Lehmät takaisin laitumille!

0
Ilmasto lämpenee ja lajikato kiihtyy. Kuka hullu siis haluaa lisää lehmiä? Fiksu ihminen ei halua lisää, mutta haluaa oikeisiin paikkoihin.

Vääriä paikkoja löytyy vaikka kuinka paljon; esimerkiksi Etelä-Amerikka, jossa suurien karjojen laitumien tieltä on kaadettu korvaamattoman arvokasta trooppista metsää. Tai pohjoisen Amerikan suuret kasvattamot, jossa kestämättömästi tuotettua soijaa ja maissia syövät hormoneilla terästetyt tehotuotantonaudat kasvattavat itseään ilman mahdollisuutta lajinmukaiseen käyttäytymiseen. Sydäntä särkevää on katsoa TV:stä afrikkalaisia paimentolaisia, jotka yrittävät pitää nälkiintynyttä karjaansa hengissä rutikuivissa olosuhteissa, kun sateet ovat jääneet tulematta monena peräkkäisenä vuonna. Väärä paikka on niinkin lähellä kuin maassa, jossa sijaitsee pääosa EU:n hallintokoneistosta. Siellä on jalostettu nautarotu, joka kasvattaa kaksinkertaiset lihakset. Vasikat ovat niin suuria, että lehmät eivät kykene niitä synnyttämään, joten emoille suoritetaan vuosittain keisarinleikkaus – niin kauan kuin paikat sen kestävät. Onneksi Suomen lainsäädäntö ei salli tämän rodun kasvattamista maassamme!

Katsoin Yle Areenasta sarjan ”Ilmaston muuttajat” ensimmäisen jakson, jossa keskusteltiin ruuantuotannosta ja ilmastonmuutoksesta. Se oli melkeinpä mukavaa katsottavaa lehmiä rakastavalle ihmiselle, uskokaa pois! Lehmiä on maailmassa ihan liikaa ja niiden röyhtäilemä metaani on huono asia ilmaston kannalta. Vielä paljon huonompi asia on rehuntuotantoon tarvittava maa-ala ja se tosiseikka, että erityisesti koko maapallon luonnon monimuotoisuuden ja myös ilmaston kannalta ratkaisevan tärkeä Amazonin sademetsäalue on suuressa vaarassa nimenomaan nautakarjatalouden takia. Mutta ohjelmassa asiantuntijat kristallisoivat hienosti sen asian, että juuri meidän ilmastossamme lehmä on oivallinen pakkaus. Sopiva määrä laiduntavia lehmiä on mitä mainioin tapa muuttaa kasvien sisältämää selluloosaa proteiineiksi eli maidoksi ja lihaksi. Samalla laiduntavat ja elämästään nauttivat naudat hyödyttävät monia kasvilajeja, hyönteisiä ja lintuja, erityisesti luonnonlaitumilla.

Ituhippien haihattelua! Kaikkihan sen nyt tietävät, että tilakoon on kasvettava koko ajan ja tuotannon on oltava tehokasta, jotta yritystoiminta voi kannattaa. Vai… voisiko suunnan kuitenkin muuttaa? EU:n metsäkatoasetuksen on tarkoitus kieltää jatkossa EU:n alueella myynti sellaisilta tuotteilta, jotka aiheuttavat metsäkatoa. Tavoitteena on siis torpata trooppinen metsäkato. Upeaa! Toivotaan nyt, että saadaan loppumaan se hölmöys, jossa viranomaiset yrittävät takautuvasti tulkita vaikka suomalaisen tilan navetan laajennuksen tieltä kaadetut muutamat puut metsäkadoksi. Ollaan positiivisia ja ajatellaan, että tässä saattaa olla mahdollisuutemme!

Suomessa riittää nurmea. Käytäntö, jossa suurin osa lihasta tulee lypsyrotuisista lehmistä, on järkevää. Olisi uskomattoman hienoa, jos saisimme lounaisessakin Suomessa lehmät takaisin laitumille ja meiltä lähtisi kestävästi tuotettuja karjataloustuotteita vientiin korvaamaan kilpailijoiden tuotteita, joista toivottavasti kohta tulee laittomia!

Marjukka Kulmala

Kirjoittaja on Paimionjoki-yhdistyksen toiminnanjohtaja ja entinen lehmänomistaja, joka nuoruudessaan vietti suuren osan vapaa-ajastaan Askalan ketotalkoissa.