Mitalit ovat osoitus siitä, että jotain on tehty oikein

0
Pihla Jokinen saavutti Taitaja-kisoissa toisen sijan ja Inka Lehtonen kolmannen sijan.

Vuosittain järjestettävissä Taitaja-kisoissa menestystä tänä vuonna niitti Livian ammattiopiston eläintenhoitajapuolen opiskelijat Inka Lehtonen ja Pihla Jokinen. Espoossa pidetyissä ammattitaidon SM-kisoissa hopealle yltänyt Lehtonen ja pronssia saavuttanut Jokinen opiskelevat toista vuotta maatalousalan perustutkintoa. Finaalissa kilpaili kahdeksan opiskelijaa. Sijoitukset ovat parhaat, mitä Liviassa on koskaan saavutettu, sillä aiemmin mitaleita ei eläintenhoidon tehtävistä ole tullut.

– Kun seurasimme oman kategoriamme pisteytystä olimme varmoja, ettemme yllä kolmen parhaan joukkoon. Kun tulokset tulivat, olimme todella yllättyneitä ja iloisia, että osaamisemme palkittiin mitaleilla.

Kilpailussa paineet olivat kovat

Taitaja-kisassa kilpailijat saivat osoittaa osaamistaan erilaisissa kategorioissa. Eläintenhoitoalan tehtävissä vertailtiin opiskelijoiden ammattitaitoa muun muassa teoriaosuudessa, navetta-, kana-, koira-, pienkonekuormaaja- sekä rakennustehtävissä. Jokaisessa osiossa oli annettu aika, jonka aikana tehtävät tuli suorittaa.

– Kyllä siinä hieman hikikarpaloita nousi otsalle, kun kolme tuomaria seurasi tiiviisti suorituksiamme. Jossain tehtävissä oli paikalla yleisöäkin. Ainakin opimme paineensietokykyä, mitalistit naurahtavat.

Tehtäviin harjoiteltiin ahkerasti parin kuukauden ajan ja työ tuotti tulosta. Menestyminen merkitsee, että osaamista on kertynyt opintovuosien varrella.

– Monesti tulee vähäteltyä itseään, mutta nyt sitä ei voi enää tehdä. Kyllä tämä oli osoitus siitä, että täytyy luottaa jatkossa itseensä ja kisa toi rutkasti itsevarmuutta, Lehtonen toteaa.

Koko koulun saavutus

Mitalistien huoltajana paikan päällä toiminut opettaja Leena Eklöf toteaa, että sijoitukset ovat opettajillekin kunnianosoitus. Opetustyö on onnistunut ja tuottanut hedelmää.

– Kyllä oppilaiden menestyminen motivoi ylläpitämään laadukasta opetusta.

Espooseen matkasi kannustamaan monet opettajat ja yhdeksi päiväksi miltei kaikki Livian maatalosualan opiskelijat. Lehtosen ja Jokisen mielestä oli mukavaa, kun paikan päällä oli tuttuja kasvoja kannustamassa hyviin suorituksiin. Opettajat ja opiskelijakaverit ovat finalistien mukaan olleet kisamatkassa mukana aktiivisesti harjoituksista lähtien.

– On ollut korvaamatonta, kun kaikki ovat tsempanneet ja olleet matkassa tukena. Yksin tämä olisi ollut paljon tylsempää.

Pihla Jokinen saavutti Taitaja-kisoissa toisen sijan ja Inka Lehtonen kolmannen sijan.