Satumaan kuningas Ruissalossa ja Dannyn elämää Someron Esakalliolla

0
Satumaan kuningas nähdään kesällä Kansanpuiston kesäteatterissa Turun Ruissalossa. Kuvassa Kari Hirvonen ja Marita Taavitsainen.

TURKU, SOMERO

Turun Ruissalossa, Kansanpuiston ( paikka korjattu 30.5. klo 9.50)kesäteatterissa esitetään tänä kesänä Reijo Taipaleen elämästä kertova Satumaan kuningas ja Someron Esakalliolla esitys 7×7 kertoo Dannyn elämäntarinan. Näitä esityksiä yhdistää paitsi musiikki, myös ohjaaja. Hän on Jyväskylässä asuva Jussi Myllymäki , joka tunnetaan televisiossa roolistaan Sorjosena.

Myllymäki valikoitui ohjaajaksi siksi, että molempien esitysten käsikirjoittaja on Juse Venäläinen, tuttu tekijä. Ja itse asiassa esityksiä on valmisteltu ja harjoiteltu ihan näihin päiviin asti Keski-Suomessa Hartolassa ja ne siirretään tänne Turun seudulle vasta nyt.

Ruissalossa Satumaan kuningas kertoo kuinka maatilan pienestä pojasta kasvoi suosittu tanssilavojen kiintotähti. Esitys on kunnianosoitus paitsi Reijo Taipaleelle myös tänä vuonna 60 vuotta täyttävälle klassikkokappaleelle.

Reijo Taipale oli neljän platina- ja kuudentoista kultalevyn tangokuningas, joka lapsena kuunteli ja ihaili Olavi Virtaa. Itse asiassa molemmat, Taipale ja Virta olivat myös monien nyt jo ikääntyneiden musiikinystävien nuoruuden suosikkeja.

Taipale oli vaatimaton ja konstailematon. Häntä pidettiin tunnollisena ja luotettavana esiintyjänä, rehtinä ja aitona miehenä. Lapsuutensa köyhyydessä eläneen taitelijan tie suosioon oli karu, ja alkuun hän työskenteli rakennustyömaalla päivät ja lauloi illat. Aikaa myöten hänestä kehittyi karismaattinen huippusolisti.

Musiikkiteatteriesitys Ruissalossa on todennäköisesti nostalginen ja musiikillisesti vahva esitys, sillä kärkirooleissa ovat tangokuninkaalliset Kari Hirvonen ja Marita Taavitsainen. Orkesterina Onnentähti ja harmonikkaa soittaa Kultaisen harmonikan mestari Jani Helenius.

– Luvassa on kovaa musiikkiosaamista, ja uskon että esitys herättää tunteita, vahvistaa Jussi Myllymäki.

Dannyn elämästä

Someron Esakallion kesäteatterissa Dannyn eli Ilkka Lipsasen elämään perustuva laulunäytelmä on saanut solistikseen Mikko Mäkeläisen. Esityksen ensi-iltaan ovat näillä näkymin osallistumassa niin Danny kuin hänen ex-puolisonsa Liisa Lipsanen.

Dannyn ura on jatkunut pian 60 vuotta. Näytelmässä käydään henkilöhistoriaa läpi vaikeasta lapsuudesta nuoruuteen ja tähteyteen. Moni varmaan muistaa nuoren miehen, joka teki läpimurron East Virginia-kappaleella. Sitten mukaan tulivat Danny-show, Armi Aavikko ja moninainen musabisnes. Iso D tunnetaan myös siitä, miten hän on auttanut uusia lahjakkuuksia musiikin uralle.

– Meillä on Somerolla Dannyn alkuperäinen orkesteri soittamassa ja musiikki on menevää ja laadukasta, kehuu ohjaaja Myllymäki.