Preitilän reitti läpileikkaa lähes kaikki Paimion maastonpiirteet – Avajaiset edessä tulevana sunnuntaina

0
Jukka Oksa (vas.), Pekka Kummunsalo ja Anton Simolin uurastivat talkootöissä viime syksynä ja tänä keväänä viiden muun tekijän kanssa, jotta Preitilän reitti on lauantaina valmiina avattavaksi. Reitillä on panostettu helppokulkuisuuden lisäksi myös selkeisiin opasteisiin.

Paimio

Paimion jo ennestään varsin kattavat ulkoilureitistöt täydentyvät tulevana viikonloppuna virallisesti avattavalla Preitilän reitillä. Uuden yhdyspolun mitta on hieman runsaat kaksi kilometriä, ja kun sen yhdistää jo olemassa oleviin Parantolan polkuun ja Paimion luontopolkuun, saa kokonaiskierrokselle mittaa jo varsin hulppeat 11 kilometriä.

Kun Parantolan päässä maisema on sekä Alvar Aallon suunnitteleman Parantolan arkkitehtuurin ja sitä ympöröivän kauniin kangasmetsän myötä ikoninen, ja Paimion luontopolku taas on tunnettu lukuisista suoalueistaan, on yhdyspolun varrella muun muassa hienoja näköaloja ja kalliopintaa.

Kokonaisuus on siis varsin vaihteleva. Yhteinäinen kokonaisuus oli Paimion kaupungin puistopuutarhuri Jukka Oksan mielessä jo vuosia sitten, kun hän ensimmäisen kerran ajatteli Parantolasta metsien läpi ja kallioiden yli Paimion luontopolulle yhdistyvää polkua.

– Ajatus kyti mielessä jo muutaman vuoden, mutta toki asiasta piti ensin keskustella Metsähallituksen kanssa, joka omistaa alueen metsät. Kun sieltä tuli vihreää valoa, alkoi suunnittelu toden teolla vuodenvaihteessa 2021–2022. Viime elokuussa aloitettiin varsinaiset työt ja nyt reitti on viimeistä silausta, eli joitain opastekylttejä vaille valmis, Oksa kertaa.

Pala eheää kokonaisuutta

Preitilän reitti on suoraa jatkumoa viime vuosien ulkoilureitistöjen vauhdikkaalle kehitykselle Paimiossa. Sitä edelsivät niin Vähäjokipolku, Parantolan polku, Hiekkahelmen maastoissa mutkitteleva Paimion polku kuin myös samoilla nurkilla kiertelevä maastopyöräreitti Helmi-MTB.

– Ajatus on ollut koostaa yhtenäisiä kokonaisuuksia, niin Hiekkahelmen ympäristöön kuin myös nyt Parantolan ja Paimion luontopolun ympäristöön. Iso kokonaisuus oli mielessä jo vuosia sitten, mutta ymmärrettävistä syistä reittejä on tehty pala palalta yksi kerrallaan, Oksa sanoo.

Ymmärrettävä syy on se, että reitit on tehty lähes yksinomaan talkoovoimin. Preitilän reitin rakennustöissä ja muun muassa pitkiä Myllymäen huipulle kipuavia portaita on ollut rakentamassa kahdeksan hengen talkooporukka, joka ahersi reitillä varsinkin viime syksynä ensilumiin asti.

– Viimeinen nikkarointikerta mäellä oli sellainen, että loppuvaiheessa alkoi jo räntää tulla taivaalta, talkooporukkaan kuuluva Anton Simolin naurahtaa.

– Mutta lopputulokseen voi olla tyytyväinen. Reitti on eheä kokonaisuus ja maisematkin ovat varsinkin täällä Myllymäen päällä hienot, korostaa vieressä Pekka Kummunsalo .

Myllymäki reittikakun kirsikkana

Preitilän reitin marjapaikka on varmasti juuri Myllymäen korkein kohta, johon Kummunsalokin maisemissa viittaa. Mäen laelta näkee luoteessa Parantolan ylimmät kerrokset, ja vastakkaisessa suunnassa kaakossa siintää metsiä kilometrien päähän kohti Paimion luontopolkua.

Reitti on tehty siis talkoovoimin, mutta Paimion kaupunki on kustantanut muutaman tuhannen euron edestä puutavaraa, jotta muun muassa pitkät portaat Myllymäen huipulle on saatu aikaiseksi.

– Ja Johanna Marttilan panos opastetaulujen sisällön ja ulkoasun suunnittelussa ja toteutuksessa on myös ollut merkittävä. Tavoitteena on ollut, että tästä tulee sekä selkeä että myös helppokulkuinen reitistö, Jukka Oksa alleviivaa.

Kaikesta päätellen Preitilän reitti ei tule jäämään paikallisten talkooaktiivien viimeiseksi ponnistukseksi ulkoilureitistön kehittämiseksi Paimiossa. Sitä Oksa ei kuitenkaan vielä paljasta, mihin katseet on suunnattu seuraavaksi.

– Ajatus on olemassa, mutta pidetään se vielä salassa, hän hymyilee.

Preitilän reitin viralliset avajaiset ovat tulevana sunnuntaina 28.5 kello 11 alkaen Parantolan Polun lähtöpaikan tuntumassa. Avajaispuheen pitää ja reitin virallisesti avaa Varsinais-Suomen liiton edunvalvontajohtaja Janne Virtanen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän