Onneli ja Anneli Vaskion Puutaivaan alla

0
Onneli (Emilia Kokko) ja Anneli (Valma Heinä) poseerasivat sunnuntain ensimmäisissä pukuharjoituksissa.

SALO

Vaskiolla toimiva kesäteatteri Puutaivas esittää tänä kesänä näytelmän Onneli ja Anneli. Se kertoo ystävyksistä, jotka löytävät kesälomallaan oudon kirjekuoren Ruusukujalta ja päätyvät ostamaan talon. Naapureinaan heillä on persoonallisia ihmisiä ja mystinen orpokoti. Kun orpokodista karannut lapsi ilmestyy heidän kuistilleen, alkaa seikkailu, jossa mikään ei ole mahdotonta.

Perinnemäellä toimivan kesäteatterin nimi liittyy vanhaan paikalliseen sanontaan ”Vaskion Puutaivaan alla” ja siihen, miten ollaan taivasalla ja puut ympärillä kattona. Vaskiolla on myös tie, joka on nimetty Puutaivaantie – Vaskion koulu sijaitsee myös tien varrella. Sympaattinen kesäteatteri on toiminut vuodesta 1994.

– Usein teatterilla vitsaillaankin sateisina päivinä, että olemmehan puutaivaan alla ja usein sateet kiertävätkin meidät ennusteista huolimatta. Sateisina päivinä meillä katsojat kuitenkin pysyvät kuivina, sillä pääkatsomo on katettu, kertoo Teatteriyhdistys Puutaivas ry:n Heidi Soininen.

Soininen kertoo, että Onneli ja Anneli-näytelmän vaskiolainen versio perustuu näyttelijöiden ja ohjaaja Rami Laaksosen näkemykseen ja on omaleimainen. Näytelmä ei sijoitu mihinkään tiettyyn ajankohtaan vaan elää omassa fantasiamaailmassaan.

Toinen pääosan esittäjä, pian täysi-ikäistyvä Emilia Kokko on ollut teatteritoiminnassa mukana kuusivuotiaasta. Hän sanoo, että Onnelin roolia on ollut kiva omaksua, mutta toki siinä pientä tekemistä on, esittää uskottavasti kymmenvuotiasta.

– Onneli on kiltti, hyväntahtoinen ja avulias hahmo, hän kuvaa.

– Näytteleminen on vaan niin kivaa. Pääsee tavallaan leikkimään sinne näyttämölle, kun ei ole oma itsensä, sanoo Kokko, joka esiintyy Vaskiolla nyt kolmannen kesän. Hänellä on kokemusta Salon seudulta muistakin teattereista ja rooleista, ja suosikkinaan hän mainitsee tehneensä pääroolin esimerkiksi Ronja Ryövärintyttäressä.

Toisella luokalla lukiossa oleva Emilia paljastaa kainostelematta, että teatteri on myös haaveiden ala, jota lukion jälkeen on aikomus pyrkiä opiskelemaan.