruokia – makkara ei ole ainoa vaihtoehto, Jokinen sanoo.

– Kokkailun lisäksi ryhmien ohjelmaan liittyy voimauttavaa valokuvausta, Väärä sanoo.

Perheet pääsevät kuvaamaan toisiaan siten, että kuvattava saa itse päättää, miten ja missä hän haluaa tulla kuvattavaksi.

– Siinä on valokuvauksen valtasuhde ja päätösvalta siis kuvattavalla, Jokinen toteaa.

Ylipainoa entistä useammalla


Lasten ylipaino on lisääntyvä pulma Suomessa. Alakouluikäisistä lapsista viidesosa tytöistä ja neljäsosa pojista on ylipainoisia. Myös lasten kakkostyypin diabetestä sekä rasvamaksaa esiintyy entistä useammalla.

Jokinen ja Väärä painottavat, ettei lapsen ylipaino ole koskaan vain lapsen asia, vaan koko perheen hyvinvointiin liittyvä asia. Tämän takia koko perheelle suunnattu ryhmätoiminta on hyödyllistä.

– On tärkeää, että perheellä on aikaa esimerkiksi tehdä ruokaa ja syödä yhdessä, he toteavat.

Siihen, miksi ylipaino on kasvussa on useita syitä, esimerkiksi arkiliikunnan vähentyminen ja napostelukulttuuri.

– Myös ruudut tulevat usein vanhempien puheissa esille, Väärä huomauttaa.

Ryhmiä syksyllä lisää


Elo-syyskuussa on alkamassa neljä uutta Aarteenetsijät-ryhmää, joiden ilmoittautuminen on auki lastenkuntoutus.fi-sivulla. Toimintaan voi ilmoittautua mukaan kuka vain, varsinaissuomalainen perhe, jossa on huolta alakouluikäisen lapsen painoon, liikuntaan tai ruokailutottumuksiin liittyvissä asioissa.

– Jokaiselle ilmoittautuneelle vielä soitamme ennen ryhmän aloittamista ja kartoitamme sen, onko ryhmätoiminta heille sopivaa, Jokinen sanoo.

Ryhmätoiminnassa on mukana Jokisen ja Väärän lisäksi kaksi toimintaterapeuttia Sanna Nieminen ja Katja Hakkoomäki sekä lähihoitaja Sari Ylitalo .

Lapsen arvokas keho -hanke kestää vuoden 2024 loppuun saakka ja ryhmiä aloittaa jatkuvasti hankkeen loppuun saakka.

MLL:n Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiö on nyt Aamos Kuntoutus ja terapiapalvelut


Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiö Aamos on toukokuun alusta ollut Perhekuntoutuskeskus Lausteen strateginen kumppani. Kumppanuussopimuksen myötä MLL on myös siirtänyt MLL:n Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiön hallinnan Perhekuntoutuskeskus Lauste ry:lle. Nykyisin palveluita tuotetaan Aamos Kuntoutus- ja terapiapalvelut -nimellä.

Muutosten myötä myös aiemmin MLL:n Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiön hallinnoima Lapsen arvokas keho -hanke on nyt Aamos Kuntoutus- ja terapiapalveluiden hallinnoima hanke.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiö on toiminut aiemmin Paimion parantolassa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän