Sadan vuoden talon jalanjäljissä – Krister Rintala rakentaa perheelleen Paimion Tiilitehtaan alueelle hirsitaloa, jolla on potentiaalia olla useamman sukupolven koti

0
Hirsitalo on ainoa laatuaan Rintaloiden kotitiellä. Ulkoasu tulee silti olemaan loppuviimein yhteneväinen ainakin ulkopintojen värimaailman osalta.

Paimio

Yle näytti muutamia vuosia sitten televisiossa Sadan vuoden talo -nimistä sarjaa, jossa yhteen lauseeseen kiteytettynä seurattiin televisiotuottaja Juha-Pekka Ristmeren kunnianhimoista talonrakennusprojektia Porin Pietniemen kaupunginosassa.

Ristmeren tavoitteena oli rakentaa talo, joka kestäisi sukupolvelta seuraavalle ainakin seuraavat sata vuotta ja talon rakennusmateriaalit olisivat vieläpä mahdollisimman ekologisia. Talon rungoksi valikoituivat ristiliimatut massiivipuu-, eli CLT-elementit.

Vaikka kovaa vauhtia paimiolaistuva Krister Rintala on tutustunut tv-sarjaan ja sen varsin moninaisiin käänteisiin, ei hän omalla Paimion Tiilitehtaan alueella sijaitsevalla omakotitalorakennustyömaallaan katso vielä välttämättä aivan sadan vuoden päähän. Edellytykset siihen silti ovat olemassa, sillä Rintala on, vastoin yleistä trendiä, valinnut paraikaa valmistuvan kotinsa rungoksi hirsitalovalmistaja Kontion SmartLog-hirren, joka ei ole kaukana liimapuuta jäljittelevästä CLT:stä.

Hiilijalanjälki on pieni, eikä hengittävässä, painumattomassa hirsirungossa tule olemaan muovia laisinkaan.

– Tv-sarjaa katselemalla sai ainakin sen opin, että työmaalle kannattaa palkata vastaava mestari, Rintala naurahtaa viitaten Sadan vuoden talon sekä venyneeseen aikatauluun että moneen kertaan paukkuneeseen budjettiin.

Sisätyöt käynnissäRintaloiden hirsitalon runko nousi pystyyn toukokuun alkupuolella, ja sisätyöt ovat paraikaa jo käynnissä.

– Tarkoitus on tehdä tästä eteenpäin mahdollisimman paljon omin voimin. Isä on varmasti paljon apuna ja koitamme myös vähän talkoovoiminkin saada silloin tällöin tehtyä. Vaimon toiveena ainakin oli, että pääsisimme jouluksi muuttamaan uuteen kotiin, joten siihen tavoitteeseen olisi varmaan hyvä päästä, Rintala sanoo hymynkare suunpielissään.

Neljän makuuhuoneen Aavanlahti-niminen talomalli pitää valmistuessaan sisällään runsaat 120 asuinneliötä, yhdistetyn olohuone-keittiön sekä pesu- ja saunatilat. Nelihenkiselle perheelle tilaa tulee siis riittämään mukavasti.

Kyseisessä talomallissa Rintalat ihastuivat erityisesti korkeisiin ja etelään kohti Paimion keskustaa suuntautuviin ikkunoihin.

– Sijainti ja totta kai tontti olivat ensimmäiset tekijät, mihin ihastuimme Paimiossa ja Tiilitehtaan alueessa. Keskusta on ihan kulman takana, ja toisaalta liikenneyhteydet myös muualle ovat hyvät. Ja tietysti iso runsaan 2 000 neliön tontti luo mahdollisuuksia, Krister Rintala kertaa.

Aurasta PaimioonAurassa asuvat Rintalat kävivät ensimmäisen kerran tutustumassa Tiilitehtaan tonttitarjontaan keväällä 2021, ja ostopäätös syntyi melko nopeasti. Vaikka heidän tulevan kotitiensä varrella on rakennettu ja rakentuu edelleen toistakymmentä omakotitaloa, on hirsitalo ainoa laatuaan naapurustossa.

Vaikka hirsitalo eroaakin hieman ulkokuorestaan ympärillä olevista taloista, on värimaailma koko rivistössä yhtenäisen tummanpuhuva. Paimion kaupungin rakennusvalvonta saakin kiitosta mutkattomuudestaan, sillä kyseessä on Tiilitehtaan mittakaavassa hieman erikoisemmasta rakennusprojektista.

– Asiointi siihen suuntaan on ollut selkeää, nopeaa ja yksioikoista. Selvitin, millaisen talon haluaisimme tontille rakentaa ja kaikki sujui sen jälkeen mutkattomasti. Ainoastaan talon ulkopinnan väri on määritelty, muuten saimme aika vapaat kädet suunnitteluun, Rintala kiittelee.

Maanrakennus- ja perustustyöt Rintalat tilasivat paikallisilta yrittäjiltä, ja koska Tiilitehtaan alue on tunnettu savisesta maapohjastaan, piti talon perustukset paaluttaa aina 30 metrin syvyyteen asti. Betonivalun kuivuttua Kontion aliurakoitsija kävi pystyttämässä hirsirungon ja kattorakenteet valmiiksi asti.

Nyt viestikapula projektin saattamisessa maaliin on sitten Rintaloilla.

– Eikös sitä niin sanota, että jos parisuhde kestää omakotitalorakennusprojektin, niin sitten se kestää mitä vain, Krister Rintala naurahtaa.