Paimion ja Sauvon työttömyys on tutun alhainen – katso paikkakuntakohtainen listaus avoimien työpaikkojen määrästä

0
Viime vuosina työvoiman kysyntä on ollut Varsinais-Suomessa poikkeuksellisen vilkasta. Lähes kaikilla aloilla osaajia on haettu enemmän kuin edellisinä vuosina. Eniten työpaikkoja on ollut auki hoitosektorilla, jossa kysyntä nousi 8 prosenttia vuoden takaisesta. Kuva: Jane Iltanen.

Paimion työttömyysaste oli huhtikuussa 4,3. Työttömyys on kaupungissa tutun alhaisella tasolla, eikä siinä näy isoa muutosta.
Työttömänä oli huhtikuussa noin 220 paimiolaista. Se on lähes täsmälleen sama määrä kuin vuosi sitten ja 15 vähemmän kuin maaliskuussa.
Paimion työttömyysaste on selvästi alhaisempi kuin Varsinais-Suomessa keskimäärin (8,4) tai koko Suomessa keskimäärin (9,3), kertoo keskiviikkona julkaistu Varsinais-Suomen Ely-keskuksen Työllisyyskatsaus.
Myös Sauvon työttömyysaste on tutun alhainen, 4,1.

VARSINAIS-SUOMEN työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli huhtikuun lopussa 19 400 työtöntä työnhakijaa. Vuotta aiemmasta työttömien määrä on lisääntynyt 100 henkilöllä, mutta laskenut 1 300 hengellä maaliskuusta.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Varsinais-­Suomessa 8,4 prosenttia. Koko maassa työttömänä oli 9,3 prosenttia työvoimasta.
Vakka-Suomessa työttömien määrä tulee nousemaan lähikuukausina isosti autotehtaan irtisanomisten ja lomautusten takia.
Varsinais-Suomen korkein työttömyysaste mitattiin jälleen Turussa, 11,3. Alhaisin työttömyys oli Ruskolla, 3,6 prosenttia.

HYVÄ VAUHTI ei näy kuitenkaan enää avoimien työpaikkojen määrässä. Avoimien työpaikkojen määrä Paimiossa on pienentynyt reilusti viime vuodesta, mutta tilanne on sama koko maakunnassa.
Paimiossa oli avoimia työpaikkoja huhtikuussa sata, kun vuosi sitten avoinna oli yli 300 työpaikkaa. Myös maaliskuusta lukema on laskenut reilusti. Silloin avoinna oli 145 työpaikkaa.

AVOIMIA TYÖPAIKKOJA oli tarjolla lähes 7 000 kappaletta huhtikuun lopussa Varsinais-Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa. Vuosi sitten paikkoja oli auki 4 300 enemmän.
Varsinais-Suomen Ely-keskuksen mukaan avoimien työpaikkojen määrä on kuitenkin edelleen korkealla tasolla, vaikka viime vuosien aivan huippulukemista tilanne hieman tasoittuukin.
Avoimet työpaikat keskittyvät vahvasti Turun seudulle. Turun seutukunnassa oli huhtikuun lopussa auki lähes 5 500 työpaikkaa. Vakka-Suomessa ja Salon seutukunnassa avoinna oli kummassakin 500 työpaikkaa ja Loimaan seutukunnassa 350.

Helmi–huhtikuussa uusia työpaikkoja on avautunut Varsinais-Suomessa 25 100 kappaletta. Se on 26 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna huhtikuun aikana 15 200 kappaletta, joista 7 300 oli uusia, huhtikuun aikana avautuneita työpaikkoja.

ENITEN TYÖPAIKKOJA on auki hoitosektorilla. Hoitosektorilla työvoiman kysyntä oli huhtikuussa 8 prosenttia kovempaa kuin vuosi sitten.
Vain hoitotehtävissä ja opetuspuolella työpaikkojen määrä on kasvanut, kaikilla muilla aloilla se on pienentynyt verrattuna viime huhtikuuhun.
Eniten avoimien työpaikkojen määrä supistui kaupassa, puhtaissa myyntitehtävissä, hallinnon ja siivousalan töissä. Näissä kaikissa kysyntä supistui yli 30 prosentilla.

Kahdeksan poimintaa työttömyydestä

  1. Autotehtaan lomautukset ja irtisanomiset iskevät kesän alussa.
  2. Työttömyys näyttää jämähtäneen Varsinais-Suomessa paikoilleen. Työttömiä oli huhtikuussa käytännössä saman verran kuin vuosi sitten.
  3. Pitkäaikaistyöttömiä oli Varsinais-Suomessa 13 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten huhtikuussa.
  4. Lomautettujen määrä laski huhtikuun aikana jopa 800 hengellä Varsinais-Suomessa. Näin pääasiassa siksi, että Uudenkaupungin autotehtaan lomautusten päättyivät.
  5. Lomautukset muuttuvat kuitenkin osittain irtisanomisiksi. Tämän huippu on odotettavissa touko–­kesäkuussa.
  6. Ulkomaalaisten kokonaistyöttömyys nousi Varsinais-Suomessa 16 prosenttia viime vuoteen verrattuna.
  7. Talouden hiipuminen näkyy myös maanrakennusalan, kuljetusalan ja vartiointialan pienesti kasvavassa työttömien määrässä.
  8. Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä 15–74-vuotiaita oli huhtikuussa 17 000 enemmän kuin vuosi sitten koko Suomessa.
    Työttömiä oli Suomessa huhtikuussa 29 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Lähde: Työllisyyskatsaus, Tilastokeskus